Skip to Content

Tefal 45-in-1 multicooker ervaringen en recepten 

Tefal 45-in-1 multicooker ervaringen en recepten 

Ik zag hem al regelmatig voorbij komen; de slowcooker. Maar ja, we hadden al zoveel apparatuur in de keuken staan en echt ruimte was er niet. Dus geloofde ik het wel.

Echter nu we een nieuwe keuken hebben, met lekker veel opbergruimte, kon ik het niet laten om toch ‘eindelijk’ die slowcooker aan te schaffen. Na een aantal slowcookers te hebben vergeleken besloot ik echter om voor de Tefal 45-in-1 multicooker te gaan. Hier kun je nog net iets meer mee; en dat klonk wel zo handig.

We hebben hem nu ongeveer een week in huis en er is nog geen dag voorbij gegaan dat we hem niet hebben gebruikt. Ik ben om en snap waarom iedereen zo’n fan is en kan het echt iedereen aanraden. Dus toen mijn moeder jarig was; kreeg zij er ook eentje 😉

Maar waarom ik zo’n fan ben? En nee, ik heb hier niet voor betaald gekregen, ik ben echt oprecht heel enthousiast! Binnenkort zal ik ook zeker een aantal recepten gaan delen!

Gemakzucht

Als allereerste de gemakzucht; juist omdat we een multicooker hebben die een aantal functies combineert. Zo kun je eenvoudig eerst even het vlees braden in de pot en daarna hem laten koken. Je hebt dus niet eerst een wok of pan nodig om het vlees te bakken, of een uitje te fruiten.

Alles kan meteen in de pot en klaar. Vaak doe ik eerst het vlees, dit duurt nog geen kwartiertje zodat ik ondertussen de groenten kan snijden. Die daarna erbij in de pan kunnen. Ideaal, ook als je eigenlijk helemaal niet kan koken!

In de multicooker kun je zelfs de zoete aardappels, pasta of rijst mee laten garen. Voordat ik de kinderen ophaal van school zorg ik dat alles in de pot zit zodat ik geen tijd meer kwijt ben in de keuken. Ook als ik ’s avonds niet thuis ben kan ik toch alvast de maaltijd voorbereiden.

De pot is ook lekker groot zodat er altijd wel iets overblijft wat heerlijk is om in te vriezen of de volgende dag als lunch op te eten.

Zonder pakjes en zakjes en veel meer groenten

Voorheen als ik moest koken maakte ik het mezelf vaak makkelijk met voorgesneden groenten of kant-en-klaarpakketten. Echt koken met pakjes en zakjes deden we al nauwelijks, op soms een pot pastasaus na.

Nu kook ik echt weer van ‘scratch’ en kan ik zo mijn eigen smaken toevoegen. Maar de zoetzure kip uit de slowcooker haalt het niet bij de zoetzure saus uit een potje 😉

Ondertussen moet je ook vaak andere dingen doen. Nu hoef je eigenlijk alleen maar te snijden; dus ben ik veel gevarieerder qua groenten en gaat er ook veel meer in.

We eten dus ook een stuk gezonder, ook ingrediënten waar ik voorheen wat terughoudend mee was zoals quinoa, couscous en zoete aardappel omdat dat niet altijd even goed ging, komen er perfect uit. Ik doe zelfs weer een poging om kruidenplantjes te laten groeien zodat ik niet iedere keer verse kruiden hoef te kopen.

De geuren

Ik weet niet hoe het komt, maar het lijkt net alsof er veel meer geur komt uit die slowcooker dan als ik ‘normaal’ aan het koken ben.

Je kan rustig de pan laten staan, dus als je dan thuis komt van het ophalen van de kinderen of wat dan ook, je kan niet om die geur heen, ongeacht wat je kookt. Heerlijk is dat! Alleen jammer dat het dan nog even wachten is voor het etenstijd is 😉

Het is ook zoveel lekkerder

Doordat alles in een afgesloten ruimte zit waar de druk opgebouwd wordt, blijven ook alle smaken aanwezig en ‘ontsnappen’ ze niet tijdens het verdampen. De gerechten hebben daarom ook zoveel meer smaak dan als je het gewoon zou koken.

Ook het vlees is zoveel malser en sappiger; je hebt al snel dat het vlees droog is maar hier blijft het echt superlekker. De smaken verspreiden zich ook echt over het gehele gerecht zodat iedere hap superlekker is.

Het is niet alleen lekkerder, maar ik merk ook dat ik sneller vol zit. Had ik voorheen altijd later op de avond nog wel trek zit ik nu gewoon echt vol. Hopelijk dat die kilootjes er nu dan ook vanaf gaan vliegen 😉

Altijd warm

Met dank aan de warmhoudfunctie is het eten ook altijd warm. Zelfs als het eten al twee uur klaar is blijft het lekker warm en smaakvol. Zo warm eet ik het eigenlijk nooit en ik denk dat het daarom ook zoveel lekkerder is.

Ook als er onverwachts iets tussenkomt dan blijft het warm en kunnen we gewoon wat later eten. De multicooker is ook voorzien van een timer zodat je hem ook heel handig kan instellen voor als je de hele dag weg bent en het eten klaar is als je thuis komt.

Multifunctioneel

Ik ben heel blij dat ik toch voor de multicooker ben gegaan in plaats van een slowcooker. Naast de braad- en kookoptie kun je er nog veel meer mee; zo hebben we hem al gebruikt om heerlijk Italiaans plukbrood in te laten rijzen.

Mjammie! En kun je er zelfs chocoladepudding in maken, ideaal in die week van de maand 😉 We kunnen er ook groenten in stomen, zo zag ik al een recept met gevulde paprika’s voorbij komen die ik zeker wil gaan proberen.

Koken wordt weer leuk

Oké, de nieuwe keuken heeft daar ook aan bijgedragen. Het feit dat alles weer een eigen plekje heeft en de ruimte heeft, en niet het halve werkblad vol ligt maar je de ruimte hebt om te koken. Maar sinds we deze multicooker hebben ga ik weer helemaal ‘los’.

Ik zit weer uren op Pinterest of Google om recepten te zoeken die ik wil gaan uittesten of eigen maken. De lijst die ik heb gemaakt lijkt wel eindeloos; en natuurlijk schrijf ik alles op zodat ik de recepten later ook met jullie kan delen!

De voorraad van kruiden en ‘ingrediënten’ zoals sojasaus, azijn etc niet vaak gebruikte is ook flink gegroeid.

Experimenteren

Tot slot toch nog even een kritisch puntje; want het is wel even wennen en experimenteren wat wel of niet werkt. Zo heb ik geleerd dat ingrediënten zoals spinazie of paprika het beste er pas op het laatst bij gedaan kunnen worden.

De spinazie was erg verkleurd en had een sterke smaak gekregen terwijl de paprika zijn heerlijke crunch was kwijtgeraakt. Misschien volgende keer of bovenin of toch ook pas op het laatst erbij. Maar ja, dat is altijd als je een nieuw apparaat in huis hebt, dus hoort er ook bij.

Nieuwsgierig?

Echter nu we een nieuwe keuken hebben, met lekker veel opbergruimte, kon ik het niet laten om toch 'eindelijk' die slowcooker aan te schaffen. Na een aantal slowcookers te hebben vergeleken besloot ik echter om voor de Tefal 45-in-1 multicooker te gaan. Hier kun je nog net iets meer mee; en dat klonk wel zo handig.

Ik kreeg al een paar vragen welke multicooker we hebben gekocht; dat is deze van Tefal die ik bij bol heb besteld en dezelfde dag! nog in huis was. Je hebt ook goedkopere, maar deze is ideaal qua functies en formaat voor een gezin en heeft alleen maar positieve reviews.

Hebben jullie ook een multicooker of slowcooker in huis?

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *