Skip to Content

Beste Nederlandse TED talks en onderwerpen

Beste Nederlandse TED talks en onderwerpen

Heb je wel eens gehoord van de TED talk? Dit zijn korte, inspirerende presentaties met uiteenlopende onderwerpen. Ze zijn ontstaan in Amerika en sinds 2018 worden ze ook met regelmaat in ons eigen land gehouden. De presentatie wil vooral inspireren, verbinden en mensen enthousiast maken.

Het enige is, dat ze vaak in het Engels gesproken zijn. Dan kan het best lastig zijn om je aandacht er goed bij te houden om zo alles te vertalen. Gelukkig zijn er steeds meer TED-talks beschikbaar in het Nederlands. We zochten de beste TED-talks gehouden voor vrouwen op, in het Nederlands gesproken of met ondertiteling. Komen ze:

TED talk over zelfbeeld en waardemeter

Ruben van Tienen is een succesvol goochelaar. Na veel oefenen werd hij op jonge leeftijd al meervoudig Nederlands kampioen. Zijn jeugd was echter anders. Als kind was hij een buitenbeentje, onbegrepen door de juf en andere kinderen.

Hierdoor had hij veel last van een negatief zelfbeeld. Hij was eenzaam en had weinig zelfvertrouwen. Hij ervaarde weinig verbinding met andere kinderen uit zijn klas. Dit veranderde op een dag volledig. Wat dit met zijn zelfbeeld deed en hoe we dit zelf kunnen beïnvloeden deelt hij in deze kwetsbare en open TED-talk.

Je vindt de presentatie hier.

TED-talk: Echt luisteren naar een kind van gescheiden ouders

Ook voor kinderen is de scheiding in een gezin een heel heftige en verdrietige gebeurtenis. Het kan enorm helpen als het kind zich gehoord voelt, gezien en geliefd weet. Hoe kun je als ouder, of als leerkracht het beste omgaan met het kind wat een scheiding meemaakt? Wat heeft ieder kind nodig?

Marieke Lips is ervaringsdeskundige. Ze is zelf kind van gescheiden ouders en nu strafrechtadvocate. Ze heeft ervaren hoe verwoestend het kan zijn als een kind geen begeleiding krijgt in het omgaan met alle gevoelens die er zijn in dit proces. Voor alle opvoeders een aanrader. Leer te kijken door de ogen van een kind.

Je vindt de presentatie hier.

TED-talk: Loopbaanadvies voor vrouwen

Ken je de leus: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’? Inderdaad, van Pippi Langkous. Het kan zijn dat je het spannend vindt om van baan te veranderen. Kan ik dat wel, is een gedachte die kan voorkomen.

Charlotte Nijs gebruikt de leus van Pippi als voorbeeld van hoe haar loopbaan er tot nu toe uit ziet. Ze vertelt hoe ze VWO deed, een jaartje langer dan de oorspronkelijke planning en uitgroeide tot succesvol journalist.

Deze TED-talk geeft je een positief gevoel. En het idee: ‘the sky is the limit’. Hard werken, voorkomen dat je een gat in je hand krijgt en in jezelf geloven kan dromen waar maken. Het eindigt op een geestige manier. Ik zal het niet verklappen, kijk zelf maar.

Je vindt de presentatie hier.

TED-talk: Zelfvertrouwen krijgen? Fake it till you can it

Je houding heeft invloed op je zelfvertrouwen, je optimisme en je assertiviteit. Sta je rechtop en met je hoofd recht? Weet dan dat je voor mensen krachtig en zelfverzekerd overkomt. Amy Cuddy vertelt in deze TED-talk hoe je lichaamshouding kan bijdragen aan succes.

Het is in het Engels maar wel met Nederlandse ondertiteling. Voel jij je wel eens onzeker? Weet dan dat je dit kunt beïnvloeden door je lichaamshouding! En het grappige is: als je het lang genoeg oefent, gaat je hoofd het ook geloven ☺ Oefen het maar eens voor de spiegel.

Je vindt de presentatie hier.

Lichamelijke moeheid door binge-watchen

Heb jij dat ook wel eens? Die ene serie avond na avond willen kijken als de kinderen eindelijk slapen. Heerlijk, even die tijd voor jezelf. En dan veel te laat naar bed gaan, waardoor het opstaan ’s ochtends drama is. Deze TED-talk houd je een spiegel voor. Waar komt dat uitstelgedrag toch door? Je bent niet alleen ☺ En: er is wat aan te doen.

Je vindt de presentatie hier.

TED-talk over fijne seks in een lange relatie

Als je al jaren bij elkaar bent, kan het zijn dat je seksleven vanzelfsprekend wordt. Je kent elkaar zo door en door dat het oud en vertrouwd is. En dat is fijn, maar tegelijk ervaren veel mensen wel de behoefte aan spanning.

In deze TED-talk vertelt Esther Perel hoe je spanning en vertrouwdheid samen op kunt laten gaan. Fijn ook om te weten dat het heel normaal is. Het is een Amerikaanse TED-talk, maar met Nederlandse ondertiteling.

Je vindt de presentatie hier.

Verbinding zorgt voor eigenwaarde, TED-talk van Dr. Brown

Een bekende TED-talk is deze van dr. Brown. Deze Amerikaanse onderzoeker, heeft maar liefst 10 jaar onderzoek gedaan. Het onderwerp was: menselijke verbindingen. ‘Verbinding geeft ons leven doel en zin. Neurobiologisch zitten we als mens zo in elkaar.

Maar: als een baas bij een evaluatie 37 goede punten heeft en 1 werkpunt, onthouden we toch dat ene werkpunt.

Hoe komt dat toch? Dat heeft te maken met eigenwaarde. En eigenwaarde heeft weer te maken met verbinding, zo vertelt dr. Brown in deze TED-talk. ‘Schaamte staat verbinding in de weg. De ik-ben-niet-goed-genoeg gedachte zullen veel vrouwen herkennen. Hierdoor sta je jezelf niet toe om echt gezien te worden.

En om verbinding te maken.’ In deze TED-talk deelt ze haar bevindingen. Een scherpe analyse, die vast blijft hangen! Via deze link is hij in het Nederlands ondertiteld: Brené Brown: De kracht van kwetsbaarheid | TED Talk

Je vindt de presentatie hier.

TED-talk: 3 manieren om je geluk te vergroten

De volgende TED-talk wordt gehouden door technisch hoogleraar Tina Seelig. Werkzaam aan de Stanford universiteit. Ze vergelijkt geluk met de wind, die waait en die je kunt vangen. Het is geen blikseminslag die je ineens treft. Maar de wind is wel te vangen. Ze deelt in deze TED-talk 3 manieren hoe je meer kansen ziet, ze grijpt en zo meer geluk ervaart.

Als je meer wilt weten over het maken en zien van kansen, dan is dit een aanrader. Deze TED-talk is met Nederlandse ondertiteling te bekijken via: Tina Seelig: De kleine risico’s die je kunt nemen om je geluk te vergroten | TED Talk

Je vindt de presentatie hier.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *