Skip to Content

Thuis ontspannen; 10 tips voor in huis of tuin

Thuis ontspannen; 10 tips voor in huis of tuin

Wanneer je een drukke dag hebt gehad op het werk of gewoon een stressvolle dag en je de hele dag ‘aan’ hebt gestaan kom je thuis en wil je niks anders dan ontspannen. Maar soms is het lastig om echt te ontspannen en is het moeilijk om je hoofd leeg te maken. Gelukkig zijn er een aantal eenvoudige manieren waarop je thuis kunt ontspannen en weer tot rust kunt komen.

Laat alle schermen uit

Wanneer je eenmaal thuis bent, is het verleidelijk om nog even snel op je telefoon te kijken, de tv aan te zetten of nog even op je laptop te werken. Maar dit is niet echt ontspannend. Zet daarom alle schermen uit en neem even een time-out van alle prikkels.

Zorg voor een ontspannen sfeer

Zorg ervoor dat je thuis een sfeer creëert die jij heel erg relaxed vind. Zet bijvoorbeeld wat kaarsjes aan, zet een aroma diffuser aan, zorg voor een aangename temperatuur en zet ontspannende muziek op.

Doe wat lichte oefeningen

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar lichte oefeningen zoals yoga of door te stretchen kunnen je helpen om te ontspannen na een dag werk. Het is belangrijk om je lichaam in beweging te houden, want dan kunnen je spieren ontspannen. Dit kan je thuis doen, of al onderweg naar huis op de fiets of wandelend. Ook een goed moment om je hoofd leeg te maken.

Neem een heerlijk bad (of douche)

Als je wilt ontspannen is een heerlijke warme douche, of bad een absolute aanrader. Dit kan in de badkamer, maar wat dacht je van een jacuzzi kopen zodat je lekker in de buitenlucht kan zijn, dat ontspant toch net iets meer. In bad kan je natuurlijk heerlijk ontspannende producten gebruiken, kaarsje aanzetten of een muziekje aanzetten.

Ga naar buiten

Ok, niet helemaal thuis thuis. Maar buiten en in de natuur kun je echt ontspannen. Ideaal is het als je een eigen tuin of balkon hebt zodat je even lekker buiten kan zitten in het zonnetje. Zonlicht werkt ontspannend en je kunt even helemaal op adem komen. Een groene omgeving met planten en bloemen kan daarbij helpen.

Drink een kop thee

Overdag drink je waarschijnlijk al een kop koffie, of meer, als je thuis bent is het verstandig om geen cafeïne houdende dranken meer te nuttigen zodat je ook beter slaapt. Even heerlijk zitten met een kopje thee kan dan heel ontspannend werken.

Maak je hoofd leeg

Bewust of onbewust hebben we van alles in ons hoofd met dingen die we nog zouden moeten doen. Zorg dat je een notitieblokje hebt liggen, of een app zodat je een lijstje kan maken en dit op te schrijven. Zo kan je je hoofd leegmaken en weet je precies wat je nog moet doen. Op deze manier hoef je niet continue te piekeren en kun je ontspannen

Neem even de tijd voor jezelf

Als je thuis komt, kom je in een nieuwe situatie met weer andere mensen; je partner en eventueel kinderen die overdag ook van alles hebben meegemaakt en dat graag willen delen. Het kan dan fijn zijn om even een momentje voor jezelf te nemen en echt even tot rust te komen voordat je je weer in de dagelijkse hectiek begeeft.

Doe iets creatiefs

Creatieve activiteiten kunnen je ook helpen om te ontspannen. Dit kan bijvoorbeeld een mandala of kleurboek voor volwassenen zijn. Maar je kan het ook breder nemen zoals muziek maken, schilderen of knutselen. Op deze manier kun je je vermoeidheid kwijt en kun je mentaal ontspannen.

Genieten bij het haardvuur

In de herfst en winter kan het ook heerlijk zijn om te ontspannen bij een haardvuur; binnen bij de open haard of buiten bij een kampvuur.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *