Skip to Content

Tips Friendsgiving organiseren

Tips Friendsgiving organiseren

Samen met je vrienden jullie vriendschap eren kan op veel manieren. Eén van die manieren is het organiseren van een Friendsgiving. Wat houdt dit in, waar komt deze term vandaan en hoe organiseer je zoiets?

Wat is Friendsgiving?

Samen met je vrienden jullie vriendschap eren kan op veel manieren. Eén van die manieren is het organiseren van een Friendsgiving. Wat houdt dit in, waar komt deze term vandaan en hoe organiseer je zoiets?

Friendsgiving is een combinatie van de woorden friends en Thanksgiving. Samen met je beste vrienden aan het diner zitten is toch weer iets heel anders dan de verplichte kost met (in Amerika) Thanksgiving. Waar laatstgenoemde toch bol staat van min of meer verplichte regeltjes en de familie waar je dit mee viert, is Friendsgiving een leuk feest dat je helemaal kunt vieren zoals jullie dat willen.

Hoewel Thanksgiving in ons land niet echt een feest is waar het hele land aan meedoet, kun je natuurlijk prima deze vriendenvariant in je vriendenclub introduceren en er een leuk nieuw ritueel van maken!

Zijn jullie hier wel voor in? Dan zou je ieder jaar kunnen afspreken wie het volgende jaar aan de beurt is. Je kunt er voor het gemak ook voor kiezen om dan in twee- of drietallen zo’n etentje te organiseren. Dat maakt het wel zo makkelijk. En de kosten? Daar kunnen jullie afspraken over maken. Om geen scheve gezichten te krijgen kun je gaan voor een pot waar iedereen een bepaald bedrag instort en hiervan kan dan iets worden georganiseerd. Geld over? Dat kunnen jullie dan mooi voor een andere activiteit gebruiken of bewaren voor het volgende jaar.

Wanneer vier je Friendsgiving?

Friendsgiving is niet een officieel feest en zit dus ook niet aan een datum vast. Omdat het eigenlijk is ontstaan als variant op Thanksgiving wordt het vaak ook in november gevierd. Maar eigenlijk ben je daar dus helemaal vrij in. Waar het vandaan komt is trouwens wat vaag. Vaak wordt er gewezen naar een aflevering van Friends, waarbij de vrienden allemaal een reden hadden om niet naar hun familie te gaan met de feestdagen en ze dus met elkaar dit vierden. Maar of dat echt het startsein is van het feest is niet duidelijk…

Wat doe je met Friendsgiving?

Eigenlijk is er maar 1 ding wat werkelijk hoort bij dit feest en dat is toch wel het samen dineren. Wat je dan eet en hoe je het verder wilt aankleden is helemaal aan jullie. Maar eigenlijk ben je nog veel vrijer: geen zin in een diner? Dan maak je er toch een brunch van of gewoon een borreluurtje? Zolang je maar met vrienden iets leuks onderneemt om jullie vriendschap te eren, zeg maar.

Meer ideeën vind je hier.

Wel of geen thema kiezen?

Een feest met een thema is toch altijd net specialer dan een feest zonder thema. Uiteraard moet het wel bij jullie passen. Vier je het in november? Dan is de verleiding misschien groot om dan gewoon de kerstsfeer of misschien wel Sinterklaas erbij te betrekken. Is niks mis mee, maar die mogelijkheden heb je in december ook nog ruimschoots. Je zou dus ook voor iets heel anders kunnen kiezen. Misschien houden jullie als vriendengroep wel heel erg van de Spaanse stranden of juist van een après ski-sfeer. Dan kies je toch lekker voor zoiets!

Uitnodigingen versturen

Heb je een thema bedacht? Dan kun je de uitnodigingen helemaal in die stijl versturen. Je kunt jezelf uitleven in een handig programma en de uitnodigingen zelf afdrukken óf je laat mooie kaartjes drukken. Dat maakt het helemaal speciaal! En zo duur hoeft dat tegenwoordig niet eens meer te zijn.

Menu samenstellen en planning maken

Heb je een thema waar specifiek eten bij hoort? Dan is het hartstikke leuk als jullie dan hiervoor kiezen. In alle gevallen maak je ruim van tevoren een lijst met alles wat je nodig hebt. Er kunnen nu eenmaal dingen tussen zitten die een langere tijd nodig hebben om te maken of om in huis te halen. Organiseer je het feest met meerdere mensen? Kijk dan wie wat doet! Het is dan ook zeker aan te raden om helemaal een planning te maken van wat er allemaal moet gebeuren. Schrijf erbij wie die taak op zich neemt, zodat alles helder is en ook alles op tijd gebeurt.

Versieren

Stemming verhogen? Versier dan de kamer. Slingers, ballonnen of mooie bloemstukken: het is maar net wat bij jullie en/of bij het thema past! Denk ook aan de eettafel om die mooi op te maken. Met mooie menukaartjes en hier en daar een lief bloemetje op tafel, bijvoorbeeld.

Cadeautjes met Friendsgiving?

Het zal er een beetje vanaf hangen wat jullie als vriendengroep in december met elkaar doen. Vieren jullie ook al Sinterklaas en/of Kerst met elkaar, dan is het waarschijnlijk een beetje te veel van het goede om ook met dit feest voor cadeautjes te gaan. Zien jullie elkaar juist niet in die maand omdat iedereen met zijn familie of andere vriendengroepen de feestdagen aan het vieren zijn, dan is dit de uitgelezen kans om toch een cadeautjesfeest met elkaar te vieren. Neemt iedereen een klein pakje mee voor alle anderen? Trekken jullie lootjes? Of gaan jullie voor een cadeautjesspel?

Spelletjes doen

Tussen de gangen van het menu door kun je natuurlijk kiezen voor andere activiteiten om de feestvreugde erin te houden. Of na afloop van het diner natuurlijk. Karaoke is een heerlijke activiteit om lekker te lachen. Of wat dacht je van dansen met bijvoorbeeld ‘Just Dance’? Maar met elkaar een ouderwets gezelschapsspel spelen na het diner is eveneens een heerlijk tijdverdrijf. Het is maar net waar jullie van houden, natuurlijk.

Wel de lusten, niet de lasten?

Zin in een heerlijke avond eten met de rest, maar hebben jullie echt geen zin in de rompslomp eromheen? Natuurlijk kan het ook anders! Reserveer in een leuk restaurantje gewoon een tafel. En wil je het dan toch wel specialer hebben dan anders? Ga dan op zoek naar een bijzondere locatie. Ook dat kun je als nieuw ritueel lanceren. Jij zoekt dit jaar iets bijzonders, een ander volgend jaar. En natuurlijk vertel je pas op de avond zelf waar jullie heen gaan!

Wil

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *