Stoofvlees is een heerlijk gerecht dat perfect is voor kerstavond, het grote voordeel is dat je het vlees al vooraf kan garen en je dus op de dag zelf er niet veel meer aan hoeft te doen.
Er zijn heel veel verschillende manieren om stoofvlees te maken, dus er is vast een recept dat perfect is voor jouw smaak. Of je nu houdt van klassieke stoofvleesrecepten of iets nieuws wilt uitproberen, in dit artikel vind je de lekkerste stoofvleesgerechten die er zijn!
Oorsprong stoofvlees
Stoofvlees is een van die gerechten die je gewoon moet proberen. Stoofvlees is een gerecht dat van oorsprong uit België komt, zo is het patatje stoofvlees daar ook erg populair. Echter zijn er ook variaties bekend uit Frankrijk met wijn (denk aan Coq au Vin en Boeuf Bourginon), kent met in Italië Ossobucco, in Hongarije Goulash en ga zo maar door.
Het populairste is om rundvlees te gebruiken voor het gerecht; hiervoor kan je runderriblappen gebruiken, maar ook runderlappen of sukade. Houdt er wel rekening mee dat ieder vleessoort een eigen garingstijd heeft, zo moet sukkade rustig de hele middag op staan en zijn runderlappen na 1,5 wel gaar. Als je het langer laat staan loop je het risico dat ze te ver doorgaren en taai worden. Daarnaast kan je ook andere wildsoorten gebruiken.
Stoofvlees recept
Dit recept is voor 4-6 personen.
Ingrediënten:
- 1 kg runderriblappen
- 2 uien
- 3 wortels
- 2 stengels bleekselderij
- 1 liter rode wijn
- 250 ml runderbouillon
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 2 tenen knoflook
- 1 theelepel tijm
- 1 theelepel rozemarijn
- 1 theelepel oregano
- 2 eetlepels bloem
- 50 gram boter
- peper zout naar smaak
Bereidingswijze:
- Snijd de uien, wortels en bleekselderij in stukken.
- Verhit de boter in een grote pan en fruit de uien aan.
- Voeg de wortels, bleekselderij en knoflook toe en fruit nog 5 minuten mee.
- Voeg de runderribben toe en bak ze aan alle kanten bruin zodat het vlees mooi gaat karamelliseren. (Eventueel kan je er ook voor kiezen om ze voor het bakken al te bestrooien met bloem).
- Voeg de wijn, runderbouillon, tomatenpuree, tijm, rozemarijn en oregano toe. Breng het stoofvlees aan de kook en laat het dan op laag vuur 2-3 uur sudderen. (Let er op dat het vlees niet gaat koken)
- Bind de saus met de bloem (of ontbijtkoekkruimels) en breng op smaak met zout en peper. Is de saus te vloeibaar dan kan je maiszetmeel gebruiken of de saus verder laten inkoken (zonder het vlees).
- Serveer het stoofvlees bijvoorbeeld met aardappelpuree, rijst of tagliatella.
Variaties met stoofvlees
Stoofvlees is een heerlijk winterse maaltijd die perfect is om te delen met familie en vrienden. Er zijn ontzettend veel manieren om stoofvlees te maken en je kan naast rundvlees ook variëren met andere vleessoorten. Denk bijvoorbeeld aan wild zoals hert of fazant. Ook een vegetarische variant met veel groenten is mogelijk.
Stoofvlees uit slowcooker
Hertenstoof in rode wijn
Stoofpotje Everzwijn
Stoofvlees met bier en appelstroop
Stoofvlees met Leffe Bruin
Stoofschotel met bockbier
Stoofvlees met pils, abrikoos en rozemarijn
Stoofvlees met champignons en bockbier
Hertenstoof met speciaalbier en abrikoos
Hert in portsaus
Stoofvlees met cranberry’s en balsamico
Stoofpotje met wild en jeneverbessen
Hollandse Hachee met Iers rundvlees
Belgisch stoofvlees uit slowcooker
Italiaans stoofvlees
Italiaanse stoofpot met kalfschenkel (Ossobucco alla Milanese)
Frans stoofpot (Boeuf Bourgignon)
Franse stoofschotel met kip in wijn (Coq au vin)
Hongaars stoofvlees met paprika (Goulash)
Portugese stoof met kip (Pollo Guisado)
Griekse stoofvlees (Stifado)
Engelse stoofschotel (Sheperd’s Pie)
Iers stoofvlees
Mexicaans stoofvlees (Barbacoa)
Surinaams stoofvlees
Indonesisch stoofvlees (Rendang)
Indonesisch stoofvlees met ketjap (Daging Smoor)
Indisch stoofvlees met kokosmelk
Vietnamees stoofvlees
Meer recepten vind je hier.
- Traditionele herfstbloemen - 01/09/2024
- September Aesthetic: Inspirerende Afbeeldingen, Wallpapers en Quotes - 28/08/2024
- Augustus Aesthetic: Inspirerende afbeeldingen, wallpapers en quotes - 28/08/2024
Leave a comment