Skip to Content

Noodpakket samenstellen; denk vooruit voor gezin met houdbaar eten of voedsel en meer

Noodpakket samenstellen; denk vooruit voor gezin met houdbaar eten of voedsel en meer

Ja, euh… wat voor soort storm? Een weerstorm, een stormloop, een virusstorm, een mediastorm of een storm in een glas water? Tegenwoordig weet je niet wat er allemaal voor stormen en onweer op je pad kunnen komen.

Had je maar een glazen bol die je kon vertellen welke storm op jouw pad gaat komen, dan kon jij je er op voorbereiden.

Dus mijn eerste tip: als je een glazen bol tegenkomt in een kringloopwinkel… Kopen!

Behalve als je toch niet je hele toekomst voorspeld wilt zien worden. Het lijkt mij niet tof om al te kunnen zien wat ik morgen, over een maand en over vijf jaar zal beleven.

Bescherming huis

Naast goede zorgen voor je gezin en jezelf, is het belangrijk dat ook dat huis staande blijft tijdens een storm. Zorg er dus voor dat je huis goed onderhouden is en geen dingen los kunnen vliegen.

Ramen

Als het echt hard gaat waaien, onweren en regenen dan is het belangrijk om je ramen te sluiten. Anders gaat de wind er tussendoor en kan het zomaar zijn dat in het ergste geval je raam eruit vliegt.

Dakpannen

Check regelmatig of de dakpannen op jouw huis stevig vastzitten. Of laat het door iemand anders controleren. Ik durf echt niet op het dak te klimmen 😊. Laat direct even de schoorsteen checken.

Tuin

Als je weet dat er een storm aankomt. Zorg er dan voor dat er geen losliggende spullen in de tuin liggen. Zoals bloempotten, speelgoed, tuinstoelen. De wind kan alles meenemen en voor je het weet ligt er een tuinstoel in de woonkamer. Zelfs trampolines of zware eettafels kunnen bij een storm wegvliegen.

Zonnescherm

Zorg ervoor dat je zonnescherm opgedraaid is. Of hoe noem je dat eigenlijk? Opdraaien, indraaien? Nou ja, hij moet niet meer uithangen. Ofzo 😊.

Schutting

Controleer of de schutting nog stevig vaststaat in de grond. Deze vangen altijd veel wind.

Voertuigen

Zet je auto het liefst binnen in de garage of onder de carport als je deze hebt. Heb je dit niet? Zoek dan een plek op waar hij niet in de buurt staat van huizen (daar kunnen dakpannen vanaf vliegen) of bomen (daar kunnen takken vanaf vallen of zelfs helemaal omvallen).

Een goede buur is beter dan een verre vriend

Heb je mensen in de buurt die meer hulpbehoevend zijn? Maak eens een praatje en vraag tussen neus en lippen door of zij voorbereid zijn op een storm? En mocht er ooit een storm gaande zijn, kijk dan even of zij alles goed hebben geregeld in en rondom het huis.

Voedselvoorraad

Er wordt door de overheid al gerept over houdbaar eten. Want als er een storm woedt over Nederland, dan is het wel zo fijn als je het even uit kunt zingen in huis. Welke producten zijn aan te raden om in huis te hebben? Leg deze producten niet bij je normale voorraad, want dan is de verleiding groot om het aan te breken.

Helemaal met de gedachte: ach, dat zet ik op mijn boodschappenlijstje en vul ik dit weekend wel weer aan. En inderdaad, het zal maar net gebeuren dat die donderdag ervoor de grote storm het land bereikt.

Sommige onderstaande producten zijn meer luxe producten, maar kunnen het overleven tijdens de storm net wat fijner maken.

  • Flessen water. De storm kan ervoor zorgen dat de waterleiding geraakt wordt, waardoor jij geen stromend water meer uit de kaan krijgt.
  • Een fles limonade. Limonade blijft heel lang goed door de suikers die erin zitten. Af en toe een glaasje limonade kan heel verfrissend zijn tussen de gezonde glazen water door.
  • Pasta, rijst, linzen, erwten, bloem. Het zijn producten die lang houdbaar zijn. En die zorgen voor gevulde buikjes. Want trek wil je echt niet krijgen tijdens een storm of ramp.
  • Ingeblikte groente of groente in pot.
  • Beleg: Ingeblikte smeerpastei, pindakaas of sandwichspread.
  • Tip: schaf een vriezer aan. Daar kun je veel voedsel in kwijt en het voedsel blijft lang goed.

Noodpakket

Ik kan mij eigenlijk niet heugen wanneer wij in Nederland een dusdanige storm hebben meegemaakt dat ik verlegen zat om een noodpakket. Maar dat betekent niet dat het schrijven van dit blog me niet aan het denken heeft gezet.

Het is belangrijk om een aantal zaken op orde te hebben of in ieder geval achter de hand. En gelukkig hebben we sommige dingen automatisch al in huis.

De rijksoverheid heeft officieel voor je op papier gezet waar een noodpakket aan moet voldoen. Het is niet verplicht om een noodpakket in huis te hebben, maar het is wel raadzaam. Een noodpakket bevat de belangrijkste spullen om jezelf en eventueel jouw gezin te redden in een noodsituatie. Er zijn winkels en webshops die deze pakketten aan jou kunnen verkopen.

De overheid heeft een speciaal logo ontworpen, waardoor je kunt herkennen of het pakket aan de normen voldoet. Het Denk vooruit-logo. Een geel gezicht met een zwarte rand eromheen. Daarnaast kun je ook zelf een noodpakket samenstellen.

Basisproducten

Welke basisproducten moet je standaard in het noodpakket hebben zitten:

  • Radio op batterijen (voor het geval de stroom uitvalt).
  • Zaklamp op batterijen.
  • Extra batterijen.
  • Eerstehulpdoos inclusief handboek.
  • Lucifers in waterdichte verpakking.
  • Een paar waxinelichtjes.
  • Een set warmhouddekens.
  • Een gereedschapsset.
  • Een waarschuwingsfluitje.

Daarnaast zijn er ook andere producten die handig zijn om op een plek te leggen waar jij ze snel kunt pakken. Denk hierbij aan:

  • Flessen water.
  • Houdbaar eten, zoals: rijst, pasta, groente in pot of blik.
  • Contant geld.
  • Kopie van identiteitsbewijzen, rijbewijs en verzekeringspapieren.
  • Desinfecterende handgel.
  • Producten voor de persoonlijke verzorging: zeep, toiletpapier en maandverband.

Een basispakket is niet afgestemd op uw persoonlijke situatie. Houd hier rekening mee. Je kunt bijvoorbeeld aanvullen met:

  • Babyvoeding.
  • Medicijnen op recept.
  • Voer voor je huisdier.

Check af en toe je noodpakket. Zijn de producten en de medicijnen nog houdbaar? Doet je zaklamp het nog? Is je toiletpapier niet toevallig nat geworden doordat de dop van de fles water is losgeraakt? Dat soort dingen waar je geen rekening mee houdt, maar wel toevallig maar eens bij jou zou gebeuren.

Meer informatie vind je hier.

Anita

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *