Skip to Content

Tips haar laten groeien

Tips haar laten groeien

Je wilt je haren laten groeien en je vraagt je af wat je kunt doen om dit te versnellen. Kan je dit trouwens wel beïnvloeden en hoe zou je dat dan moeten doen? Hoe moet je je haar verzorgen om het lang te laten worden en liefst zo snel mogelijk?

Hoe snel groeit haar?

Dan komen we allereerst uit bij de vraag hoe snel haar nu eigenlijk groeit? Dit zal gemiddeld zo’n 12 centimeter per jaar zijn. Maar je hebt vast weleens gedacht dat het wel lijkt alsof het haar van je vriendin veel sneller groeit dan jouw haar. Dat kan inbeelding zijn, maar ja, het kan ook echt zo zijn.

Hoe snel je haar groeit is namelijk verschillend per persoon. Als jij de pech hebt dat je haar minder snel groeit…tja, daar doe je dus weinig aan. Overigens is het ook nog eens zo dat je haar niet oneindig zal blijven zitten. Gemiddeld zal een haar 2 tot 6 jaar groeien en daarna dus uitvallen. Waarmee je ook meteen begrijpt dat er een limiet zit aan de lengte die je kunt bereiken.

Kan je je haar sneller laten groeien?

Echt daadwerkelijk het groeiproces sneller laten gaan, het is natuurlijk maar de vraag of dat werkelijk kan. Meningen hierover zijn ook nog eens verdeeld. De één zegt dat dat echt niet kan, maar dat je wel je haar gezonder kunt houden en daarmee het proces kunt ondersteunen. Er zijn volgens hen geen middeltjes die je kunt nemen.

Met een goede verzorging kan je ervoor zorgen dat je haren er mooi uitzien. En daarmee de kans verkleinen dat je niks anders meer weet te doen dan toch de schaar erin te zetten… en je dus weer overnieuw moet beginnen! Toch zijn er ook die wel degelijk beweren dat je je haren sneller kunt laten groeien! Maar eigenlijk gaat het bij beide meningen erover dat je gewoon goed voor je haar moet zorgen.

Hoe kan ik mijn haren sneller laten groeien

Om af te gaan op de laatste groep dat je je haren wel sneller kunt laten groeien, is het belangrijk dat je je haren voldoende voedingsstoffen biedt én zuurstof. Dit krijgen je haren vanuit je bloedbaan, waar de haarvaten mee verbonden zijn. Ook is het verzorgen van je hoofdhuid hierbij belangrijk.

Masseren van je hoofdhuid

Je hoofdhuid masseer je waarschijnlijk al vanzelf als je je haren wast. Dat zou in ieder geval wel de juiste manier zijn. Maar je kunt ook je hoofdhuid masseren zonder wassen. Dat kan je namelijk beter niet iedere dag doen. Bij een massage, ongeacht waar, zorg je voor een betere doorbloeding op die plek. In dit geval masseer je dus je hoofdhuid om zo je haren te voorzien van zuurstof en dus die voedingsstoffen waar we het hiervoor al over hadden.

Voedingsstoffen

En welke voedingsstoffen zijn het dan, die belangrijk zijn voor haar? Voor sterk haar en een fijne haargroei moet je denken aan biotine, zink en seleen. Ook vitamine C kan helpen, omdat dit goed is voor je bloedvaten en daarmee ook weer goed voor je haren. Natuurlijk is gezond eten voor heel je lichaam goed en een gezond lichaam zal zeker bijdragen aan gezond haar.

Bijpunten voor mooier haar

Het klinkt heel tegenstrijdig, maar het komt je haar echt wel ten goede: bezoek regelmatig de kapper en laat je haar bijpunten. De haarpunten zullen namelijk splijten en daardoor zal je haar er minder verzorgd uitzien. Door haar die puntjes eraf te laten halen blijft je coupe mooi. En het komt natuurlijk je model ook ten goede, waardoor je er mooier uit blijft zien. (En je dus minder snel geneigd ben om toch maar weer de schaar erin te zetten…)

Kies het juiste product

Alles valt of staat met de verzorging van je haar en dan komen we direct uit bij de verzorgingsproducten die je kiest. Natuurlijk kies je voor die shampoo en conditioner die past bij jouw type haar. Zo geef je je haar precies dat wat het nodig heeft en zal het er het mooiste uitzien. En gezonder blijven.

Was je haar niet te vaak

Je haar wassen hoef je echt niet iedere dag te doen. De kans dat je je haar daarmee beschadigt is groter dan de noodzaak om je haren schoon te maken. Twee of drie keer in de week is meer dan genoeg. Gebruik een shampoo om je hoofdhuid mee in te masseren en je haren te wassen en een conditioner erna om juist de onderste delen van je haren te verzorgen.

Beschadig je haar zo min mogelijk

Natuurlijk een open deur, maar we doen best regelmatig dingen die onze haren helemaal niet zo leuk vinden. Ben je gewend om je haar te drogen of te stylen met warmte? Eigenlijk vind je haar dat helemaal niet zo leuk. Ook verven, permanenten en bleken: voor een gezonde coupe kan je het beter niet doen…

Waarom wordt mijn haar niet lang?

Beschadigd haar zal sneller afbreken waardoor het je maar niet lukt om je haren langer te laten groeien. Die beschadigingen kunnen dus komen door je krultang of door iedere keer een permanentje te nemen en dat soort dingen. Maar het kan ook te maken hebben met problemen bij de haarzakjes of door bijvoorbeeld een te droge of juist vette hoofdhuid. En ja, ook jouw eigen handen die even heerlijk zitten te krabben bij jeuk op je hoofd: ook daarmee beschadig je je haar.

En eerlijk is eerlijk: zelfs kammen en borstelen kunnen je haren beschadigen. Maar ja, niet kammen of borstelen gaat ook niet…want de klitten in je haar zijn vanzelfsprekend ook niet goed. En wat dacht je van UV-straling en bijvoorbeeld vrije radicalen? Ook niet goed voor die haardos van je!

Zo min mogelijk doen

Je snapt al dat je eigenlijk niet kunt voorkomen dat je haar beschadigd raakt. Maar je kunt wel proberen om het zo min mogelijk te laten gebeuren. Met andere woorden: gebruik zo min mogelijk een hittebron om je haar te drogen of te stylen, kam en borstel zo min mogelijk, dep je haar in plaats van drogen en gebruik de juiste verzorgingsproducten!

Slaap op satijn!

Nog even een extra tip: tijdens het slapen zal langer haar al snel toch enigszins in de klit raken. Een satijnen sloop kan hierbij helpen. Satijn is dusdanig glad dat je haar er gewoon overheen glijdt en daardoor minder snel in de knoop zal raken. Ook zou je haar minder vet worden, gespleten haarpunten minder snel veroorzaakt worden door je kussen en ook pluizen van je haar voorkomen worden.

Wil

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *