Skip to Content

Tips bubbelbad onderhoud & schoonmaken

Tips bubbelbad onderhoud & schoonmaken

Heerlijk, een bubbelbad. Het is een fantastische manier om te ontspannen en tot rust te komen na een lange dag werken. Maar net als bij alle dingen die we gebruiken, heeft ook een bubbelbad onderhoud nodig om het in goede staat te houden en ervoor te zorgen dat het goed blijft functioneren. In dit artikel geven we je tips over hoe je je bubbelbad het beste kunt onderhouden, zodat je er altijd van kunt genieten.

Hoe werkt een bubbelbad?

Allereerst is het belangrijk om te weten hoe een bubbelbad werkt. Een bubbelbad maakt gebruik van een pomp en een verwarmingselement om water te circuleren en te verwarmen. Het water wordt gefilterd en door middel van jets worden er lucht- of waterbellen in het water geblazen om een ontspannend effect te creëren.

Dagelijks onderhoud

Om ervoor te zorgen dat je bubbelbad schoon en gezond blijft, is het belangrijk om dagelijks onderhoud uit te voeren. Dit houdt in dat je de waterstand controleert, de skimmers en filter reinigt, en eventuele drijvende voorwerpen verwijdert. Dit voorkomt dat er vuil en bacteriën in het water blijven zitten.

Daarnaast is het belangrijk om de pH-waarde en de chloor- of bromineconcentratie van het water te controleren. Dit kun je doen met speciale teststrips of een wateranalysator. De pH-waarde moet tussen de 7,2 en 7,8 liggen en de chloor- of bromineconcentratie moet tussen de 3 en 5 ppm zijn. Dit zorgt ervoor dat het water schoon en gezond blijft om in te zitten.

Wekelijks onderhoud

Naast het dagelijkse onderhoud, is het ook belangrijk om wekelijks een grondige reiniging uit te voeren. Dit houdt in dat je de filters schoonmaakt of vervangt, het water ververst en de oppervlakken van het bubbelbad schoonmaakt. Het water moet ongeveer elke drie tot vier maanden worden vervangen, afhankelijk van hoe vaak het bubbelbad wordt gebruikt.

Als je het water vervangt, is het belangrijk om de leidingen te reinigen met een speciale leidingreiniger. Dit voorkomt dat er vuil en bacteriën in de leidingen blijven zitten en zorgt ervoor dat het water schoon en gezond blijft om in te zitten.

Maandelijks onderhoud

Maandelijks onderhoud houdt in dat je de oppervlakken van het bubbelbad grondig schoonmaakt. Dit kun je doen met een speciale reiniger voor bubbelbaden. Hiermee verwijder je eventuele kalkaanslag en andere vlekken op de oppervlakken van het bubbelbad. Ook is het belangrijk om de cover of afdekking van het bubbelbad te reinigen. Dit voorkomt dat vuil en bacteriën zich ophopen en dat de cover vies wordt. Je kunt de cover reinigen met een zachte borstel en een mild reinigingsmiddel.

Jaarlijks onderhoud

Naast het dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse onderhoud is het ook belangrijk om jaarlijks onderhoud uit te voeren aan je bubbelbad. Dit kun je het beste doen aan het begin of einde van het bubbelbadseizoen.

Tijdens het jaarlijkse onderhoud kun je de pomp en het verwarmingselement controleren op eventuele slijtage en deze vervangen indien nodig. Daarnaast kun je ook de jets controleren en schoonmaken en de leidingen nogmaals reinigen met een leidingreiniger.

Als je geen ervaring hebt met het onderhoud van een bubbelbad, is het aan te raden om dit uit te laten voeren door een professional. Zo weet je zeker dat het bubbelbad op de juiste manier wordt onderhouden en blijft functioneren.

Algemene tips voor het onderhouden van je bubbelbad

  • Gebruik alleen speciale reinigingsmiddelen voor bubbelbaden en vermijd het gebruik van schurende middelen die de oppervlakken van het bubbelbad kunnen beschadigen.
  • Controleer regelmatig de waterstand van het bubbelbad en vul het bij indien nodig.
  • Dek het bubbelbad af wanneer het niet in gebruik is om te voorkomen dat er vuil en bladeren in het water terechtkomen.
  • Laat het water na gebruik niet te lang in het bubbelbad zitten om te voorkomen dat er bacteriën en schimmels ontstaan.
  • Reinig de filters regelmatig om de waterkwaliteit te behouden.
  • Laat het water minimaal 15 minuten circuleren na het toevoegen van chloor- of brominetabletten om ervoor te zorgen dat het goed wordt verspreid.
  • Gebruik een zachte borstel en een mild reinigingsmiddel om de cover of afdekking van het bubbelbad te reinigen.

Conclusie

Een bubbelbad is een geweldige manier om te ontspannen en tot rust te komen, maar het is belangrijk om het goed te onderhouden om ervoor te zorgen dat het schoon en gezond blijft om in te zitten. Door regelmatig onderhoud uit te voeren en de juiste reinigingsmiddelen te gebruiken, kun je ervoor zorgen dat je bubbelbad in goede staat blijft en dat je er altijd van kunt genieten.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *