Skip to Content

Wat is een tennisarm en hoe voorkom je het?

Een tennisarm is een veelvoorkomende aandoening die niet alleen tennissers treft, maar ook mensen die herhaaldelijke bewegingen maken met hun arm en pols. Het kan leiden tot aanzienlijke pijn en beperkingen in het dagelijks leven. In dit artikel bespreken we de symptomen, oorzaken en behandelingen van een tennisarm, zodat je een beter begrip krijgt van deze aandoening en hoe ermee om te gaan.

Heb je last van een vervelende pijn in je arm? 

Kun je die zware boodschappentassen nauwelijks meer tillen of wordt het steeds lastiger om je dagelijkse taken uit te voeren? Misschien heb je wel een tennisarm! Dat ontdekte ik bij mijzelf ook, nadat ik dagen in de tuin had gewerkt, veel had gesport en urenlang per dag achter mijn laptop en op mijn mobieltje zit, omdat ik fulltime blogger ben. Om te voorkomen dat jij ook een tennisarm oploopt, geef ik je er hieronder veel info over. Voorkomen is beter dan genezen, toch?

Wat is een tennisarm?

Wat betekent de term ‘tennisarm’ eigenlijk? Het ontstaat als je teveel de spieren in je onderarm gebruikt en voornamelijk rondom de elleboog. Misschien denk je dat alleen tennissers dit oplopen? Zeker niet, want ook bij mensen die herhaaldelijk dezelfde bewegingen maken, zoals tuinieren, typen of zelfs schoonmaken kan dit makkelijk ontstaan.

Mogelijke oorzaken 

Er zijn verschillende oorzaken van een tennisarm. Een van de belangrijkste oorzaken is herhaaldelijke overbelasting van de spieren en pezen in je onderarm. Hieronder een opsomming van bewegingen, huishoudelijke taken en andere activiteiten die het kunnen veroorzaken:

 1. Stress en een druk leven: stress en een volle agenda kunnen ervoor zorgen dat je minder goed voor jezelf zorgt en je jouw lichaam tot het uiterste drijft. Signalen dat je jouw arm teveel belast dringen dan misschien niet op tijd tot je door, met alle gevolgen van dien.
 2. Tennis en andere racketsporten: het veel slaan van een tennisbal of een golfbal, kunnen de spieren en pezen in je onderarm overbelasten.
 3. Typen en computergebruik: langdurig en herhaaldelijk typen op een toetsenbord kan leiden tot een tennisarm.
 4. Tillen en het dragen van zware voorwerpen: het tillen en dragen van zware boodschappentassen, koffers of andere voorwerpen kan het ook veroorzaken.
 5. Schilderen en klussen: ook schilderen en klussen kan een tennisarm veroorzaken.
 6. Tuinieren: harken, scheppen, vegen en het herhaaldelijk trekken van onkruid kunnen de onderarmspieren overbelasten.
 7. Bepaalde beroepen: bepaalde beroepen waarbij je veel je armen gebruikt, zoals monteurs, timmerlieden of stratenmakers, kunnen het risico op een tennisarm vergroten.
 8. Langdurig gebruik van de muis: het veel gebruiken van een computermuis zonder voldoende rustperiodes kan de onderarmspieren overbelasten.
 9. Teveel gebruik van je mobiele telefoon: urenlang typen en swipen op je mobiele telefoon kunnen de onderarmspieren belasten en bijdragen aan het ontstaan van een tennisarm.
 10. Huishoudelijke taken: bepaalde huishoudelijke klusjes zoals strijken, dweilen, ramen lappen en stofzuigen, kunnen ook enorm je armen belasten.

Uiteraard kunnen er ook andere oorzaken zijn van een tennisarm en betekent pijn in je arm niet altijd een tennisarm. Ga daarom bij twijfel en pijn naar je huisarts!

Wat zijn de symptomen?

Hoe weet je nu of je daadwerkelijk een tennisarm hebt? Hier zijn enkele symptomen waar je op kunt letten: 

 1. Pijn aan de buitenkant van de elleboog: zeurende, stekende of branderige pijn in het gebied aan de buitenkant van je elleboog.
 2. Pijn bij beweging of belasting: pijn bij grijpen, tillen en draaien van je onderarm of strekken van je pols. 
 3. Uitstralende pijn: pijn die zich kan verspreiden naar je onderarm, pols en soms zelfs naar je hand. 
 4. Gevoeligheid en mogelijk lichte zwelling: het gebied rond de elleboog kan pijnlijk aanvoelen of zelfs licht gezwollen zijn. 
 5. Minder kracht: je kunt minder kracht hebben in je arm en hand om dingen vast te houden.
 6. Stijfheid: het gebied rond je elleboog en onderarm kan stijf aanvoelen.

Tips om een tennisarm te voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen, dus hier zijn enkele tips die je kunt volgen om een tennisarm te voorkomen. Zorg ervoor dat je de juiste technieken gebruikt bij het uitvoeren van herhaalde bewegingen met je hand en arm. Neem ook regelmatig pauzes tijdens activiteiten die herhaalde bewegingen vereisen, om je spieren de kans te geven te herstellen. 

Zorg voor een goede lichaamshouding achter je bureau. Het gebruik van hulpmiddelen, zoals een ergonomisch toetsenbord of muis, kan de belasting op je spieren verminderen. Vergeet ook niet om regelmatig te stretchen en je spieren op te warmen voordat je aan een activiteit begint. Een goede lichamelijke conditie en het versterken van de spieren in je armen kunnen ook helpen om een tennisarm te voorkomen.

10 tips wat te doen als je een tennisarm hebt

Oké, laten we nu eens kijken naar wat je kunt doen als je helaas al een tennisarm hebt. Hier zijn 10 tips die je kunnen helpen om de pijn te verminderen en de kans op genezing te versnellen:

 1. Neem zelf rust, geef je arm rust en vermijd activiteiten die pijn veroorzaken. Doe bij vermoeidheid een stapje terug en zoek naar manieren om te ontspannen.
 2. Breng eventueel af en toe ijs aan bij je elleboog om eventuele zwelling te verminderen. 
 3. Soms helpt het dragen van een brace of een tenniselleboogband. Informeer bij je huisarts of fysiotherapeut!
 4. Vraag een fysiotherapeut welke oefeningen je kunt doen.
 5. Gebruik eventueel pijnstillers en ontstekingsremmers, zoals voorgeschreven door je arts.
 6. Pas je dagelijkse activiteiten aan om overbelasting van je arm te voorkomen. Vraag hulp bij zware taken en probeer je arm niet te veel te belasten.
 7. Doe af en toe rekoefeningen, maar vermijd te veel spanning op de spieren.
 8. Overweeg alternatieve therapieën zoals massage, acupunctuur of chiropractie, die kunnen helpen bij het verlichten van pijn en het versnellen van de genezing.
 9. Bouw geleidelijk aan kracht en flexibiliteit op in je arm met behulp van specifieke oefeningen die zijn aanbevolen door je fysiotherapeut.
 10. Wees geduldig en geef jezelf voldoende tijd om te herstellen. 

Hoe lang duurt het voordat een tennisarm genezen is?

Dit kan enkele weken of zelfs maanden duren, afhankelijk van hoe lang je er al mee rondloopt. Ga op tijd naar je huisarts of naar een andere specialist, zoals een fysiotherapeut. Dan is de kans groter dat het sneller geneest. 

Probeer je te houden aan de bovenstaande 10 tips wat je kunt doen bij een tennisarm. Rust nemen, geduld hebben, je arm niet teveel belasten, het doen van oefeningen en vooral goed voor jezelf zorgen, kunnen ervoor zorgen dat je niet te lang last houdt van je tennisarm. 

En oh ja, raadpleeg altijd een arts of fysiotherapeut voor een juiste diagnose en behandeling van een tennisarm. Zij kunnen je persoonlijke begeleiding bieden en advies geven op basis van jouw eigen situatie. Ga niet – zoals ik – eigenwijs zijn en denken dat het vanzelf wel over gaat, want dat doet het meestal niet. Een gewaarschuwd mens telt dus voor twee!

Dit blogartikel is geschreven door Muriel. Zij is fulltime blogger bij haar blogs Vrouwflashy, Veertigplus mus en Blij Lactosevrij. Met plezier inspireert zij dagelijks vele – voornamelijk vrouwen – hoe je gezond, fit en happy kunt leven.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *