Wonen in Nederland geeft een enorme vrijheid. Zeker in vergelijking met andere landen, kunnen wij hier veel. Ook qua mening geven en manier van kleding en leven. Toch zijn er ook in onze vrijdenkende maatschappij wel taboes. Dingen die door de meerderheid als ongepast gezien worden. Erover praten of het uitdragen is not done. Ook in Nederland zijn er taboes, die zowel onder moeders leven als in het algemene deel van onze maatschappij. Welke taboes zijn nu de meest voorkomende in Nederland? En wat als je zelf bekend bent met zo’n taboe? Welke hulp is er dan?
Dit artikel gaat verder in op de grootste taboes. Dat kan schokkend zijn om te lezen. Het artikel wil vooral informeren over en wijzen op organisaties die kunnen helpen als je hier zelf mee te maken hebt.
Een voorkeur voor 1 van je kinderen hebben
Onder veel ouders leeft het taboe dat je geen voorkeur hebt voor 1 van je kinderen. Maar wat als je dit nu wel hebt? Dat je met één van je kinderen een natuurlijke band hebt en dat de karaktereigenschappen van dit kind je meer aanspreken dan van je andere kind(eren)?
Mogelijk ben je bekend met het bijbelverhaal van Jakob en Esau. Waar moeder Rebekka een sterke voorkeur had voor de huiselijke Jakob, had vader Izak dit voor Esau. Degene die van het buitenleven en jagen hield. Dit leidde ook tussen de broers tot een uiteindelijke breuk. Wat kun je nu doen als je merkt dat je een sterke voorkeur hebt voor 1 van je kinderen?
Het kan helpen om dit voor jezelf op te schrijven. Wat maakt dat je de ene dochter of zoon leuker vindt? Welke karaktereigenschappen spreken je zo aan? En wat zijn de positieve punten bij je andere kind(eren) waar je ook wat bij voelt?
Veel ouders spreken hier niet over. Het is ‘not done’ om te zeggen dat je je dochter veel makkelijker vindt dan je oudste, die altijd strijd maakt van alles. Als je hiermee te maken hebt: het komt echt meer voor. En moet het persé heel fout zijn als je met het ene kind een andere band hebt als de ander? Mocht je merken dat je niet van je kind kunt houden of dat je bang bent dat je je zelfbeheersing tegen je kind verliest, dan kan het helpend zijn om hierover in gesprek te gaan. Dit kan bij de huisarts, praktijkondersteuner of een fijne psycholoog. Het praten erover kan heel erg opluchten en deze experts kunnen je nieuwe inzichten geven.
Leven in armoede
Het komt steeds meer in de media. Leven op of onder bijstandsniveau als gezin of als volwassene zonder kinderen. Stereotypen als: die mensen hebben het er zelf naar gemaakt, ze zullen wel lui zijn enzovoorts vliegen daarbij over de sociale media heen. En dit is pijnlijk en erg.
Want iedereen kan in de situatie komen waarbij armoede ineens realiteit wordt. Geen geld hebben om voor Sinterklaas iets in de schoenen van je kind te doen, de verwarming niet aan kunnen doen doordat elektra en gas afgesloten zijn en niet trakteren in de klas of op de club met een verjaardag.
Er zijn prachtige initiatieven als de Voedselbank, Kringloop en stichtingen om juist voor al die mensen die leven in armoede een verschil te maken.
Verwaarlozing (van dieren)
Een huisdier heeft het in Nederland, in vergelijking met een land in Afrika, vaak anders. Hier zie je amper tot geen zwervende honden op de straat. Een veelvoorkomend taboe in de maatschappij zijn de mensen die hun huisdier verwaarlozen. Je hebt het vast wel eens in het nieuws gelezen of er misschien in je omgeving mee te maken gehad. Mensen die meerdere katten in een te kleine oppervlakte hielden, met te weinig goede verzorging en voeding. Of paarden en andere huisdieren die vel over been zijn.
De dierenambulance kan altijd gebeld worden als de verzorging van je dier te zwaar wordt of is. Ook zijn er in Nederland diverse opvangcentra voor dieren, die een warm plekje kunnen bieden.
Overmatig alcohol gebruikt
Overmatig alcoholgebruik, of een alcoholverslaving is een groot taboe. Net als andere vormen van verslavingen. In Nederland zijn er volwassenen die alcohol nodig (denken te) hebben om te kunnen functioneren op hun werk. Alcoholgebruik wordt wel omschreven als een vlucht. Je voelt je er losser door, kunt je minder zorgen maken en je vergeet vaak even de zorgen.
Als het echter een verslaving wordt, kan het je ook belemmeren. Om afspraken te onthouden en na te komen bijvoorbeeld. Of het slaat een groot gat in je financiële uitgavenpatroon. Op de site van Alcoholinfo staan veel tips en adviezen wat je kunt doen als iemand in je omgeving alcohol nodig heeft om te functioneren. En je kunt deze begeleiders ook contacten als je zelf hiermee te maken hebt.
Grensoverschrijdend gedrag
Dit kan op allerlei manieren. De laatste tijd is #metoo trending en het is goed dat hier aandacht voor is. Maar ook het pesten van je collega is een taboe. Het komt op heel veel werkvloeren voor en toch wordt er veel in de doofpot gestopt. Soms heerst er het idee dat als je gepest wordt als volwassene, dat anderen denken dat het aan jou ligt. Ik ben te zacht of juist te ‘anders’ waardoor ik er buiten val. Weet dat pesten nooit oké is. Als de leidinggevende hier niet begripvol op reageert, doe jezelf dan een plezier en maak de overstap naar een gezonde en fijne werkomgeving. Laat het niet ten koste van je gezondheid gaan.
(Geslacht)ziekte
Het hebben van een geslachtsziekte is iets wat veel mensen niet durven te vertellen. Er heerst een taboe op. Een gevoel van ‘losbandigheid’ ‘slechte hygiëne’ of zelfs zware benamingen als ‘slet’. Mocht je denken dat je een geslachtsziekte kunt hebben, laat je dan testen op een SOA. Zo voorkom je verdere verspreiding!
Mishandeling
Mishandeld worden door je partner, is één van de grootste taboes in Nederland. Veel huishoudens in Nederland hebben hier mee te maken. De schatting is dat 5,5% van alle volwassenen in de afgelopen 5 jaar te maken heeft gehad met huishoudelijk geweld. Hierbij is er onderscheid tussen vrouwen en mannen. Er zijn meer vrouwen (6,2%) als mannen (4,7%) die te maken hebben met huiselijk geweld.
Bij huiselijk geweld kun je denken aan:
- Het psychisch vernederen van een gezinslid / familielid
- Fysieke agressie
- Seksuele agressie en vormen van geweld
- De partner is erop gericht de ander te domineren en / of te controleren. Vaak zijn kinderen getuige van partnergeweld. Het blijkt dat er een overeenkomst is tussen kindergeweld en huishoudelijk geweld.
Wat kun je doen als je zelf te maken hebt met huishoudelijk geweld?
Bel in geval van acute bedreiging meteen 112.
Voor advies en begeleiding kun je contact opnemen met Veilig Thuis. Deze organisatie is niet alleen het meldpunt, maar denkt ook mee in het doorbreken van deze cyclus. Veilig Thuis kan ook door scholen, opvoeders, artsen en externen gebeld worden. Het is wel goed om te weten dat als je een melding wilt doen als leerkracht bijvoorbeeld, je dit altijd aan de betrokken ouders eerst gemeld moet hebben.
Willen dat je geen kinderen had gekregen
Een taboe onder ouders? Willen dat je geen kinderen had gekregen. Momenten dat je de opvoeding zwaar vindt. Dat je de vrijheid van het reizen van vroeger mist. De altijd voelende verantwoordelijkheid niet langer aan kunt (of wilt). Je opgesloten voelen of juist merken dat je zelfontplooiing met de komst van kinderen op slot is gegaan. Of een lijf hebben met veel fysieke ongemakken door een bevalling. Zeggen dat je spijt hebt dat je kinderen hebt gekregen is een heel groot taboe.
Taboes geven richting aan normen en waarden. Het kan echter ook (onbedoeld) extra eenzaam maken en ongezonde patronen in stand houden. Als je te maken hebt met een taboe, weet dan dat er voor iedere vraag hulp en begeleiding is. En dat je het niet alleen hoeft te doen!
Lees ook
- Listeria bacterie - 24/07/2024
- Oxytocine: Het hormoon van verbondenheid en vertrouwen - 08/02/2024
- Overzicht peulvruchten en bonen; welke zijn gezond en recepten - 31/12/2023
Leave a comment