Skip to Content

Tea tree olie kopen en toepassingen; waar is het goed voor van stomen en eczeem hoofdhuid

Tea tree olie kopen en toepassingen; waar is het goed voor van stomen en eczeem hoofdhuid

Tea tree olie wordt ook wel het wondermiddel voor je huid genoemd. Het kan namelijk helpen tegen allerlei kwaaltjes en het heeft echt een wonderlijke werking. Tea tree olie is een natuurlijk product, gemaakt van de bladeren van de Melaleuca Alternifoliaplant.

Oorspronkelijk gebruikten de Aboriginals in Australië de bladeren van deze plant al op een beschadigde of geïrriteerde huid. Van de bladeren kan ook thee gezet worden, vandaar de naam tea tree.

Het heeft een bacteriedodende en antiseptische werking, dus je kunt het erg goed gebruiken om bijvoorbeeld wondjes te ontsmetten. Tea tree olie is een natuurlijk product en het zal niet prikken in de wond. Wist je dat er heel veel toepassingen zijn voor tea tree olie? 

Eerst even testen

Tea tree olie wordt ook wel het wondermiddel voor je huid genoemd. Het kan namelijk helpen tegen allerlei kwaaltjes en het heeft echt een wonderlijke werking. Tea tree olie is een natuurlijk product, gemaakt van de bladeren van de Melaleuca Alternifoliaplant.

Houd er rekening mee dat niet iedereen even goed reageert op tea tree olie, ondanks dat het een milde essentiële olie is. Bij sommige mensen kan het helaas zorgen voor een branderige huid na gebruik, wat je juist niet wilt!

Het is daarom belangrijk om eerst de tea tree olie bij jezelf te testen. Dat kun je doen door een klein plekje op je huid aan te stippen met een wattenstaafje met tea tree olie. Als je huid vervolgens rood of branderig wordt, kun je de olie beter niet gebruiken.

Hiervoor kun je tea tree olie gebruiken:

Tea tree olie wordt ook wel het wondermiddel voor je huid genoemd. Het kan namelijk helpen tegen allerlei kwaaltjes en het heeft echt een wonderlijke werking. Tea tree olie is een natuurlijk product, gemaakt van de bladeren van de Melaleuca Alternifoliaplant.
  1. Eczeem: als je last hebt van eczeem, gebruik je vaak al een verzorgende crème. Hieraan zou je nog wat druppeltjes tea tree olie kunnen toevoegen, voor een betere werking van de crème. Ga je vanwege de eczeem regelmatig in bad? Voeg dan wat druppels tea tree olie toe aan het badwater en geniet van een herstellend bad. De tea tree olie kan de jeuk verlichten en heeft een positieve werking op de eczeem.
  2. Huiduitslag bij dieren kun je ook prima behandelen met tea tree olie!
  3. Hoofdluis: wist je dat hoofdluis de geur van tea tree olie helemaal niet lekker vinden? Als je dus last hebt van hoofdluis of neten, kun je wat druppels tea tree olie toevoegen aan je normale shampoo. Laat het tien minuten intrekken en spoel vervolgens goed uit. Let op dat het niet in je ogen terechtkomt. Na een week kun je dit eventueel herhalen als de hoofdluis nog niet is verdwenen. Ter voorkoming van hoofdluis kun je dit ook gebruiken.
  4. Insectenbeten: ben je gestoken door een mug of een ander insect? Dat kan erg pijnlijk zijn en/of veel jeuk geven! Door wat druppels pure tea tree olie op de steek of beet te deppen, kun je de jeuk en pijn verlichten en heb je er minder last van.
  5. Littekens: tea tree olie stimuleert een goede wondgenezing, dus kan het helpen om wat druppels tea tree olie op een litteken te deppen. De olie zorgt ervoor dat de zenuwen kalmeren en het bevordert het genezingsproces, waardoor je waarschijnlijk minder lelijke littekens zult hebben.
  6. Puistjes, acne en mee-eters: heb je vaak puistjes, acne en mee-eters? Dat kan erg vervelend zijn, want het ziet er niet zo mooi uit. Ook hierbij kan tea tree olie helpen. Doe wat druppels van de olie op een wattenstaafje en stip de puistjes en onzuiverheden aan. Het kan ook helpen om je gezicht te stomen met heet water en wat druppels tea tree olie. Dat is niet alleen goed voor je huid, maar ook voor je luchtwegen! Gebruik natuurlijk niet teveel olie, een paar druppeltjes is al voldoende. En kijk uit met het stomen, want het water moet niet te heet zijn.
  7. Roos en een schilferige hoofdhuid: roos en een schilferige hoofdhuid kan jeuk veroorzaken, maar ook zie je vaak witte schilfers tussen je haren zitten. Dat kan erg vervelend zijn! Je kunt hiervoor natuurlijk speciale antiroosshampoo gebruiken, maar deze werkt niet altijd voldoende. In dat geval kan het helpen om aan je shampoo een paar druppels tea tree olie toe te voegen! Je zal merken dat het de hoofdhuid behandelt en dat je haar wordt versterkt. Je kunt tea tree olie ook gebruiken bij baby’s als ze last hebben van berg. Hiervoor kun je een paar druppeltjes tea tree olie mengen met een plantaardige olie en op de hoofdhuid wrijven. Laat het even vijf minuten intrekken en was daarna de haartjes.
  8. Schimmels en ontstekingen: bij voetschimmel en nagelbedontstekingen kan het helpen om een voetenbadje te nemen met wat druppels tea tree olie toegevoegd aan het water. Als je last hebt van blaasontsteking of vaginale schimmelinfecties, kan het werken om een ligbad te nemen waarbij je wat druppels tea tree olie toevoegt aan het water.
  9. Spierpijn: heb je last van spierpijn, reuma of reumatische pijnen? Neem dan een heerlijk warm bad en voeg wat druppels tea tree olie toe aan het water. Dit zal helpen de pijn in je spieren en gewrichten te verlichten.
  10. Vlooien: tea tree olie werkt bij mensen tegen hoofdluis en neten, maar ook bij huisdieren kun je tea tree olie gebruiken tegen vlooien! Was je huisdier eerst goed, en daarna kun je de nog vochtige vacht inwrijven met een vochtige spons waaraan je wat druppels tea tree olie hebt toegevoegd.

Tea tree olie bij dieren

Bij veel huisdieren kun je ook tea tree olie gebruiken, bijvoorbeeld tegen huiduitslag en vlooien. Maar let op: veel katachtigen zijn te gevoelig hiervoor! Je kunt tea tree olie dus beter niet gebruiken bij katten.

Producten met tea tree olie

Je kunt bij de drogist gewoon pure tea tree olie kopen, bijvoorbeeld om toe te voegen aan je badwater als je last hebt van eczeem, schimmels, ontstekingen of spierpijn.

Voor je gezicht kun je ook speciale producten kopen waar al tea tree aan is toegevoegd. Er is bijvoorbeeld een wasgel met tea tree, een reinigingslotion, scrubcrème en een huidzuiverende dag- en nachtcrème te koop waar tea tree olie in zit.

Deze producten kun je allemaal gewoon kopen bij de drogist. De prijs van tea tree olie en reinigingsproducten met tea tree olie is niet erg hoog. Voor al een paar euro kun je een flesje tea tree olie kopen of een fijne crème waar de olie aan is toegevoegd.

Meer informatie vind je hier.

Jisca van de Kerkhof

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *