Skip to Content

Stay at home girlfriend trend

Stay at home girlfriend trend

Een thuisblijfvriendin? Is dat gewoon een ander woord voor een thuisblijfmoeder, wat een partner gebruikt voor zijn vriendin? Nee dus, een stay at home girlfriend is een heel ander verhaal en op TikTok een ware trend. Waar gaat dit dan allemaal over? We gingen op zoek!

Een trend op TikTok

Sinds een paar maanden waart de hashtag #stayathomegirlfriend rond op TikTok. Ik moet bekennen dat ik meteen dacht aan vriendinnen die lekker profiteren van hun vriendje en zelf dus niet werken. Ik blijk niet de enige te zijn, want bij het zoeken naar meer info kom ik meer van dit soort opmerkingen tegen. De waarheid blijkt toch iets gecompliceerder te liggen. De posters van de filmpjes nemen je mee tijdens hun dagelijkse routine. Maar lang niet iedereen werkt dus niet…

Wat is de dagelijkse routine?

Filmpjes van je dagelijkse routine? Wat plaats je dan op TikTok? Heel schokkend is het dan ook niet, want hierbij gaat het om niks anders dan boodschappen doen en op je gemak thuis je ding doen. Opstaan, koffie drinken, een beetje creatief bezig zijn en even je sportoefeningen doen. En het huishouden? Eh, dat liever zo min mogelijk.

Natuurlijk levert dat reacties op van andere mensen, variërend van jaloers zijn tot het zielig vinden dat je zo afhankelijk bent van je vriend. Er zijn ook mensen die zich afvragen of het allemaal wel waar is of enkel en alleen maar voor het filmpje…

Glamorous life

Jonge meiden die thuis blijven terwijl de partner naar zijn werk gaat. Heerlijk je eigen ding doen, geen verplichtingen hebben. Het klinkt als iets heerlijks, waardoor de jaloerse reacties ook te begrijpen zijn. Maar laten we eerlijk zijn dat het helemaal niet iets is om jaloers op te zijn. Deze meiden zijn zo in zijn geheel financieel afhankelijk van hun partner.

Is dat iets wat je moet willen voor zulke jonge meiden? Buiten het feit om dat ik het net zo goed niet fair vindt naar hun vriendjes toe, maar goed, dat is weer een andere discussie. Het gaat hier niet om vrouwen die bewust thuisblijven voor hun kinderen (daar heb ik juist respect voor), maar om jonge meiden zonder kinderen. Er is dus geen enkele reden om thuis te blijven!

Gevaarlijke trend?

Er zijn trends op TikTok en andere social media die vaker tot problemen leiden. Gevaarlijke situaties die bijvoorbeeld jongeren na gaan doen en waarbij zelfs dodelijke slachtoffers vallen. Kan je deze trend hieronder scharen? Het is natuurlijk een heel ander fenomeen, maar meiden stimuleren om zo’n leven te gaan leiden is natuurlijk ook niet goed te noemen.

Waarom zou je anderen willen stimuleren om in zijn geheel afhankelijk van je partner te worden? Op die manier heeft de man alle macht over je, want zonder hem kan je niks. Natuurlijk moet iedereen dat voor zichzelf uitmaken, maar het is wel een punt om even goed over na te denken.

Terug naar af

Vroeger was het heel normaal dat vrouwen thuisbleven voor het huishouden en de man verdiende de kost. Tegenwoordig werkt zo’n 75% van de vrouwen. Kijk je naar de filmpjes met de #stay at home girlfriend voelt het alsof er terug gegaan wordt naar vroeger. Vrouwtje zit thuis, man mag er op uit…

Andere verhalen

Maar waar de één inderdaad helemaal afhankelijk is van haar vriendje en daar volop van profiteert, komt een kijker er ook achter dat de ander helemaal niet blij is met haar leven door een poging te doen haar journal te lezen die je in het filmpje ziet. Ik kwam er ook één tegen die gewoon thuis werkt! Tja, oké, dan ben je wel degelijk een stay at home girlfriend, maar wordt het verhaal wel weer heel anders!

De filmpjes van TikTok kunnen dan zelfs gewoon een verdienmodel zijn! Met andere woorden: in hoeverre worden we inderdaad beet genomen door dit soort filmpjes? Influencers werken gewoon op deze manier: door filmpjes te posten op social media.

Niks financieel onafhankelijk! Ze zijn aan het werk en proberen zo jou te beïnvloeden. Niks zieligs aan. Eerder iets om ‘voor uit te kijken’. Want waar willen ze je nu weer mee beïnvloeden…

Hoe ga je om met deze trend?

Wat doen we nu met deze trend? Gewoon kijken als je het leuk vindt en verder niks. En of je zelf op die manier zou willen leven of niet: dat bepaal je natuurlijk nog altijd lekker zelf! In hoeverre de situatie van de meiden is zoals de filmpjes suggereren? Misschien moeten we ons daar gewoon geen zorgen over maken. Als zij zich zo voor willen doen, is dat ook hun zaak. Het is alleen triest als iemand het voordoet als iets heel fijns, terwijl ze eigenlijk heel onzeker van zichzelf zijn en het dus maar de vraag is of ze zelf dit leven wel willen hebben!

Maar onze jeugd?

Helaas kunnen pubers natuurlijk beïnvloed worden door deze filmpjes. Heb je een dochter in huis en ben je bezorgd dat zij nu dit als háár toekomst ziet? Praat er eens over. Vraag voor je neus weg wat zij hier nou van vindt. Hoeft niet meteen serieus en zwaar, maar gewoon tijdens een kletspraatje bij de thee.

Uit haar reactie kan je al veel opmaken. Ligt ze al in een deuk als jij er over begint, dan hoef je je vast geen zorgen te maken. Laat maar horen wat jouw idee erover is.

Accepteer dat zij er anders over kan denken. Jouw mening heb je geuit en waarschijnlijk heeft het meer effect als je dit gewoon neutraal doet, dus niet met betrekking op haar. Want daar kan ze als ‘echte puber’ niks mee. Daar moet ze wel tegenin gaan.

Maar gewoon je zorgen uiten over dit soort filmpjes en waarom is prima. Zo geef je het haar wel mee en kan ze hier stiekem eens over nadenken. Want zeggen dat je gelijk hebt, dát kan op sommige leeftijden nou net een stap te ver zijn. Daarnaast mag zij haar leven uiteindelijk zo inrichten zoals zij dat wil. Meer doen dan haar adviezen geven kan je niet.

Wil

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *