Skip to Content

Stealthing

Stealthing

Stealthing: een term die nu in het nieuws is door rechtszaken die spelen. Het heeft alles te maken met een ongewilde vorm van seks. Maar wat is dit precies? Is het strafbaar? En wat word je dan aangerekend?

Wat is stealthing?

Wel seks willen hebben met de ander, maar duidelijk met de voorwaarde dat er een condoom gebruikt wordt. Een vrij normaal verzoek. Maar: als een persoon daarbij het condoom stiekem afdoet tijdens seksuele penetratie óf hieraan voorafgaand gezorgd heeft dat het condoom beschadigd is, dan spreekt met van stealthing. Simpeler gezegd: stealthing is gedwongen onveilige seks. 

Waarom is stealthing erg?

Je gebruikt een condoom niet voor niks. Je hoopt hiermee geen soa’s op te lopen of niet zwanger te worden. Daarom wordt dit vergrijp ook aangerekend als seksueel geweld of verkrachting. Het verschilt per land hoe het vergrijp betiteld wordt. In het ene land staat het gelijk aan verkrachting, terwijl een ander land het meer heeft over verkrachting-achtig. Stealthing kan echter veel gevolgen hebben voor wie het overkomt. 

Wat zijn de gevolgen van stealthing?

Er kunnen meerdere gevolgen zijn, zoals:

 • Een ongewilde zwangerschap
 • Een SOA oplopen
 • Levensbedreigende ziektes oplopen zoals het Hiv-virus of het virus wat kan leiden tot baarmoederhalskanker
 • Mentale problemen
 • Emotionele problemen

Aanmoediging via internet!

Het enge aan het hele verhaal is dat er sites en internetfora zijn waar het afdoen van een condoom op deze manier wordt aangemoedigd! Het wordt met elkaar besproken en ook gebruikt om heel stoer over te komen. Er zouden zelfs handleidingen zijn, die je kunt bekijken op sociale media-platforms.

Doodeng, natuurlijk, want je hebt het wel over de gezondheid van de ander. Je zal maar aids of iets dergelijks oplopen op zo’n manier! En dan ook nog het risico op een ongewilde zwangerschap. De reden dat mensen dit doen kan heel uitéénlopend zijn. Bijvoorbeeld:

 • Machtsmisbruik
 • Stiekem zwanger willen worden (vrouw)
 • De vrouw aan je binden door een zwangerschap (man)
 • Het fijner vinden zonder condoom en daarom het stiekem verwijderen zodat er toch seks is
 • Om erover op te kunnen scheppen

Open en bloot toegeven

Dat stealthing niet gezien wordt door veel mensen als erg, blijkt wel uit het feit dat sommige daders het gewoon zeggen na de seks en de vrouw vertellen dat ze bijvoorbeeld maar een morning after pil moeten halen… Ze schamen zich er totaal niet voor. Heeft een vrouw door dat het gebeurd is, dan zijn er (uiteraard) ook mannen die dan gewoon de smoes hanteren dat het condoom gescheurd is. 

Kan een vrouw stealthing plegen?

Ja, ook een vrouw kan zich hier schuldig aan maken. Hoewel het vaker voorkomt dat mannen aangeklaagd worden, kan het wel degelijk voorkomen dat juist de man het slachtoffer is. Ook een vrouw kan stiekem het condoom verwijderen. Omdat ze bijvoorbeeld een kindje wil maar haar partner niet. Gaatjes prikken in het condoom zorgt er dan voor dat zij wel zwanger kan raken, terwijl haar partner denkt dat ze veilig bezig zijn.

Is stealthing strafbaar?

Het is per land verschillend of deze vorm van seksuele geweldpleging strafbaar is. Sinds een paar jaar is het strafbaar in bijvoorbeeld Duitsland, Zwitserland, Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk. In februari dit jaar zijn er voor het eerst mensen berecht in ons land voor dit vergrijp. Deze twee aparte zaken gaan over mannen die stiekem het condoom verwijderd hebben.

Er wordt geëist dat ze een jaar celstraffen krijgen en immateriële schadevergoeding moeten betalen. Volgens NOS zijn dit dus, zoals gezegd, voor zover bekend de eerste zaken die over dit onderwerp gaan. In ons wetboek wordt stealthing (nog) niet genoemd. Het Openbaar Ministerie ziet dit dan ook als verkrachting, waardoor ze vervolgd kunnen worden.

Schamen voor stealthing

Slachtoffers van dit vergrijp kunnen tegen een muur van onbegrip oplopen. Mensen denken er heel luchtig over of vinden dat zij het hadden moeten merken. Ook de dader zal het vaak afdoen als iets onschuldigs. Mensen vinden dat het slachtoffer het allemaal wel erg opblaast, waarmee hij of zij natuurlijk nog meer in de kou gezet wordt.

Toch is het belangrijk dat slachtoffers wel aangifte doen. In de eerste plaats natuurlijk om de dader aan te pakken en voor zichzelf. Maar ook om het zo bekender te maken, waardoor het sneller gezien zal worden als een probleem, een misdrijf wat aangepakt moet worden in ons land.

Kanttekening bij dit probleem

Het moet natuurlijk nooit goedgekeurd worden dat dit soort dingen gebeuren. Zowel mannen als vrouwen die de ander ongewild aan onveilige seks blootstellen, moeten bestraft worden. Je neemt willens en wetens immers een groot risico. Het enge aan het hele verhaal is alleen ook dat dit heel lastig te bewijzen is. Niet alleen heb je nu te maken met zijn en haar woord tegenover elkaar of ze wel of niet veilige seks met elkaar wilden.

Je hebt ook nog te maken met het feit dat er ook echt een ongelukje gebeurd kan zijn en het probleem echt wel door het condoom zelf veroorzaakt is… Uiteraard zal dit per geval verschillen hoe duidelijk dit is. Maar het is wel iets waar toch ook rekening mee gehouden moet worden. 

Meer bekendheid en waar kan je terecht als slachtoffer?

Een ander probleem is ook dat blijkt dat veel mensen de kans op een SOA nog altijd te laag inschatten. En daarmee dus ook het probleem voor hen minder groot is. Volgens Slachtofferwijzer.nl weet 24% van vrouwen onder 25 jaar niet dat je van sommige SOA’s onvruchtbaar kan worden. En zelfs 37% van de jongens denkt dat je minder snel een SOA zult krijgen als je je goed wast! Dat ze daardoor dus makkelijker onveilige seks durven hebben ligt dan ook voor de hand. 

Meer bekendheid geven aan dit vergrijp én misschien ook nog eens meer uitleg geven over de gevaren van onveilige seks kan misschien helpen om stealthing tegen te gaan. Overkomt het jou of ken je iemand die het overkomen is? Voor hulp en advies kan je terecht bij Centrum Seksueel Geweld. Natuurlijk kan je ook terecht bij je huisarts. Een morning after pil kan helpen om een zwangerschap te voorkomen. Een test op SOA’s is ook aan te raden.

Wil
Laatste berichten van Wil (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Avatar van Initiatiefneemster stealthing.nl Initiatiefneemster stealthing.nl schreef:

  Het is inderdaad eng dat het lastig te bewijzen is. Zo komt iemand die bewust jouw gezondheid in de waagschaal legt of je zwanger maakt er bijna altijd mee weg. Gelukkig wordt de wet aangepast en moet straks bewezen worden dat er toestemming is gegeven voor alles wat gebeurt. Wellicht dat dan meer slachtoffers van zedenzaken een keer gerechtigheid krijgen.
  Meer weten over de vorm van stealthing waarbij een mannelijke partner stiekem het condoom verwijdert tijdens de daad? Kijk dan op https://stealthing.nl