Ga je verhuizen of wil je een vertrek in huis een andere look geven? Dan heb je ook te maken met de keuze tussen muren verven of behangen. Kies je voor de laatste optie, dan is de kans groot dat je eerst behang moet verwijderen. Hoe doe je dat nu het makkelijkst? En waarom zou je eigenlijk behang verwijderen?
Waarom het oude behang verwijderen?
Het oude behang zit nog netjes op de muur. Waarom zou je dan moeilijk doen om het behang te verwijderen en niet gewoon het nieuwe vel er zo overheen plakken? Het is waarschijnlijk heel aanlokkelijk om het zo te doen, toch is het beter van niet. Er zijn meerdere redenen voor waarom je beter het oude behang er eerst vanaf kunt halen. Je maakt veel meer kans op luchtbubbels als je over het oude behang heen plakt.
Er zouden vochtplekken kunnen ontstaan. Zit er enigszins een reliëf op het oude behang, dan is het natuurlijk al helemaal te begrijpen dat dit een waardeloze ondergrond is. En je kunt je ook afvragen of je oude behang het extra gewicht van het nieuwe behang kan dragen en niet alsnog van de muur af komt zetten…
Hoe verwijder je het oude behang?
Dus dan toch maar dat afgedankte behangetje van je muur afhalen. Jammer genoeg is het vaak een klus die langer duurt dan je had gedacht. Het is niet zomaar even wat scheuren en klaar. Stukken zullen zo meekomen, als je geluk hebt, maar andere delen moeten echt losgeweekt worden. We geven je hieronder enkele tips!
Wat voor soort behang is het?
De beste manier om oud behang te verwijderen kan afhangen van het soort behang wat het is. Vinylbehang vraagt bijvoorbeeld om een andere benadering dan een eenvoudig behangetje. Behang met een afgesloten structuur zoals dus dat vinylbehang kan goed tegen vocht. Dit is dan ook het behang wat in vochtige ruimtes gebruikt wordt. Afweken wordt dan een stuk moeilijker. Je zult dan eerst in de weer moeten met een prikroller! Glasvezelbehang is weer een ander verhaal.
Vochtig maken
Het behang zo vochtig mogelijk maken is de beste methode. Het behang laat dan namelijk het makkelijkst los. Je kunt dit doen door een stoomapparaat te gebruiken. Deze beweeg je rustig over het behang, eventueel meerdere keren. Let op: gebruik geen stoomapparaat om behang te verwijderen bij een gipswand!
Wil je niet meteen een stoomapparaat huren dan kun je ook zelf het behang nat maken. Dit doe je door een natte spons op de muur te duwen en zo het behang nat te maken. Of gebruik hier een verfroller voor die je heel goed nat maakt. In beide gevallen ga je een stuk behang af en daarna trek je het los. Warm water gebruiken werkt dan het beste. Helaas is dit wel een manier die meer vocht op je grond en muren laat komen dan een stoomapparaat.
Weken met een sopje
Je kunt aan het water iets toevoegen om het loslaten te versnellen. Een heet sopje (bijvoorbeeld gemaakt van water en een beetje afwasmiddel of Biotex) doe je in een plantenspuit. En dan is het een kwestie van met de plantenspuit de muur aflopen.
Inweken
Bedenk dat het behang niet direct los komt. Om zo te weken dat het los gaat laten, zal het vocht erin moeten trekken. Je kunt even checken en denk je dat het nog niet genoeg is, dan moet je alles nog een keer herhalen. Hoe meer je het de kans geeft om zelf al los te weken, hoe beter je het er af zult krijgen.
Lostrekken van het oude behang
Dan zijn we aanbeland bij het lostrekken van het behang. Hiervoor heb je een plamuurmes (hier) nodig. Trek een stukje van het behang los en steek hier je plamuurmes tussen het behang en de muur. Je kunt nu een stukje loshalen. Heb je een redelijk stuk zodat je het goed kunt vastpakken, dan kun je eraan trekken en vaak al een groot deel van de baan lostrekken. Je kunt boven aan de baan beginnen, maar het werkt ook prima van onderaf.
Restjes verwijderen
Meestal blijven er kleine stukjes achter op de muur. Deze verwijder je eenvoudig met een plamuurmes. Zit het toch nog stevig vast? Let op dat je niet te fanatiek met een plamuurmes je muur bewerkt! Nog eens goed nat maken is een beter idee. Met een spons kun je ze dan meestal verwijderen zonder dat je kans loopt op extra deuken in je muur! Lukt het dan nog niet, dan is het schuren met schuurpapier ook nog een optie.
Prikroller gebruiken bij vochtbestendig behang
Een prikroller rol je over het behang en deze prikt dan dus gaatjes erin. Door deze gaatjes kan er vocht achter het behang komen en zo kan je alsnog het behang eraf laten weken. Vochtbestendig behang zal immers het vocht niet echt opnemen en daarom zijn er gaatjes nodig.
Opvullen van gaatjes
Nu het behang eraf is kom je tot de conclusie dat je er nog niet bent… De muur blijkt hier en daar toch beschadigd te zijn door het werken met het plamuurmes, bijvoorbeeld. Maar ook gaten van de spijker voor het schilderij (om maar iets te noemen) zie je nu zitten. Maak je muur weer glad door deze oneffenheden op te vullen en vervolgens ook weer netjes glad te schuren.
Voorbereiden behangen
Voordat je het nieuwe behang erop gaat plakken moet de muur eerst goed droog zijn en zoals hierboven aangegeven glad zijn. Oneffenheden zul je namelijk zien door het behang heen. Is de ondergrond een zuigende ondergrond, dan kun je het beste de muur eerst voorbehandelen door er een voorstrijkmiddel op te smeren. Deze moet eerst goed drogen voordat je verder gaat.
En dan…
Ja, en dan mag je eindelijk aan de gang met je nieuwe behang. Let hierbij goed op kleurverloop (bij een patroon in je behang) zodat de patronen mooi in elkaar overlopen. Behangen en dan genieten maar van je nieuwe muur!
- Tips opgeruimde tuin met kinderen - 22/08/2024
- Grote schoonmaak; tips en hacks met kinderen - 22/08/2024
- Rijangst: wat kun je ertegen doen? - 22/08/2024
Leave a comment