Skip to Content

Sweet table verjaardag maken met buffet & decoratie

Sweet table verjaardag maken met buffet & decoratie

Het leek me leuk om vandaag een wat andere dan anders DIY te delen. Namelijk hoe je heel eenvoudig je eigen sweet table kan opzetten. Ik vind dat zelf altijd leuk en handig om te doen voor een verjaardag.

Het voordeel is namelijk dat de gasten zelf kunnen pakken wat ze willen van de sweet table. Kun jij genieten van het feestje en hoef je niet de hele tijd heen en weer te lopen. Daarnaast vind ik het er vaak heel leuk uitzien. Hoeveel werk je van de sweet table maakt, of geld er insteekt, ligt helemaal aan jou.

Omdat we dit keer weinig visite verwachtten heb ik deze sweet table heel klein en eenvoudig gehouden. En omdat ik een foutje had gemaakt in de planning op papier en in mijn hoofd en daardoor tijd te kort kwam.

Zonde tenslotte als je met alles blijft zitten. Wel leek het me leuk om de tips te delen over hoe je een sweet table maken het best aan kunt pakken.

Thema sweet table

Het begint allemaal met het bedenken van een thema. Dat is natuurlijk niet noodzakelijk, maar binnen een bepaald thema ziet het er vaak net wat leuker uit. Hier kun je alle kanten mee op.

Zelf probeer ik een thema te kiezen dat aansluit bij de belevingswereld van de kinderen. Dit kan een tv-karakter zijn, een kleurenthema, speelgoed, een liedje, landenthema, het maakt niet uit. Alles kan.

Inspiratie sweet table

https://nl.pinterest.com/pin/83949980544531845/
https://nl.pinterest.com/pin/615093261598884308/

Als je een thema hebt bedacht voor je candy buffet, kun je op zoek gaan naar inspiratie. Beter goed gejat dan slecht bedacht toch? Zelf ben ik dan altijd erg fanatiek op pinterest. Je typt het thema in (al dan niet in Engels) en gaat op zoek naar partysnacks en meer recepten.

Zelf zoek ik altijd naar wat hartige (bladerdeeg) snacks, wat met fruit en gezonde snacks en tot slot wat zoete gebakjes. Dit pin ik allemaal op een apart bord. Ik kijk ook alvast naar de haalbaarheid, het moet allemaal niet te ingewikkeld zijn.

Maar soms ziet iets er heel lastig uit, maar valt het best mee of kun je het op een andere manier makkelijker doen. Naast inspiratie voor de recepten en snacks, pin ik ook wat plaatjes voor decoratie.

Bij het safarithema dat ik had gekozen, had ik bijvoorbeeld heel leuk met dierenprintlintjes kunnen werken (als ik dit iets eerder had voorbereid) of met emmertjes om de snacks in aan te bieden. Begin hier dus op tijd mee!

Taart

Vaak is de taart de eyecatcher van het geheel. Of dit nu een hoge stapeltaart is, of een enkele taart die je op een mooie etagère plaatst. Heb je die niet? Een omgekeerde kom met een grote platte schaal voldoet ook prima. Eventueel een lintje eromheen en klaar.

Ga op tijd (minimaal een maand van tevoren) op zoek naar iemand die de taart kan maken, of plan hier zelf twee avonden voor in op je kalender.

Dit jaar heb ik voor het eerst een tijd besteld omdat ik al zag dat ik dat gewoon niet ging redden. Ik heb wat vrienden gevraagd waar zij het hebben besteld en kwam toen iemand tegen die iets had (maar dan in superhero-stijl) dat ik wel leuk vond om met animal prints te doen.

Boodschappen

Als je van boodschappenlijstjes houdt, is het fijn om een week van tevoren een lijstje te maken met de snacks die je daadwerkelijk wilt gaan maken en de ingrediënten die je daarvoor nodig hebt.

Het is ook zeker handig om eerst even een rondje te lopen door de supermarkt om te zien wat ze misschien al hebben liggen. Dat scheelt weer werk en tijd. Zo zag ik cake pops met chocoladestreepjes (zebra print), suikerkikkers, slangetjes en berenchipjes.

Als het feestje bijna is, kan je dan de boodschappen doen.

Vergeet ook vooral niet om op tijd de decoratie te bestellen of überhaupt te bedenken wat je daarvoor nodig hebt voor de sweet table. Bij de Action, Wibra en Xenos kan je hier heel veel voor vinden.

In de keuken

Meestal ben ik de dag voor een verjaardag de hele dag bezig in de keuken om alle hapjes te maken. Ondertussen heb ik wel geleerd dat het ook minder kan.

Anders blijf je met zoveel zitten, en soms is het beter om een paar lekkere hapjes te maken waar je wat meer tijd in steekt dan een enorm aanbod voor te schotelen.

Dit jaar heb ik samen met dochter cakejes gebakken. Dat vindt ze altijd geweldig. Deze hebben we versierd met een eetbare frosting met dierenprint. Dit is een nieuw product van Cakeprint.

In een stevige doos ontvang je de vellen. Dit is een vrij dunne laag fondant waar een patroon op geprint is. Je kan kiezen voor een standaard, of zelf afbeeldingen op zoeken.

Natuurlijk gebruikten we voor vandaag de animal print sheets, maar hebben ook wat gekregen voor Sinterklaas en met Frozen / Cars afbeeldingen.

Je kunt ze ook prima gebruiken op koekjes en aanbrengen met een botercrème of een glazuur van poedersuiker met water. Het enige nadeel is dat je zelf nog even de cirkels moet uitsnijden, dit deed ik met een glas waar ik de omtrek van los sneed met een dunne, scherpe mes.

Het voordeel is dat je dit dus kan aanpassen in ieder thema en voor diverse producten kan gebruiken. Ook bijvoorbeeld als je zelf een taart gaat bakken of een standaard slagroomtaart besteld.

Klaarzetten

Als je het jezelf heel makkelijk wilt maken, ga je voor een kant-en-klaar-set waar alle decoratie in zit. Dat scheelt je heel veel zoekwerk en wordt het ook nog eens thuisbezorgd.

Van de Feestwinkel kreeg ik een pakket in het thema safari dat perfect aansloot bij het dierenthema dat ik in gedachten had. En dat was een groot succes. Vanaf het moment dat we beneden kwamen en hij de slingers zag en de ballonnen.

Aan tafel met het eten of de bordjes en bekers. Zoonlief raakte niet uitgepraat over de tijger, olifant en aap. De taart en met name de zebraprint was ook erg populair bij hem. Dochterlief ging voor de kleine details zoals de vogels en vlinders.

Als er veel visite komt, zet ik de sweet table de dag van tevoren alles al klaar. Slingers ophangen, tafelkleed over de tafel, servetjes, bekers en bordjes klaar. Ballonnen opblazen en cijfer ophangen. 

Ik ga dan ook alvast puzzelen met borden, schalen en meer. Zet dan de dichte verpakkingen neer, een watertap, taartmes etcetera. Dat scheelt alvast de volgende ochtend. Dan hoeft alleen nog de taart erbij en de snacks uit de koelkast gehaald te worden.

Voor de decoratie kan je heel eenvoudig met een tafelkleed als ondergrond werken. Let dan wel op het patroon, dit wordt al snel erg druk.

Een paar servetten met print is dan al voldoende. In het kader van de dierenprint had ik ook een paar diertjes kunnen neerzetten. Of als Bumba het thema zou zijn een Bumbaknuffel.

Doordat het thema doorwerkt in de snacks of de aankleding van de snacks, door het bijvoorbeeld te presenteren in emmertjes of met lintjes in de kleur / print maak je het geheel af als je toch liever gaat voor wat chipjes en nootjes.

Het voordeel van schaaltjes is dat je deze ook heel makkelijk op de sweet table kan schuiven zodat er sneller van gegeten wordt. De bordjes / schaaltjes staan er bij zodat je niet iedere keer een hapje hoeft te pakken, maar je bordje vol kan scheppen.

Een backdrop (denk aan een slinger met tassels, vlaggenlijn, of de balloncijfer) maakt het geheel af. Omdat het dressoir toch al voller stond dan ik had verwacht, heb ik dit achterwege gelaten. En ook omdat het even puzzelen was hoe ik deze moest opblazen.

Meer inspiratie vind je hier.

Hoe presenteer jij de hapjes en drankjes op een feestje?

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Avatar van Annabel Annabel schreef:

  Heel leuk gedaan en een handige tip! Dit ga ik met de volgende verjaardag ook maar eens uitproberen. De kinderen gaan dit ook fantastisch vinden.

 2. Leuk thema! Hier al cars, piraat, minion als thema gehad. Kinderen vinden het fantastisch en mama ook!

 3. Avatar van Simpel, met een snufje liefde Simpel, met een snufje liefde schreef:

  Wat leuk en lekker. Ik hou van een sweet table. Heb hem ook wel eens met een verjaardag gemaakt.

 4. Avatar van sabrina sabrina schreef:

  Wauw, wat creatief, ik wou dat ik dat wat meer had smile-emoticon Ik koop wel online enkele leuke items maar wou dat ik meer tijd had om nog meer uit de kast te halen.

 5. Avatar van Frederique Frederique schreef:

  Wat is die taart leuk zeg! Ik vind werken met thema’s ook altijd fijn, dat geeft altijd meteen een duidelijke sfeer!