Skip to Content

Thuiskantoor inrichten; inspiratie, ideeën en tips voor werkkamer thuis

Thuiskantoor inrichten; inspiratie, ideeën en tips voor werkkamer thuis

Je wilt voor jezelf beginnen als zzp’er of ondernemer en voortaan werken vanuit je kantoor aan huis. Je wil in je huis graag een mooi kantoor voor jezelf inrichten. Een eigen ruimte waar je plezierig kan werken en mensen kan ontvangen.

Of je krijgt van je baas de vrijheid om veel meer thuis te gaan werken. Je wilt een fijne werkplek in een bestaande ruimte waar je ongestoord kunt werken terwijl je energieke kids door het huis struinen.

Maar hoe pak je het aan om een mooi thuiskantoor of een rustige werkplek te realiseren? Wat heb je nodig? Waar moet je op letten? Hoe kun jij je kantoor of je werkplek het beste inrichten?

Het is leuk om die zakelijke werkplek aan huis te realiseren, maar het kan ook best lastig zijn.

In dit artikel denken we met je mee. We geven je handige tips en ideeën om je perfecte werkruimte of kantoor te realiseren waar je straks heerlijk ontspannen in kunt werken.

Hoe richt jij je kantoor aan huis in?

Je wilt voor jezelf beginnen als zzp'er of ondernemer en voortaan werken vanuit je kantoor aan huis. Je wil in je huis graag een mooi kantoor voor jezelf inrichten. Een eigen ruimte waar je plezierig kan werken en mensen kan ontvangen.

Als eerste is het belangrijk, dat de ruimte die als kantoor gaat dienen makkelijk bereikbaar is. Zeker als je van plan bent klanten of opdrachtgevers te ontvangen in je kantoor.

Probeer te voorkomen dat mensen door privéruimtes moeten om bij jouw kantoor te komen. Een makkelijk bereikbare ruimte gescheiden van jouw privéruimte straalt professionaliteit uit naar iedereen die jouw kantoor bezoekt.

Als je een goede ruimte tot je beschikking hebt, kun je de ruimte in gaan richten.

Schilder de ruimte in rustige kleuren. Kies voor bijpassende meubelen, geen allegaartje van oude meubelen uit je huis, want om efficiënt en geconcentreerd te kunnen werken is het belangrijk dat je werkkamer of kantoor een zakelijke uitstraling heeft.

Investeer in goede werkverlichting

Daglicht werkt het prettigst en geeft je energie, probeer dat optimaal te benutten. Maak daarnaast gebruik van bureaulampen, spots, vloerlampen en wandlampen, die aansluiten bij de rest van de inrichting en die tegelijkertijd sfeer aan je kantoor geven zodat je altijd over prettig licht kunt beschikken als dat nodig is.

Verlichting vind je hier.

Bureau

Of je nu thuiswerkt, op kantoor achter de computer zit of je huiswerk moet maken: achter een goed bureau zit (of sta) je beter. Een verstelbaar bureau zorgt voor een betere werkhouding en zijn ergonomisch verantwoord.

Bij IKEA vind je altijd een bureau die bij je past, van een hoekbureau tot een zit-stabureau en computertafel. Voor kinderen zijn er kinderbureaus met verstelbare poten of die onder een hoogslaper passen voor kleine slaapkamers

Bureaus vind je hier.

Bureaustoel

Zorg verder dat je een comfortabele, liefst ergonomische bureaustoel en een bijpassend bureau plaatst waar je de hele dag met plezier gebruik van maakt zonder rugpijn te krijgen.

Je pc kun je het beste op een verstelbare arm monteren, zodat je het beeldscherm op ooghoogte kunt plaatsen. Je laptop plaats je op een laptopstandaard om nek- en hoofdpijn te voorkomen.

Een bureaustoel vind je hier.

Opbergen

Gebruik hiervoor handige opbergaccessoires als ladekastjes, een oplaadstation en niet te vergeten een kabelgoot, waar je alle snoeren netjes in weg kunt werken.

Opbergmeubels vind je hier.

Boekenkast

Een mooie boekenkast is daarbij een goede keuze. Het is praktisch, maar ook stijlvol. Als je een mooie collectie boeken hebt kun je de boeken op kleur rangschikken, een serie gelijkende ordners oogt zakelijk en ter decoratie kun je er wat mooie accessoires in kwijt die je kantoor een persoonlijke sfeer geven.

Boekenkast vind je hier.

Prullenbak

Ruim je kantoor op, gooi afval in de (bijpassende) prullenbak, dit zorgt voor meer overzicht en rust. Je wordt er productiever van en het draagt bij aan een prettige professionele sfeer.

Prullenbakken vind je hier.

Hoe creëer je een fijne werkplek als je thuis geen aparte ruimte hebt

Als je geen aparte ruimte voor jezelf kunt vrijmaken in je huis is het belangrijk dat je een werkplek creëert waar je rustig, ongestoord en veilig kunt werken. Ook als er anderen in huis zijn terwijl jij je op je werk wilt concentreren.

Thuis een werkplek maken vereist een strategische keuze want je kan niet geconcentreerd werken of bellen met een klant als je aan de eettafel zit en de kinderen ondertussen om je heen rennen.

En je moet je werkplek zodanig aankleden dat het niet overheerst in bijvoorbeeld de slaapkamer. Hieronder een aantal tips om thuis een fijne werkplek voor jezelf te creëren.

Allereerst ga je bekijken waar je een plekje voor jezelf kunt realiseren in huis. Is er ruimte in de slaapkamer of op zolder? Een afsluitbare plek is al voldoende om je te kunnen focussen op je werk in plaats van afgeleid te worden door allerlei factoren om je heen.

Als je een prettige plek gevonden hebt is het belangrijk de grootte van je bureau te bepalen. Hoeveel ruimte heb je nodig? Werk je met een laptop of met een vaste computer? Heb je een printer nodig, al dan niet met inkt? Hoe groot moet jouw bureau zijn om efficiënt te kunnen werken? Meet dit secuur uit.

Bedenk wat je allemaal nodig hebt om plezierig aan de slag te kunnen. Zorg dat er een opbergkastje onder je bureau past waar je papierwerk en losse kantoormaterialen in kwijt kunt. Maak een plank boven je bureau waar je je ordners op kwijt kunt. Als je kiest voor dezelfde ordners oogt het rustig en gaat jouw werkplek de slaapkamer of zolder niet overheersen.

Heel belangrijk is dat je bureau op goede hoogte is. Kies een bureau in combinatie met een prettig zittende, liefst ergonomische, bureaustoel waar je ook wat langer op kunt zitten, als dat nodig is, zonder dat je rugklachten krijgt. Met daarop een verstelbare lamp die je bureau goed verlicht.

Als je voor het bureau, de bureaustoel en de lamp kleuren kiest die matchen met de kleuren van de kamer waar je je werkplek plaatst, geeft dat rust in de kamer omdat het een geheel vormt met de omgeving.

Persoonlijke decoratie toevoegen en daarna snel aan de slag

Nu kun je bijna aan de slag. Belangrijk is nog de decoratie, waardoor het echt helemaal jouw werkplek wordt.

 • Koop een leuke plant voor op je bureau, want groen werkt rustgevend.
 • Ter inspiratie is een prikbord ideaal. Hier kun je je to-do list op kwijt, maar ook inspirerende quotes waar je helemaal blij van wordt.

Voeg accessoires toe die je fantasie prikkelen en ga daarna lekker aan de slag in je eigen huis!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Avatar van Felix van Dijk Felix van Dijk schreef:

  Geweldig stukje informatie verstrekking. Een blog waar iedereen die thuis gaat werken wat aan heeft.
  Bedankt!

  Gr.

  Felix