Skip to Content

Stinkende schoenen; tips wat te doen om vieze geur uit schoenen verwijderen

Stinkende schoenen; tips wat te doen om vieze geur uit schoenen verwijderen

Na verloop van tijd kan het voorkomen dat er vieze luchtjes te ruiken zijn in schoenen, dit kan variëren van een muffe lucht tot zweetvoeten en zelfs schimmels zeker als de schoenen vochtig zijn geworden. Stinkende schoenen vindt niemand fijn en dan kan het even zoeken zijn naar een oplossing die ook echt helpt.

Misschien heb je al van alles geprobeerd? Er zijn meerdere manieren om vieze luchtjes uit de schoenen te halen, werkt het één niet dan werkt het ander hoogstwaarschijnlijk wel. Bij ons in huis is de Shoefresh schoenenverfrisser en schoenendroger een groot succes!

Stinkende schoenen

Kinderen die heerlijk buiten spelen, een stevige wandeling maken waardoor je een keer door de modder moet, zweetvoeten of schoenen die helemaal nat zijn geworden. Wil je weten hoe je dit kan oplossen, hoe je de nare zweetgeurtjes kan laten verdwijnen zonder dat je de schoenen in de prullenbak hoeft te gooien?

Dan zijn er meerdere tips en oplossingen mogelijk. Een goede voorbereiding betekent vaak het halve werk, dit geldt ook voor de vieze geuren die in je schoenen kunnen blijven hangen. Wil je stinkende schoenen voorkomen; dan is het belangrijk dat je ook preventief handelt.

Lees ook: Wat kun je doen aan stinkende sportkleding?

Hoe ontstaan stinkende schoenen?

Stinkende schoenen ontstaan doordat er bacteriën groeien in warme en vochtige omgeving van de schoen. Dit is een grote broedplaats voor ze. Wist je dat je voeten meer dan 250.000 zweetklieren bevatten die als je voeten te warm worden je voeten vochtig houden? Vooral op warme dagen of als je dikke sokken draagt is dit het geval.

Als de schoenen niet goed ventileren blijft dit vocht aanwezig en trekt in de stof waardoor bacteriën volop de kans krijgen. Ook als je schoenen vochtig zijn van de regen kan dit een oorzaak zijn, daarom is het belangrijk om ze goed te drogen.

Tip: Heb je veel last van zweetvoeten? Dan kunnen schoenen van leer je al beter helpen dan stoffen schoenen. Wij hebben een aantal tips voor jou op een rijtje gezet, van huis, tuin- en keukenoplossingen tot en met handige machines. het is even uitproberen wat voor jou het beste werkt.

Baking soda

Baking soda is in veel huizen te vinden; dit kun je voor verschillende middelen gebruiken. Ook voor vieze, stinkende schoenen kan baking soda de oplossing zijn. Je strooit een laagje baking soda in de schoenen, laat ze een nacht staan en vervolgens kun je het poeder eruit halen of zuigen. De vieze geurtjes zijn als sneeuw voor de zon verdwenen!

Azijn

Nu kun je in eerste instantie denken, ‘bah! azijn?!’. Ja azijn! Het middel dat niet lekker ruikt kan de vieze geuren in jouw schoenen laten verdwijnen. Je mengt een kopje water met enkele druppels afwasmiddel en enkele eetlepels azijn.

Gebruik twee schone (hand)doeken, deze leg je in het mengel en zorgt dat deze doorweekt zijn. Wanneer deze doorweekt zijn stop je ze in de schoenen, laat het een nacht staan en de klus is geklaard.

Koffiepads

Koffie heeft de eigenschap om vocht te onttrekken en vieze geuren te neutraliseren. Hierom kan het een ideale oplossing zijn om de geurtjes in je schoenen te laten verdwijnen. Leg in iedere schoen een schone en droge coffeepad. De volgende dag zijn de geuren in de coffeepad getrokken en heb jij er geen last meer van!

In de wasmachine

De schoenen maak je eerst zo goed mogelijk met de hand schoon, vervolgens doe je de schoenen in een waszak of kussensloop en knoop deze dicht. Een paar handdoeken in de wasmachine dienen als schokdemper voor je schoenen.

De schoenen was je daarna op maximaal 30 graden en hier op volgend laat je ze op kamertemperatuur drogen. Geen droogtrommel dus!

Houdt er wel rekening mee dat dit niet voor alle schoenen aanbevolen is.  Leren- en suède schoenen houd je het beste ver weg bij de wasmachine vandaan, deze materialen zijn hier niet geschikt voor.

Canvas, katoenen of synthetische (sport)schoenen kunnen meestal prima in de wasmachine, al dan niet in een wasnetje. Zorg wel dat alle losse onderdelen zoals veters goed vast zitten of vooraf verwijderd zijn.

In de vriezer

Wat ook een mogelijkheid is om de geurtjes te verwijderen is je schoenen voor een nacht in de vriezer te leggen. De bacteriën die zich gemanifesteerd hebben in jouw schoenen houden namelijk niet van kou en worden dan inactief en stoppen met vermenigvuldigen.

Daarna rustig weer op kamertemperatuur laten komen, boven de verwarming kan er juist weer vocht in komen of kan de zool smelten. Echter, als je de schoenen ontdooit is de kans dat de bacteriën ook weer actief worden en doorgaan met groeien en de schoenen dus blijven stinken.

Ervaringen met Shoefresh Schoenenreiniger & luchtdroger


Zoals ik het al in de inleiding aangaf, zijn wij hier in huis heel erg tevreden met de Shoefresh schoenenreiniger. Het is misschien even een uitgave, maar hij is het geld meer dan waard. Sinds dat we hem in huis hebben wordt hij iedere dag gebruikt.

Of het nu gaat om de sportschoenen van de kinderen, schoenen die nat zijn geworden na een regenbui of de leren schoenen van manlief die ook snel last heeft van stinkende schoenen.

In het begin was ik nog een beetje terughoudend; zou dit echt werken maar iedereen in huis is enthousiast. En ook van andere moeders die dit apparaat hebben hoor ik dat ze dit aanraden.

Het voordeel hiervan is dat ze de schoenen niet alleen drogen, waardoor de geur (tijdelijk) verdwijnt zoals bij de meeste van bovenstaande tips. Maar de schoenen ook echt schoon worden gemaakt.

Het apparaat werkt ook heel handig; je zet hem gewoon ergens neer waar hij niet in de weg staat en sluit hem met de stekker aan op het elektriciteitsnet. Daarna zet je de schoenen over de standaards en dan gaat hij automatisch aan.

Standaard staat hij ingesteld op 5 minuten schoonmaken met ozon (kun je handmatig verlengen tot 10 minuten) en daarna 20 minuten drogen. Ozon is een bijzondere verbinding van zuurstof die ervoor zorgt dat de schoenen worden gesteriliseerd en dus ook echt schoon worden.

Er wordt hiervoor een minimale hoeveelheid gebruikt, maar het kan zijn dat je dit wel ruikt. Daarom is het handig om deze bijvoorbeeld in een aparte ruimte te plaatsen die goed geventileerd wordt.

Ook het drogen is belangrijk omdat schimmels houden van een vochtige omgeving, heb je snel last van zweetvoeten dan heb je dus ook sneller last van stinkende schoenen. Door deze goed te drogen zorg je dat deze minder kans krijgen, en kan het zelfs zijn dat je ook minder last hebt van stinkschoenen.

Na 1x keer gebruiken kun je al wat verschil merken, heb je echt schoenen die erg stinken dan is het advies om dit gedurende twee weken iedere dag een keer te doen om zo de binnenkant weer helemaal fris te krijgen. Naast het apparaat heb je verder niets meer nodig en het schoonmaken gaat ook heel eenvoudig.

Na afloop kun je de schoenen meteen weer aan, je hoeft dus niet te wachten tot alles weer schoon of goed droog is zoals bij bovenstaande middeltjes of van alles in huis te halen zoals sprays of geurvreters, bolletjes etc die ook niet even goed zijn voor het milieu.

Ook voor kleine schoenen en slippers of sandaaltjes die niet over het apparaat heen passen is er een oplossing; daarvoor is er een speciale zak die je over de standaard heen zet om er zo voor te zorgen dat de ozon de schoenen kan reinigen en ze goed gedroogd worden.

Daarnaast is er een heel handige minivariant die je mee kan nemen als je op vakantie gaat of die je kan gebruiken voor bijvoorbeeld skeelers. Ideaal als het regent op vakantie, dan kan je de volgende dag weer gewoon met droge schoenen op pad.

Nieuwsgierig naar of jullie ook ze enthousiast zijn over dit handige apparaat? Je kan nu de Shoefresh gratis 30 dagen thuis proberen zonder vooraf te betalen. Bevalt het niet en stuur je het apparaat binnen de termijn terug, dan betaal je alleen de verzendkosten om het apparaat terug te sturen.

Bevalt het wel, dan betaal je na de testperiode alsnog het aankoopbedrag.

Meer informatie vind je hier op de website van Shoefresh.

Nieuwe zooltjes

Mocht echt helemaal niets helpen; door regelmatig de zooltjes van je schoenen te vervangen krijgen bacteriën minder kans om zich te nestelen. Hierdoor krijgen bacteriën minder de kans waardoor de kans op vieze geurtjes kleiner wordt. Daarnaast is dit regelmatig verwisselen ook goed voor je schoenen.

Er zijn verschillende tips om je schoenen weer fris en schoon te krijgen en de tips zijn zeker het proberen waard! Wanneer voor de één de wasmachine werkt kan het voor een ander zijn dat de koffiepads een enorm goed effect hebben.

In ieder geval is één ding zeker, na het uitproberen van één van deze tips of meerdere tips, zijn de vieze luchtjes uit jouw schoenen of die van de kinderen verdwenen!

Let op

Dit is overigens ook het geval met baking soda, koffiepads, de wasmachine en azijn.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *