Skip to Content

Tegelwippen betekenis, wat is het vervangen van tegels voor planten

Tegelwippen betekenis, wat is het vervangen van tegels voor planten

Tegelwippen? Toen ik deze term voor het eerst tegenkwam, dacht ik: ‘Wat is dat nou weer? Klinkt wel leuk! Tijd om er meer over te weten te komen!’ Wat is het precies? En waarom zou je eraan mee doen om deze duurzame tuin aan te leggen?

Kort samengevat: Samen maken we met tegelwippen Nederland op een leuke en makkelijke manier een stukje groener, gezonder, mooier en gezelliger!

Wat is het?

Het doel van het tegelwippen is het vervangen van tegels voor groen. Je wipt er een tegel uit en plant er bloemen of planten voor in de plaats. Zo kun je een steentje bijdragen aan een groenere en gezondere leefomgeving.

Natuurlijk kun je je eigen tuin opfleuren, maar denk ook eens aan de tuin van iemand die het zelf niet meer goed kan, zoals de tuin van oma. Vooral mensen die niet zo vaak buiten de deur komen kunnen zo toch genieten van wat groens en fleurigs in hun eigen tuin.

Wat is het doel?

Nederland groener maken. Steeds meer mensen willen een onderhoudsvriendelijke tuin en laten hun tuin helemaal betegelen. Daarnaast worden er steeds meer wegen aangelegd en huizen gebouwd. De natuur verdwijnt steeds meer naar de achtergrond. Dit heeft grote gevolgen voor de dieren en insecten die er leven.

Door de klimaatverandering wordt het weer in Nederland steeds extremer. We zullen steeds vaker last krijgen van hevige regenbuien en langere periodes van hitte en droogte. Doordat het water van de regenbuien door al die tegels de grond niet kan intrekken, zal er wateroverlast ontstaan. Het water kan niet weg en zal het riool overbelasten of de kelders lopen vol.

Bij periodes van hitte bieden tegels geen verkoeling. De warmte blijft juist hangen omdat deze door de tegels wordt vastgehouden. Meer groen gaat dit tegen.

Daarnaast heeft een groene leefomgeving een positief effect op onze mentale gezondheid. Zo vermindert het stress, omdat de natuur een rustgevend effect heeft. Ook zorgt een groene omgeving voor meer geluk en bevordert het de vitaliteit, creativiteit en stimuleert het mensen om elkaar meer te ontmoeten.

Onderzoeken wijzen zelfs uit dat de natuur een helende werking heeft. Wie in een groene omgeving woont is minder vaak ziek en voelt zich gezonder. Mensen die uitkijken op een groene omgeving herstellen sneller van ziektes en operaties.

Ook op kinderen heeft een groene leefomgeving een gunstig effect. Zo spelen kinderen langer en vaker buiten, waardoor ze meer lichaamsbeweging krijgen en minder last krijgen van overgewicht. Doordat ze in de natuur meer opties hebben voor spel, spelen kinderen gevarieerder en wordt daarmee hun creativiteit bevordert.

Er zijn zelfs onderzoeken gedaan naar de effecten van een groene omgeving op ADHD, en wat bleek? Hoe groener de omgeving, hoe minder kinderen tussen de 5 en 12 jaar medicatie voor ADHD gebruikten. Een groene omgeving met beestjes en insecten is voor kinderen erg interessant.

Zo vindt mijn zoontje het geweldig om lieveheersbeestjes en slakken te zoeken. Hij kan wel een half uur bezig zijn met het bestuderen van een slak, hoe hij kruipt of hoe hij in en uit zijn huisje gaat. Kinderen leren zo de natuur veel meer te waarderen.

Alle redenen dus om mee te doen met tegelwippen!

Wat plant je erin?

Maar als je dan ging tegelwippen, wat plant je dan? Natuurlijk ligt het er een beetje aan hoe groot de oppervlakte met tegels is die je hebt verwijderd.

Bij een groot oppervlakte zou je een grasveld of bloemenweide kunnen aanleggen. Met een bloemenweide ondersteun je tegelijkertijd de bijen- en vlinderpopulatie of door te kiezen voor bijenvriendelijke planten zoals zonnehoed, salie, klokjesbloem, verbena of lavendel.

Woon je in een kale straat zonder voortuin? Vaak mag je van de gemeente wel een geveltuintje maken! Dat maakt de straat een stuk vrolijker en gezelliger! Check voor de zekerheid wel eerst even bij je gemeente. Leuke planten voor in een geveltuin zijn: stokroos, vrouwenmantel, dahlia, krokus, herfstanemoon, kerstroos of verschillende soorten grassen.

Wil je het niet te drastisch aanpakken dan kun je er altijd voor kiezen om 1 losse tegel te vervangen en er een minituintje van maken. Ook dit heeft al een groot effect. Een leuk idee is om elk kind 1 tegel te laten verwijderen, ze zelf te laten kiezen wat ze planten en ze zelf voor hun minituintje te laten zorgen. Zo leren ze gelijk een hoop over de natuur en de groei en verzorging van planten.

Heb je groene vingers? Dan kun je ervoor kiezen om een moestuin aan te leggen. Zo heb je verse, onbespoten groenten uit eigen tuin. Daarnaast scheelt het zelf kweken van groenten ook nog in je portemonnee. Voor kinderen is het kweken van groenten erg leerzaam. Zo kunnen ze zien waar hun eten vandaan komt en vinden ze het leuker om groenten te eten die ze zelf gekweekt hebben.

Pas wel op dat je kinderen het niet TE leuk gaan vinden. We moeten ons zoontje echt in de gaten houden bij de aardbeienplantjes, want hij eet ze helemaal kaal. Zelfs de nog witte aardbeien zijn niet veilig!

Wat doe je met je oude tegels?

De tegels die je eruit haalt kun je aanbieden op Marktplaats of een weggeefhoek op internet. Maar je kunt er zelf ook iets van maken.

Leuke ideeën zijn bijvoorbeeld:

  • Het maken van een insectenhotel
  • Het maken van een patio of pad
  • Een muurtje of border maken door het stapelen van de tegels
  • Een bloembak maken
  • Stapstenen voor een pad in je tuin
  • Stukken kapotte tegel kun je onderin een bloembak gebruiken voor betere drainage
  • Verschillende niveaus creëren in de vijver

NK Tegelwippen

Elk jaar vindt het NK Tegelwippen plaats. Een half jaar lang strijden gemeenten in het hele land met elkaar om de meest gewipte tegels en kunnen hiermee de Gouden Tegel winnen.

Omdat sommige gemeenten groter zijn dan andere wordt niet gekeken naar het totale aantal gewipte tegels, maar naar het aantal tegels per inwoner. Wil je jouw gemeente steunen in de strijd van tegelwippen? Dat kan!

Dit zijn de regels:

  • De tegel moet van jezelf zijn of je moet toestemming hebben van degene waar de tegel van is. Het is dus geen excuus om dat lelijke paadje van de buurman stiekem om te toveren of een plein van de gemeente aan te pakken.
  • De tegel is 30 x 30 cm. Heeft jouw tegel een andere maat? Dan dient deze omgerekend te worden naar dit formaat. Een tegel van 60 x 30 cm telt dus voor 2 tegels, een tegel van 60 x 60 cm voor 4 tegels, etc.
  • Het aantal gewipte tegels kunnen met een bewijsfoto worden doorgegeven via de website van het NK Tegelwippen.
  • Mocht jouw gemeente niet meedoen met de wedstrijd dan kun je ook zelf meedoen met de Nationale Tegelteller. Daarnaast wordt er elke maand uit de leukste inzendingen een winner gekozen die leuke prijzen kan winnen.

Meer informatie vind je hier.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *