Skip to Content

Telefoon kwijt: zo vind je hem weer terug?

Telefoon kwijt: zo vind je hem weer terug?

Je telefoon kwijtraken: voor veel mensen een reden tot paniek. Want dat apparaatje is veel meer dan een telefoon. Het bevat bestanden die je niet kwijt wilt, je contacten, foto’s en wat al niet meer. Daarnaast: veel smartphones zitten in hetzelfde hoesje als je bankpasje en misschien wel je rijbewijs… Kortom: een nachtmerrie dus. Hoe vind je zo snel mogelijk je smartphone weer terug?

Tips vóórdat je je telefoon kwijtraakt

Is je telefoon zoek, dan begin je niks als je geen gegevens weet van je telefoon. Noteer welk toestel je hebt en het IMEI-nummer. Dit nummer is uniek en heb je nodig om het te verzekeren. Maar ook bij een aangifte is dit wel zo handig. Alleen kunnen melden dat je een telefoon kwijt bent in een blauw hoesje is natuurlijk niet echt bijzondere informatie. Je vindt dit nummer o.a. op de verpakking van je telefoon. Om je telefoon te kunnen traceren is een app hiervoor op je telefoon plaatsen een goed plan. Je hebt deze apps zowel in Android- als Apple-versies. Het is ook een idee om een visitekaartje of iets dergelijks bij je telefoon te bewaren.

Bel jouw eigen nummer

Is het vooral een kwestie van niet meer weten waar je hem gelaten hebt? Dan is de eerste handige optie dat je met een ander toestel jouw eigen nummer belt. Dan hoor je immers waar hij zich bevindt. Heb je je geluid uitstaan? Misschien hoor je dan toch wel het trillen van het apparaat.

Waar was ik?

Heb je nog geen idee, bedenk dan eerst eens wat je allemaal gedaan hebt en waar je voor het laatst je telefoon gebruikt hebt. Ga de plekken na waar je was… Hoe vaak kom je ze dan op heel rare plekken tegen?! Het is helemaal handig als je de telefoon van een ander dan kunt gebruiken, zodat je in ieder vertrek even kunt bellen. Soms liggen ze eigenlijk gewoon voor je neus, maar is er iets overheen komen te liggen. Onder de krant, tussen de kussens van de bank of wat dacht je van onder kleren die over de grond heen liggen te dwarrelen in je slaapkamer.

Als je weggeweest bent

Was je gisteravond uit en nu je wakker bent heb je geen idee meer of je de telefoon nog bij je had, bijvoorbeeld? Natuurlijk neem je dan even contact op met de mensen of de locatie waar je was. Misschien hebben zij je telefoon wel gevonden.

Traceren van je telefoon

Lukt het echt niet? Uiteraard kun je je telefoon ook traceren via apps. Het hangt van je soort telefoon af welke je kunt gebruiken. Heb je een iPhone dan kun je de app ‘Zoek mijn iPhone’ gebruiken. Android gebruikt zijn eigen apps.

Traceren van iPhone

Wil je weten waar je iPhone gebleven is? Dan log je in met een ander apparaat op de website van iCloud. Je kunt dan op een kaart zien waar je iPhone is. Je kunt er vervolgens ook voor kiezen om het ding op afstand te vergrendelen of zelfs te wissen!

Android-apparaatbeheer van Google

Heb je gekozen om te werken met Google en heb je op je telefoon aangegeven dat je op afstand wilt kunnen wissen? Dan moet je dus deze website van Google opzoeken en dan kun je via Google Maps je telefoon traceren en (indien aangegeven) ook op afstand wissen. Tegenwoordig staat de app vaak al standaard ingesteld, maar even checken kan natuurlijk geen kwaad.

Traceren van je Samsung

Samsung heeft zijn eigen ‘zoek-mijn-mobiel-app’. Ben je je inlogcode vergeten? Ook dan kun je bij deze app terecht. Zien waar je apparaat is doe je simpel met findmymobile van Samsung.

Andere apps

Er zijn ook andere apps op de markt waarbij je op afstand kunt vergrendelen, kunt traceren, geheugen kunt wissen of zelfs kunt zien welke telefoongesprekken er nog plaatsgevonden hebben… Iedere app heeft hierin uiteraard zijn eigen plus- en minpunten.

Locatie delen

Er zijn meerdere toepassingen op je telefoon waarbij je je huidige locatie kunt delen. Heb je dit toegestaan? Dan zou je daar nu gebruik van kunnen maken, bijvoorbeeld met de volgende manieren:

  • WhatsApp. Heb je aangegeven bij Whatsapp dat je huidige locatie gedeeld mag worden, dan zou je via een ander zijn Whatsapp misschien kunnen achterhalen waar je telefoon is.
  • Google Maps. Zelfde verhaal eigenlijk. Ook hier kun je kiezen om dit tijdelijk of permanent in te stellen. Niet altijd fijn als iedereen weet waar je zit (hé, die is dus niet thuis!), maar in geval van smartphonevermissing kan het een uitkomst zijn dat je het toch wel had ingeschakeld.
  • Zoek mijn vrienden. Met een Apple kun je je vrienden traceren…dus heb je dit permanent (of nog tijdelijk) aanstaan, dan is het ook een optie om met een iPhone van een ander de locatie van je smartphone te vinden.

Sms naar je telefoon

Je kunt een berichtje sturen naar je telefoon zodat iemand die hem gevonden heeft weet waar de telefoon naar terug moet. De meeste mensen hebben helemaal geen kwade bedoelingen maar weten niet waar ze de telefoon heen moeten brengen. Moeten ze natuurlijk wel bij de berichten kunnen komen… Je kunt uiteraard ook zorgen dat er iets in je telefoonhoesje zit waardoor ze deze gegevens al hebben. Zoals al eerder gezegd: een eigen visitekaartje, bijvoorbeeld.

Neem contact op met de provider

Is je telefoon zoek? Zou het kunnen zijn dat het gestolen is? Neem contact op met je provider. Hij zal de vermissing registeren en hij kan proberen om het toestel te blokkeren door de simkaart te blokkeren. Hij schijnt ook geholpen te kunnen zijn met het IMEI-nummer.

Verander je wachtwoorden!

Is je telefoon weg en blijft het weg? Wacht niet te lang met al je wachtwoorden te veranderen die standaard in je telefoon staan. Zo voorkom je dat anderen met jouw gegevens aan de haal gaan bij belangrijke sites en dergelijke. Meld de vermissing bij de politie en als je nog meer belangrijke documenten hierdoor kwijt bent, onderneem je uiteraard ook hierin stappen! Laat je bankpas blokkeren en geef aan dat je je rijbewijs of ID-kaart kwijt bent. Dit laatste moet je bij de gemeente aangeven.

Wil

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *