Skip to Content

Tips voor als je geen zin hebt om te sporten?

Bewegen is gezond. Maar dat hoeven we je waarschijnlijk niet meer te vertellen. Toch kan het een hele opgave zijn om iedere keer naar de sportschool te gaan of weer een training te moeten bijwonen. En jezelf aanzetten tot een rondje joggen, daar moet je al helemaal niet aan denken! Wat doe je als je geen zin hebt om te sporten? Hoe motiveer je jezelf om wel aan de slag te gaan of te blijven?

Mindset veranderen

Bedenk eens hoe je zelf tegen sporten aankijkt. Mensen die de discipline niet kunnen opbrengen om te gaan sporten, zullen het sporten ook niet als iets leuks zien, maar als een verplichting. Iets wat je leuk vindt, doe je immers graag!

Natuurlijk kan je altijd even geen zin ergens in hebben, ook even niet in leuke dingen. Maar dat zou dan een uitzondering moeten zijn. Heb jij inderdaad vooral het gevoel dat het MOET? Probeer dan je mindset hierin te veranderen. Dat gaat natuurlijk niet zomaar.

Maar je kunt jezelf helpen om er anders over te gaan denken door echt op zoek te gaan naar iets wat je ook echt leuk vindt en andere positieve kanten te gaan zien van sporten. Onderstaande tips kunnen je hierbij helpen.

Zoek iets wat je leuk vindt

Een rondje hardlopen, terwijl je rennen afschuwelijk vindt. Natuurlijk is het dan geen doen om iedere dag een rondje te gaan. Maar er is vast wel een bepaalde manier van bewegen te bedenken die je wel leuk vindt. En dan mag je best even alle geijkte manieren van sporten naast je neer leggen.

Hou je van muziek en dansen? Een uurtje (half uurtje) losgaan op muziek is net zo goed bewegen, maar dan wel op een manier die bij jou past! Natuurlijk hou je dat dan langer vol! En zo kan je vast wel iets vinden waarbij je wel degelijk goed beweegt en waar je eigenlijk best wel voor te porren bent.

Start klein

Een andere manier is om gewoon klein te beginnen. Een korte activiteit is altijd nog beter dan niks. En als je de routine eenmaal te pakken hebt, kan je proberen om de tijd iets langer te maken!

Ben ik een teamsporter?

Bekijk eens wat voor soort sport jou het beste ligt. De één zal juist heel blij worden van een teamsport. Juist omdat je met andere mensen samen bezig bent of omdat je een extra stok achter de deur hebt… want anders laat je immers je teamgenoten zitten.

Maar juist deze twee punten kunnen voor iemand anders nu juist de reden zijn dat hij of zij dit absoluut niet ziet zitten. Wil je de gezelligheid met anderen, maar wil je wel vrijheid hebben om de dingen te doen op je eigen manier? Dan is bijvoorbeeld een sportschool bezoeken met vrienden een goed idee.

Doe je het echt het liefst helemaal op je eigen manier? Dan zijn individuele sporten het helemaal voor jou. Lekker windsurfen, maar ook gewoon je eigen rondje fietsen, bijvoorbeeld.

Zoek een maatje

Hierop aansluitend: voor sommige mensen kan het uitmaken om een sportmaatje te zoeken. Zo heb je een stok achter de deur én meteen ook gewoon gezelligheid. Pols eens bij je vrienden of familie of er meer zijn die wel meer zouden willen bewegen. 

Plan ze in

Niks geen smoesjes meer dat je geen tijd hebt, die tijd maak je gewoon. Door het sporten als een prioriteit te zien én het dus heel serieus in te plannen, kom je met deze smoes niet meer weg.

Je ‘sportafspraak (met jezelf)’ is net zo belangrijk als die vergadering of het teamoverleg wat ook in je agenda staat. Andere afspraken gaan dus niet voor, maar plan je om je sportavonden (of ander tijdstip natuurlijk) heen.

Beloon jezelf

Heb je echt wat extra motivatie nodig? Zorg dan dat je jezelf beloont als je wel gaat. Of als je een bepaald doel hebt bereikt. Hierdoor ben je misschien net even beter te porren! Die beloning moet dan natuurlijk niet betekenen dat je meteen weer 5 kg groeit…dan schiet het nog niet op. Maar jezelf toestaan dat je na je sportuurtje even een kopje thee mag drinken op dat heerlijke terras: waarom ook niet?

Alles is beter dan niets: haalbare doelen

Wat je ook doet, iets doen is altijd nog beter dan niets doen. Vanuit iets doen haal je al voordeel én je krijgt zo ook vanzelf meer zin in bewegen. Stel haalbare doelen. De kans dat je die gaat volhouden is immers veel groter dan als je meteen iedere avond een uur trainen gaat inplannen.

Als je jouw (kleinere) doel bereikt, dan geeft dat meteen een goed gevoel én daarmee wordt sporten meteen leuker. Hierdoor kan je je mindset veranderen wat betreft sporten, maar ook wat betreft jezelf.

Want je hebt nu niet wéér gefaald, nee, je hebt het gehaald! Kortom: je komt in een positieve spiraal in plaats van een negatieve. En daarmee wordt de kans dat je bewegen leuk gaat vinden steeds groter… Je houdt zo het sporten langer vol en ook de kans van opgeven wordt meteen kleiner.

Gewoonte van maken

Volgens Boeddhistische opvattingen moet je iets 108 dagen iedere dag doen om een gedragsverandering voor elkaar te krijgen. In dit geval zou je bijvoorbeeld 108 keer dus minimaal 5 minuten per dag met bewegen bezig moeten zijn. Nu is 5 minuten bij dit voorbeeld wel erg kort, maar het gaat even om het idee.

Nu is dit een voorbeeld vanuit het Boeddhisme, want er zijn ook andere overtuigingen. Er zijn ook mensen die beweren dat je 30 dagen nodig hebt om een gedragsverandering te ondergaan. Of mooier gezegd: om een gewoonte aan te leren.

Natuurlijk zal dit heel persoonlijk zijn, maar het is wel een feit dat iets pas echt in je systeem gaat zitten als je het consequent volhoudt. En als het eenmaal een gewoonte is, wordt het een stuk makkelijker om vol te houden! 

Wil

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *