Skip to Content

Suikertaks

Suikertaks

Na een rookverbod en NIX18 komt de overheid nu met de suikertaks om mensen gezonder te laten leven. Wat houdt deze suikertaks precies in? Wanneer gaat het in en op welke producten wordt deze suikertaks geheven?

Wat is de suikertaks?

De suikertaks is de extra belasting die geheven gaat worden op alcoholvrije dranken. De verbruiksbelasting zal van €17,30 naar €26,13 gaan per 100 liter door de extra suikertaks. Deze taks zal per 1 januari 2024 ingaan. 

Is de suikertaks effectief?

Hoe effectief suikertaks zal zijn is niet van tevoren te bepalen, want dit hangt van meerdere factoren af en kan per land dus heel verschillend zijn.

Volgens het Parool is hier onderzoek naar gedaan door de ministeries van Financiën en Volksgezondheid en het RIVM. Hieruit zou blijken dat deze extra heffing kan zorgen voor een suikerinname-daling van ongeveer 15 tot 18 procent.

Ook meldt het Parool dat het kabinet zoekende is en kijkt naar de hoeveelheid suiker in een product en om aan de hand daarvan meer of minder taks over dit product te gaan heffen. Zerofrisdrank zal dan minder kosten dan frisdrank met veel suiker. De invoering van een dergelijke taks zal alleen langer op zich laten wachten.

Op welke dranken zit de suikertaks?

De suikertaks zal geheven worden op alcoholvrije dranken, met uitzondering van mineraalwater. De verbruiksbelasting op dit water zal zelfs helemaal verdwijnen per 1 januari 2024. Dranken met verbruiksbelasting, inclusief de suikertaks, zijn:

  • limonade (inclusief siroop)
  • vruchtensappen
  • groentesappen
  • alcoholvrij bier
  • alcoholarm bier met 0,5% of minder alcohol
  • andere dranken met maximaal 1,2% alcohol

Waarom een suikertaks?

Het kabinet wil dat mensen gezonder gaan leven. Door extra belastingen te heffen wordt geprobeerd om het nuttigen van bepaalde consumpties minder aanlokkelijk te maken. Denk maar aan de belasting op roken. Overgewicht is een steeds groter probleem en suiker nuttigen kan één van de redenen zijn.

Er wordt door het RIVM gesteld dat de helft van de bevolking te zwaar is! Het doel is om in 2040 een lager percentage te hebben, namelijk 38 procent. De suikertaks is één van de middelen om dit te bereiken, maar daarnaast wil de overheid dat in 2025 het aantal calorieën in de frisdranken zijn verlaagd met 30%!

Gezondheid of melkkoe?

Je kunt je afvragen of de overheid werkelijk enkel deze suikertaks heeft vanwege gezondheidsredenen. Daar hoeven we geen enge complotideeën op los te laten, want de overheid is hierin gewoon eerlijk op hun eigen site: ‘De verhoging levert jaarlijks € 300 miljoen op. Daarnaast wil het kabinet dat mensen gezonder gaan leven.’ 

Nu hoef je daar niet meteen van op je achterste benen te gaan staan, want eerlijk is eerlijk: ze schaffen de verbruiksbelasting op mineraalwater af! Dat kost weer geld én zal het aanlokkelijker maken om de gezonde keuze voor water te maken.

Het is dus niet alleen maar om geld te doen. Of misschien toch wel ‘vooral niet om het geld te doen’?

Moet de overheid dit doen?

Je kunt er over discussiëren of de overheid dit soort acties moet doen. Je zult bij iedereen weer een ander antwoord krijgen. De overheid is er om zijn bevolking te beschermen (onder andere) en vanuit dat oogpunt is er iets voor te zeggen. Aan de andere kant zijn mensen nog altijd zelf verantwoordelijk voor hun eigen doen en laten en ook hun gezondheid.

Maar ga je dan nog verder denken, dan zou je ook nog de opmerking kunnen maken, dat mensen wel hun eigen vrijheid moeten houden, maar dat een zorgverzekering dan ook anders georganiseerd zou moeten worden…

Doe je alles wat slecht voor je gezondheid is en word je ziek, heb je dan nog recht op ziekenzorg vanuit de verzekering? Ook dat is voer voor verhitte discussies! Er zullen mensen zijn die vinden dat ze die kans dan verspelen, maar je kunt toch moeilijk zorg bij mensen weghouden?

Suikertaks in andere landen

We zijn niet het enige land met een suikertaks! Het is dus geen nieuwe, niet logische beredenering van onze regering. De landen waar deze belasting al wordt toegepast zijn in kaart gebracht en het lijkt erop dat deze taks wel degelijk succes heeft. Het ging hierbij om Frankrijk, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk.

Toch is het niet helemaal duidelijk of de veranderingen in koopgedrag echt met de belasting te maken hebben. Bij het Verenigd Koninkrijk lijkt het er ook op dat de suikertaks eveneens zorgt voor een veranderde samenstelling van frisdrank. Ook dat is een goede ontwikkeling.

Suikertaks op andere manieren

In Nederland is ervoor gekozen om de suikertaks op het eindproduct te heffen. Maar het kan ook anders. Je zou ook de suiker op zich zwaarder kunnen belasten. Als de suiker duurder wordt, wordt het uiteindelijke product ook duurder. En daarmee kan het voor een fabrikant nodig zijn om de receptuur aan te gaan passen en minder suiker toe te gaan voegen.

Advies van het WHO

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt niet alleen een suikertaks aan, maar ook een vettaks en een vleestaks! Ze zeggen bijvoorbeeld dat naast de suikertaks op suikerhoudende dranken, het ook zinvol is om een taks te gaan heffen op andere ongezonde voedingsmiddelen. Denk hierbij aan eten met veel verzadigd vet of zout. Dit alles om dus mensen te ontmoedigen ongezond voedsel te kopen.

Daarnaast adviseren ze eveneens om juist subsidie te gaan geven op fruit en groente en ander gezond eten. Het prijsverschil zal daardoor nog gunstiger uitslaan richting gezond voedsel! 

Aandachtspunten van het voedingscentrum

Het Voedingscentrum stelt dat er aandachtspunten zijn bij het invoeren van een prijsmaatregel als deze. Zo stellen ze dat het geld wat opgehaald wordt hiermee gebruikt moet worden voor andere gezondheidsmaatregelen.

Het prijsverschil moet ook wel dusdanig groot zijn, dat het effect heeft. Een kleine prijswijziging zal immers mensen niet weerhouden om het product te kopen. Ook stellen ze bijvoorbeeld dat niet alleen een prijswijziging voldoende is, maar dat daarnaast er ook gekeken moet worden naar de producten zelf en de eetomgevingen. Deze zouden ook gezonder moeten worden. 

Wil
Laatste berichten van Wil (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *