Skip to Content

Elektrisch versus tanden poetsen met de hand

Elektrisch versus tanden poetsen met de hand

Vraag je je af wat het verschil is tussen elektrisch of met de hand tanden poetsen is en welke manier het beste is voor je tanden? Dan is het handig om door te lezen voor een overzicht met de voordelen van elektrisch en met de hand poetsen en wat het beste zou kunnen zijn. 

Wat zijn de voordelen van elektrisch tanden poetsen?

We beginnen met de voordelen van elektrisch poetsen, dit is wat veel tandartsen aanraden. Mijn eigen tandarts heeft dit ook geadviseerd, omdat ik een tandplakprobleem heb en hierdoor sneller kans op gaatjes heb. Dat wil je natuurlijk voorkomen! Daarnaast zijn er nog andere voordelen van elektrische tanden poetsen.

Dankzij elektrisch poetsen minder tandplak

Om tandplak te verwijderen moet je goed boenen en hiervoor heb je snelheid nodig. Maar bij te veel snelheid kun je je tandvlees beschadigen of laten bloeden. Wees ervan bewust dat de kracht van het poetsen niet altijd de oorzaak is van bloedend tandvlees. Dit zou ook kunnen komen door bijvoorbeeld een tandvleesontsteking.

Een elektrische tandenborstel is zo ontworpen dat hij op de gewenste snelheid je tanden poetst. Met deze hoge snelheid maakt de tandenborstel extra poetsbewegingen om zo de tandplak te verwijderen. De perfecte balans voor gezonde tanden.

Bij elektrisch poetsen heb je meer bereikbaarheid

Door de kleine kop van de elektrische tandenborstel heb je meer bereik. Hiermee kun je namelijk gemakkelijker achter je kiezen schoonmaken. Dit is een plek waar je snel gaatjes kan krijgen, omdat ze plek moeilijk te bereiken is. Dit is al helemaal moeilijk met de grote borstel van een gewone tandenborstel.

Een elektrische tandenborstel met meerdere standen

Mijn elektrische tandenborstel heeft zelfs meerdere poetsstanden. Een stand om grondig te poetsen, een stand voor gevoelige tanden/tandvlees en zelfs een stand om je tanden mee te masseren!

Dit is vooral goed als je, zoals ik, soms last hebt van gevoelig tandvlees. Hiervan heb ik vooral last na een grondige schoonmaakbeurt van mijn tanden bij de tandarts.

Minimaal twee minuten poetsen

Tandartsen raden je meestal aan om twee minuten te poetsen. Maar hoe weet je wanneer er twee minuten voorbij zijn?

Natuurlijk kun je een timer aanzetten, een kookwekker gebruiken of zelf tellen, maar is dit echt zo handig? Een elektrische tandenborstel heeft een ingebouwde functie die voor jou de tijd bijhoudt. Dat is weer een zorg minder, zeker ‘s-morgens!

Wat zijn de voordelen van met de hand poetsen?

Natuurlijk zijn er ook voordelen van de andere manier van tanden poetsen namelijk met de hand!

Je bepaalt zelf de kracht

Je bepaalt zelf kracht die je op je tanden uitoefent. Maar zoals je hierboven gelezen hebt is dit niet altijd goed nieuws. Dit kan je namelijk meer kwaad als goed doen.

Groot oppervlak wat je poetst

Door de grotere borstel van je tandenborstel borstel je een groter oppervlak. Helaas betekent dit niet dat je je tanden ook beter zou poetsen. Je moet er namelijk voor zorgen dat al je tanden van elke kant evenveel aandacht krijgen. Dit is jammer genoeg niet altijd het geval met een normale tandenborstel.

Sommige borstels van tandenborstels zijn ook te zacht om tandplak daadwerkelijk te verwijderen en hierdoor poets je dus eigenlijk voor niets.

Een extra tip die ik je graag wil meegeven is rekening te houden bij het kiezen van je tandpasta. Zo zijn er tandpasta’s waar standaard fluoride in zit of andere extra functies hebben.

Welke manier van tanden poetsen is nu het beste?

Dus wat is het beste? Wij volgen daarin het advies van de tandarts en raden een elektrische tandenborstel aan, omdat je hiermee weet dat je overal bij kan en daarom de meeste tandplak kan verwijderen.

En dit wil je tenslotte, want mocht je tandplak laten zitten kan dit op de lange duur je tanden aantasten en ook gaatjes veroorzaken. Deze gaatjes kunnen mochten deze onbehandeld blijven je zenuw gaan blootstellen en dit kan jou heel erg bezeren.

Goed blijven poetsen is dus aangeraden en dit het liefst met een elektrische tandenborstel! Een aanrader is onder andere de elektrische tandenborstel van Pütz.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *