Skip to Content

Thuis sporten tips beginners; full body work out, oefeningen en schema

Thuis sporten tips beginners; full body work out, oefeningen en schema

In de herfst en winter is het extra belangrijk om meer aandacht aan je weerstand te besteden. Niet alleen door het veranderende weer, kouder en meer regen, maar ook door minder luchturen op de dag. Dit kan effect hebben op je energie en je stemming. Zo geven 4 op de 10 Nederlanders aan hier last van te hebben.

Bewezen is dat bewegen een goed effect heeft op zowel je lichamelijke gezondheid als op je stemming. Naast gezond eten, extra vitamines slikken en zorgen voor structuur in je dag is bewegen ook onmisbaar om fit te blijven. In dit artikel volgen allerlei work-outs en tips om zo ook in de herfst en winter heerlijk te bewegen.

30 day challenge thuis sporten

Het kan motiverend zijn om aan een challenge mee te doen, het liefste nog met anderen. Dit zorgt niet alleen voor een competitief en doelgericht bezig zijn, het is ook fijn om je spierpijn te kunnen delen met een ander. ☺ Een voorbeeld van zo’n challenge is die van de 30 day challenge.

Hier vind je iedere maand een challenge. Fijne hieraan is dat je kunt kiezen om aan je buikspieren te werken, je uithoudingsvermogen met wandelen te vergroten of door touwtje te springen je conditie verbetert en calorieën verbrandt.

Home work-out oefeningen via YouTube

Via YouTube kun je diverse work-outs volgen. Hierbij een paar tips om eens uit te proberen.

Lees ook: Fitness oefeningen voor thuis; van armen, benen, buikspieren tot cardio

POPSUGAR fitness

Hier staan diverse 30 minuten challenges op en is geschikt voor iedereen die eens lekker en flink in beweging wil komen. Van cardio tot hip-hop dansmoves aanleren, dit kanaal biedt voor iedereen wel wat wils.

Let op: het is wel in het Engels. Mocht je Engels niet zo goed zijn, geen probleem. Het is vooral nadoen.

Je vindt dit kanaal hier, met de 10 meest populaire challenges van POPSUGAR fitness.

Optima Vit

Coach Marloes neemt je stap-voor-stap mee in de oefeningen die geschikt zijn voor zowel een cardio workout als voor de BBB-zone; daarbij geeft ze ook veel advies over voeding.

Je vindt dit kanaal hier.

Yoga with Adriene

Wel eens gedacht aan yoga? Niet alleen goed voor je mindset, maar ook voor je lijf! Het enige wat je nodig hebt is een yogamatje en een TV, tablet of je telefoon om het youtubekanaal op mee te volgen.

Coach Adriene laat van alles aan bod komen, van een challenge tot oefeningen voor een betere nachtrust, die je spieren losmaakt of je lenigheid verbetert.. Kijk op deze link om met yoga thuis aan de slag te gaan:

Je vindt dit kanaal hier. Kleine spoiler: het is in het Engels

Volledige work-out bij Pamela Reif

Pamela Reif biedt zowel korte (10 minuten) als langere workouts op muziek aan. Er wordt niet gepraat, je doet haar bewegingen na op een muziekje.

Je vindt dit kanaal hier.

Dansschool thuis

Kun je niet naar de dansschool? Dit fijne kanaal van Saskia’s Dansschool biedt allerlei work-outs aan en zijn voor beginners ook goed mee te volgen.

Ik vind de humor ook altijd leuk, zo komt er vaak een hondje in beeld en de kleding die ze dragen bevat grappige teksten waar ik altijd om moet glimlachen ☺

Je vindt dit kanaal hier.

Nederland in Beweging op tv

Max biedt ook een beweegprogramma aan, die echt niet alleende doelgroep van 60+ bedient. Op elke werkdag kun je op NPO 2 om 9.15 uur meedoen en om 10.15 uur nog een keer op NPO 1. Meteen een goede start van de dag als de kinderen op school zitten.

Je vindt de afleveringen hier terug.

Sweat modus just dance

Favoriet bij ons thuis is just dance. Ideaal hieraan vind ik dat je in de sweat-modus je calorieën die je verbruikt kunt bijhouden, terwijl je heerlijk aan het dansen bent.

En fijn: of het nu ijzelt of keihard regent, dit kun je heerlijk in de huis- of slaapkamer doen als je maar een Nintendo Switch, PS4 of XBOX one daar hebt. Op het scherm zie je de muziekclip en rechts in het scherp zie je kleine poppetjes die de dansbeweging uitbeelden.

Als je voor een work-out wilt gaan, dan heeft just dance twee versies toegevoegd: ‘in het zweet’ en ‘workout van 15-minuten’. Dit is ook op afstand met familie of vrienden te spelen.

Hier vind je video’s die voor kinderen heel geschikt zijn, zodat je met het hele gezin lekker in beweging kunt komen en blijven.

Meer informatie over Just Dance vind je hier.

Lees ook: Just Dance 2021

Ring Fit Adventure

Dit is de Ring Fit Adventure voor de Nintendo Switch. Beleef een episch avontuur door zelf oefeningen uit te voeren in Ring Fit Adventure voor de Nintendo Switch.

Met de nieuwe Ring-Con en beenband kunnen spelers een kleurrijke gamewereld ontdekken en tegen monsters vechten door zelf oefeningen uit te voeren.

In Ring Fit Adventure gebruik je vernuftige accessoires die jouw fysieke oefeningen omzetten naar acties in de game. In Ring Fit Adventure ontdek je een uitgestrekte wereld en vecht je tegen vijanden door zelf fitnessoefeningen uit te voeren.

Meer informatie vind je hier.

Wandelen of fietsen met een sportmaatje

Een goede stok achter de deur: spreek af om met iemand iedere week op hetzelfde tijdstip een flink stuk te wandelen of te fietsen.

Naast dat samen bewegen leuk is en je even kunt bijkletsen, is het ook een manier om even wat calorieën te verbranden en lekker de natuur op te snuiven. Daarbij is wandelen of hardlopen ook heel goed om stress aan te pakken blijkt uit diverse onderzoeken.

Gezonde voeding

Gezonde voeding blijft ook belangrijk. Nu je veel thuis bent is het verleidelijk om snel even een koekje uit de trommel te pakken of een snoepje.

Probeer je aan het ritme te houden, waarin je normaal gesproken ook eet. Kijk hier eens voor lekkere smoothies en tips voor eten wat het seizoen te bieden heeft.

Vooral tijdens de feestdagen kan het lastig zijn om op je voeding te letten. Je mag zeker genieten tijdens deze dagen, zo lang je er voor zorgt dat je in balans blijft. Minder de week vóór en na de feestdagen een beetje om te compenseren. Dus geniet, maar houd een oogje in het zeil!

Het is oké als het even niet lukt

Lukt het je een dag niet om genoeg te bewegen? Wees lief voor jezelf, het is oké. In deze situatie doen we wat we kunnen en is het des te belangrijker om jezelf niet te veel druk op te leggen.

Mirjam de Stigter

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *