Skip to Content

Ideale temperatuur in huis; lage minimale aantal graden en gevolgen koud huis

Ideale temperatuur in huis; lage minimale aantal graden en gevolgen koud huis

Je huis moet comfortabel aanvoelen. Het is immers de plek waar je woont, slaapt en leeft. Wat de ideale temperatuur is, is deels natuurlijk een persoonlijk iets. Waar de één zweert bij 18 graden is de ander pas tevreden als het er minimaal 21 graden is.

Maar wat is nu ongeveer de ideale temperatuur? Hoe koud laat je het worden? Hoe houd je je huis op temperatuur?

De ideale temperatuur

De temperatuur in huis is niet overal gelijk. In je woonkamer zal het warmer zijn dan in je slaapkamer. Ook de badkamer is niet fijn als het er koud is. De meeste mensen zullen de woonkamer rond 20 graden comfortabel vinden. Bij een badkamer kan dit zelfs nog hoger liggen, omdat je daar toch bloot aanwezig bent en ook nog eens nat. Een graad of drie warmer zal bij veel mensen de voorkeur hebben.

De slaapkamer is juist een ander verhaal. Slapen in een warme kamer is niet fijn. Je slaapt beter in een frisse kamer. Rond 18 graden zou een uitgangspunt kunnen zijn, ook voor kinderkamers. Uiteraard zijn dit allemaal gemiddelden. Natuurlijk pas je dit aan, aan je eigen behoeften.

Wil je graag bezuinigen? Dan kun je best je kamer iets minder hoog verwarmen en zorgen dat je dikkere kleding draagt. Het is maar net wat jij belangrijker vindt.

Lees ook: 5 tips zon en warmte buiten houden uit huis en hoe krijg je de slaapkamer koel.

De ideale temperatuur volgens het WHO

De Wereldgezondheidsorganisatie stelt dat 18 graden de temperatuur is die het gezondst is. De meeste mensen zullen bij deze temperatuur het beste ‘gedijen’ en daardoor minder gezondheidsklachten krijgen.

Zijn er jonge kinderen in huis of gaat het juist om oudere mensen, dan kan het nodig zijn om het iets warmer te maken in huis. Dit geldt ook voor mensen met een chronische ziekte of hartklachten. Ook problemen met de longen kunnen een reden zijn om voor een iets hogere temperatuur te kiezen.

Iedere dag luchten is voor een gezond leefklimaat wel belangrijk. Om een gezond binnenklimaat te creëren moet je wel zorgen voor ventilatiemogelijkheden. Dit moet er gewoon 24 uur per dag zijn, bijvoorbeeld door een roostertje. Is je huis zo geïsoleerd dat er nergens meer kieren zijn?

Qua warmteverlies heel fijn, maar eigenlijk niet goed voor een gezond leefklimaat. In die gevallen zal je dan toch hier of daar een roostertje moeten aanbrengen. Zorg dus voor een juiste afweging tussen isolatie en gezonde lucht. Bij milieucentraal.nl kun je hier meer over lezen.

Lees ook: Ideale temperatuur babykamer

Minimale temperaturen: nadelen van een koud huis

Het is voor je huis niet fijn als je helemaal niet verwarmt, ook al is de verleiding groot om alles uit te gooien als je voor langere tijd er niet bent. Bijvoorbeeld als je op vakantie gaat. Je kunt beter de verwarming op 15 graden zetten. Hiermee voorkom je namelijk dat er vochtproblemen ontstaan.

Gaat het streng vriezen? Zorg dat je verwarming op 17 graden minimaal ingesteld staat als je radiatoren hebt. Zo is je huis de andere ochtend sneller weer op temperatuur! Denk er ook aan om radiatoren die je nooit gebruikt nu wel open te zetten. Zeker als je huis minder goed geïsoleerd is en er dus meer kans is om last te krijgen van bevroren leidingen. Dit hoeft niet voluit!

Hoe houd je je huis op temperatuur?

Je huis op temperatuur houden is zeker voor je energierekening iets om even bij stil te staan. Is je huis nog niet goed geïsoleerd? Kijk dan eerst eens of je hier iets aan kunt doen. Veel warmte gaat dan verloren, wat eigenlijk niet nodig is. En daarmee verbruik je dus meer energie.

Niet alleen jammer voor je portemonnee maar ook voor het milieu. Maar uiteraard kun je meer doen dan dat.

  • Sluit je gordijnen in de avond. Dit houdt toch altijd nog meer kou tegen.
  • Zorg dat de gordijnen niet voor de verwarming hangen.
  • Zorg dat de radiatoren vrij zijn. Dus geen bank of stoel ervoor. Of nog erger: een hele kast.
  • Sluit de deuren
  • Tochtstrips monteren is een goed idee bij deuren waar tocht doorheen komt
  • Maak of koop een ‘slang’, die je voor je deur legt. Dit houdt de tocht tegen die onder de deur door komt. Staat ook gewoon leuk.
  • Stel timers in zodat je boiler rustig kan gaan verwarmen voordat je wakker wordt. Hierover straks meer.
  • Radiatorpanelen weerspiegelen de warmte. Zij zorgen ervoor dat de warmte niet tegen de muur aan blijft hangen, maar de ruimte in gaat.
  • Komt er tocht door je brievenbus? Hang hier een speciale borstel voor!

Een timer op de boiler

Er wordt gesteld dat het goedkoper is om je boiler een half uur voordat je opstaat alvast te laten opstarten. Alleen dan op een iets lagere stand. De boiler kan dan continu verwarmen en hoeft niet opeens heel veel te doen.

Omdat een boiler opwarmt op een constante snelheid zal hij niet zomaar in twee minuten je huis op de juiste temperatuur hebben. Dus staat het op het moment dat jij uit bed komt volop te stoken maar wordt het nooit de temperatuur die je wilde hebben.

Zet je het lager, maar dat het wel al een half uur eerder begint te verwarmen, voelt je huis waarschijnlijk warmer aan! Uiteindelijk zou dit goedkoper zijn.

Vloerverwarming: voor- en nadelen

Vloerverwarming is zeker in een badkamer, maar ook in je huiskamer erg fijn. Zijn je voeten warm, dan kan dat vaak al genoeg zijn. Vloerverwarmingen zijn duurzaam en vaak zal het een energiebesparing opleveren omdat je meestal al sneller het warm genoeg hebt.

Helaas is vloerverwarming niet voor iedere vloer geschikt en de aanleg kan om meerdere redenen best prijzig zijn. Ook reparaties zijn lastiger uit te voeren dan bij een radiator. Ook is een ruimte minder snel in zijn geheel opgewarmd.

Wil

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *