Skip to Content

Afval scheiden thuis; Hoe plastic, compost, karton en glas sorteren?

Afval scheiden thuis; Hoe plastic, compost, karton en glas sorteren?

Afval scheiden gebeurt al jaren. De containers in de tuin van mijn ouderlijk huis staan er al sinds mijn geboorte. Ik merk dat we de laatste jaren een ontwikkeling doormaken met betrekking tot afval scheiden.

De maatschappij wordt zich meer bewust van onze aarde. We zien zeeën met plastic, dode vissen en het gat in de ozonlaag. Als bewoners van deze aarde moeten we zuinig zijn op onze aarde. Afval scheiden is één van de activiteiten om onze aarde te gezonder te krijgen.

Waarom is afval scheiden belangrijk?

Iedereen produceert elke dag afval. Per jaar is dit 500 kilo per persoon. Veel afval is waardevol en kan gerecycled worden, dit is beter voor het milieu doordat veel producten lange afbraaktijden hebben.

Afval wat hergebruikt kan worden kan je gratis deponeren of het wordt opgehaald. Het afval scheiden bespaart energie en grondstoffen en voor ons is het ook nog eens goed voor de portemonnee.

Recyclen kost minder energie dan het winnen van nieuwe grondstoffen en het maken van nieuwe materialen.

Doordat fabrieken geen nieuwe grondstoffen hoeven te maken scheelt dit ook broeikasgassen. En ook dat draagt bij aan een beter milieu.

Het afval scheiden kost veel moeite

Er gaat tijd zitten in het scheiden van afval. Daarom zien sommige mensen er vanaf. Het is zonde als er herbruikbare grondstoffen verbrand worden. Mensen die denken dat het afval tijdens de nascheiding nog wel gescheiden wordt, hebben het mis.

Want dit kan niet bij alle stoffen. Een bedrijf kan bijvoorbeeld niets met nat en vies papier. Ditzelfde geldt voor textiel. Wanneer het GFT-afval (groente, fruit en tuinafval) in de container van het restafval wordt gegooid, gaat dit plakken aan ander afval waardoor het niet te scheiden is.

Over ijzer bestaat ook een misverstand. Niet al het ‘ijzer’ kan er door magneten worden uitgevist. Bovendien hebben niet alle gemeentes de beschikking over een installatie om het afval te scheiden nadat wij het bij het restafval hebben gebracht.

Welk afval kun je scheiden?

GFT

Als Nederlanders zorgen we ervoor dat ongeveer de helft van het GFT-afval wordt gescheiden. Ze maken hier compost of gas van.

Let erop dat je het afval zo droog mogelijk in de afvalbak gooit. Leg oud papier op de bodem van de container, zodat het overige vocht kan worden opgevangen.

Bovendien blijft het afval dan niet plakken aan de bodem. Leg een stokje tussen de deksel en de bak, zo vormt zich minder stank. Houd de container uit de zon en spuit de bak schoon nadat deze is geleegd.

Velen gooien GFT-afval in de groene container. Maar je kunt ook zelf een composthoop maken. Of je maakt een eigen wormenhotel.

Dit klinkt een beetje vreemd, maar kinderen vinden het te gek. Zo laat je ze van dichtbij meemaken hoe ze van het GFT-afval vruchtbare grond maken. Hier vind je een voorbeeld hoe je zelf een wormenhotel kunt maken.

Bedenk voordat je je groenten en fruit weggooit in de GFT-afvalbak of je dit nog kunt gebruiken om op te eten. Voor meer tips, lees mijn blog over kliekjesdag.

Papier en karton

Op zaterdag wordt in ons dorp het karton en papier opgehaald. Er staan dan veel dozen en blauwe kratjes aan de weg.

In Nederland zorgen we ervoor dat 73% van het papier wordt hergebruikt. Vensterenveloppen, paperclips, plakband en nietjes mogen ook in de papierbak en -container.

Glas

Al 79% van het verpakkingsglas wordt gescheiden ingezameld. De deksels en kurken mogen ook worden gedeponeerd in de glasbak. Je hoeft de glazen niet om te spoelen.

Let op! De volgende soorten glas mogen niet in de glasbak: vuurvast glas, ruiten, kristal en keramiek. Dit soort glas is anders samengesteld. Het mooie van glas is dat het oneindig te recyclen is. Koop daarom zoveel mogelijk voedsel in glas.

Drankkartonnen

In sommige gemeentes worden drankkartonnen ingezameld in plastic zakken, in andere gemeentes in ondergrondse containers. De dopjes mogen op de verpakking blijven zitten. Stop de lege pakken niet vol met ander afval, dit kan het recyclebedrijf niet goed scheiden.

Plastic

Plastic wordt 40% hergebruikt. Ze gebruiken dit plastic voor, onder andere: flacons, speelgoed of emmers. De verpakking moet leeg, maar hoeft niet perse schoon te zijn.

Prop het plastic niet in andere bakjes. Zo kan de sorteermachine moeilijk onderscheiden of er mogelijk nog restafval tussen zit. Heb je plastic wat verweven is met een metaallaagje? Denk aan: chips- of koffieverpakkingen. Dan moet u deze bij het restafval weggooien.

Blik

Blik kun je bij de meeste supermarkten weggooien in de daarvoor bestemde ondergrondse containers. Zoals blikjes frisdrank of conserveerblikken.

Oud ijzer

Heb je grote stukken blik/ijzer? Bijvoorbeeld: een wasmachine, koelkast, auto-onderdelen, verwarming of fiets. Dan kun je dit inleveren bij een oud- ijzerhandelaar. Je krijgt er dan ook nog geld voor.

Klein chemisch afval

Het is belangrijk om klein chemisch afval (KCA) te scheiden. Deze stoffen zijn namelijk schadelijk voor uw gezondheid en het milieu. Vaak vind je het logo van KCA op het product. 

Sommige producten kunnen ook weer ingeleverd worden bij de winkels. Zo neemt de leverancier van de wasmachine, de oude weer mee als je hierom vraagt. Batterijen kunnen worden ingeleverd bij winkels waar je ze ook kunt kopen. Welk afval hoort er bij het klein chemisch afval?

  • Batterijen
  • Verfpotten
  • Bestrijdingsmiddelen
  • Spaarlampen
  • Ammonia en spiritus
  • Benzine

Oliën en vetten

Frituurvet wordt gebruikt om biobrandstof van te maken. Dit kun je inleveren bij een inzamelpunt bij jou in de buurt. Hier kan je checken welk punt het dichtste in de buurt is.

Medicatie en lege pilstrippen

Injectienaalden moet je bij de apotheek inleveren. Zo voorkom je dat iemand gewond raakt. Medicatie welke je niet gebruikt hebt, maar wel over de datum zijn, kun je inleveren bij de apotheek.

Spoel het niet door in het toilet, want dan komen de giftige stoffen in het water terecht. Lege hulzen van medicatie kun je hier ook inleveren.

Bouwafval

Je kunt bij de gemeente een bouwcontainer aanvragen. Ze zetten deze dan in de buurt van jullie huis. Op afspraak halen ze de container weer bij je op en de gemeente zorgt ervoor dat dit op de juiste plek terechtkomt, waar ze al het bouwmateriaal kunnen recyclen.

Denk bij bouwafval aan: puin, grofvuil, zand, hout, gips, inboedel, metaal, plastic, kunststof, karton.

Restafval

In de container of zak voor het restafval hoort ook echt de rest. Wanneer je al het afval hebt kunnen scheiden wat hierboven beschreven staat, dan houd je nog maar een klein ‘restje’ over.

Vieze luiers horen in de container. Zorg ervoor dat je deze verpakt in een zakje. Zo houd je een schone en frisse container/zak. Want als het goed is zit er niets in wat stank en maden kan veroorzaken.

Textiel

Wist je dat je met het hergebruiken van textiel 10 keer uitstoot van CO2 bespaart? Per jaar wordt er 75 miljoen kilo textiel ingezameld. Helaas gooien mensen gezamenlijk ongeveer 135 miljoen kilo bij het restafval.

Textiel kan goed hergebruikt worden. Ten eerste kan je dit zelf. Kan het kledingstuk nog een ronde mee, breng het dan naar een container van het Leger des Heils. Zij ontvangen ook graag schoenen, schoenen en knuffels.

Vervuiling van afval

Het is belangrijk om het afval echt goed te scheiden. Vervuiling van het afval maakt het moeilijker om het te scheiden. Karton wat nat is geworden door een omgevallen wijnglas kan je beter bij het restafval gooien.

Afvalscheidingswijzer

Twijfel je waar welk afval gedeponeerd dient te worden? Hier vind je er meer informatie over.

Voorkomen van afval

Maar het allerliefste voorkomen we natuurlijk het afval. Hoe minder er aan afval ‘gekocht’ wordt, hoe minder grondstoffen en gassen zijn gebruikt voor dit product. Waar kun je dan afval op verminderen?

  • Koop groente en fruit zonder verpakking
  • Neem een eigen groente- en fruitnetje mee naar de markt
  • Kook zoveel mogelijk vers, zodat je geen ‘pakjes’ nodig hebt om een maaltijd te bereiden
  • Haal kartonnen pakken in huis in plaats van de plastic flessen
  • Maak zelf handzeep. Is dit niet jouw ding? Kies dan voor een navulverpakking
  • Gebruik een broodtrommel
  • Gebruik borden of een bijenwasdoek om bakjes in de koelkast af te dekken
  • Koop wasbare luiers en doekjes
  • Haal brood bij de bakker en vraag om een papieren zak of neem een eigen katoenen zak mee
  • Gebruik een harde plastic of drinkbeker
  • Maak van kapotte blouses schoonmaakdoeken
  • Gebruik jouw eigen servies op je verjaardag en voorkom wegwerpbekers en -borden.

Kringloopwinkel

Alvorens je spullen weg wilt gooien, bijvoorbeeld een oud vaasje of boek, denk er dan eerst even over na of dit nog gebruikt kan worden door een ander.

Spaar deze spullen en breng ze naar een kringloopwinkel. Zo maak je een ander blij voor een klein prijsje en het bespaart jouw geld omdat je minder ruimte in je container kwijt bent.

Containergrootte

Je mag de grootte van een container een keer wisselen per huis. Dat betekent dus als je verhuisd bent, je mag kiezen voor een kleinere container. Wanneer je een kleinere container hebt, zul je ook snellen bedenken of het echt bij het restafval hoort. Want je ziet dat er bijna niets meer bij kan in de container.

Anita

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *