Als je net bezig bent met het opzetten van je eigen bedrijf, of je erover denkt om een eigen bedrijf te beginnen, dan heb je vast al gelezen dat het niet makkelijk is. Er komt heel wat bij kijken als je gaat starten voordat je door kunt pakken met je eigen bedrijf. Van het uitzoeken van de juiste juridische structuur, het schrijven van een goed businessplan, tot het aantrekken van investeerders of financiering zoeken bij de bank. Het is dan ook niet vreemd dat veel mensen afhaken voordat ze echt van start kunnen gaan.
Wat is een startende ondernemer?
Een startende ondernemer is iemand die recent een eigen bedrijf is gestart of van plan is om dat binnenkort te doen. In Nederland kun je gebruikmaken van verschillende soorten fiscale voordelen wanneer je een startende ondernemer bent. Denk hierbij aan een ondernemersaftrek, een kleineondernemersregeling of een investeringsregeling.
Zorg voor een helder businessplan
Een businessplan is onmisbaar als je een bedrijf wilt starten. Het geeft je inzicht in de kosten, de inkomsten en de risico’s. Een businessplan is ook erg handig als je op zoek gaat naar investeerders of een financiering bij de bank.
Zorg voor een goede administratieve basis
Het is belangrijk dat je vanaf het begin een goede administratieve basis hebt. Zorg dat alle financiële zaken goed geregeld zijn en maak gebruik van boekhoudsoftware om alles inzichtelijk te houden. Zorg ook dat je alle benodigde vergunningen en inschrijvingen hebt gedaan voordat je echt van start gaat.
Wees realistisch over je product of dienst
Bedenk goed waarom mensen bij jou zouden willen kopen en wees eerlijk over de kwaliteit van je product of dienst. Als je iets aanbiedt wat niet werkt of niet goed is, zullen mensen snel afhaken.
Wees online zichtbaar
Tegenwoordig is het onmisbaar om online zichtbaar te zijn als bedrijf. Zorg dat je een goede website hebt en maak gebruik van social media om je bedrijf te promoten.
Laat je bedrijf niet in je eentje groeien, maar maak gebruik van het netwerk om je heen. Zo kun je kennis delen, ervaringen uitwisselen en samenwerken aan projecten.
Let op de uitgaven
Als je begint als ondernemer zal je in het begin moeten investeren; afhankelijk van het werk dat je doet heb je toch bepaalde zaken nodig. Als je een webshop gaat beginnen, zal je een voorraad moeten aanleggen, als coach heb je een kantoor of praktijkruimte nodig en zelfs als je vanuit huis of remote werkt als online ondernemer heb je minimaal een laptop nodig. Het kan dan helpen om te kiezen voor een refurbished computer om de investeringen in het begin te beperken, en later als je bedrijf goed op gang is gekomen verder investeren.
Wees geduldig
Het opzetten van een eigen bedrijf is niet iets wat je van de ene op de andere dag doet. Het kost tijd en geduld om klanten te werven, om je bedrijf bekend te maken en om te groeien. Wees dus geduldig en blijf doorgaan, ook als het even tegenzit.
Blijf niet hangen in je comfortzone
Als je eenmaal een aantal klanten hebt en je bedrijf loopt redelijk, dan is het belangrijk dat je niet in je comfortzone blijft hangen. Zoek nieuwe uitdagingen, ontwikkel nieuwe producten en diensten en blijf je bedrijf verbeteren.
Investeer in je eigen ontwikkeling
Als ondernemer is het belangrijk dat je blijft leren en ontwikkelen. Investeer dus in jezelf door cursussen te volgen of opleidingen te doen. Zo blijf je up-to-date en leer je nieuwe dingen die je bedrijf verder kunnen helpen.
Delegeer wanneer mogelijk
Als je het even niet meer weet of als je hulp nodig hebt, schakel dan hulp in. Er zijn genoeg mensen en organisaties die je kunnen helpen met het opzetten van je bedrijf. Gebruik ze!
Als je bedrijf groeit, zul je steeds meer taken krijgen. Het is belangrijk dat je hier slim mee omgaat en taken delegeert aan andere mensen, zodat je niet overbelast raakt.
Waar heb je recht op; welke belastingvoordelen zijn er
Wanneer je een startende ondernemer bent, betaal je over het algemeen minder belasting dan een gevestigde ondernemer. Dit komt omdat je in het begin vaak nog niet zo veel inkomsten hebt en je dus ook minder belasting hoeft te betalen. Daarnaast kun je gebruikmaken van verschillende belastingvoordelen, waardoor je uiteindelijk minder belasting hoeft te betalen.
Een van de belastingvoordelen waar startende ondernemers gebruik van kunnen maken, is de ondernemersaftrek. Dit is een aftrekpost waarmee je kosten kunt aftrekken van je belastbaar inkomen. De ondernemersaftrek is een percentage van je winst en is maximaal 51%.
Daarnaast kun je ook gebruikmaken van de kleineondernemersregeling. Dit is een regeling waarmee je minder belasting hoeft te betalen wanneer je een klein bedrijf hebt. Kleine bedrijven hebben vaak minder inkomsten en kunnen daardoor gebruikmaken van de kleineondernemersregeling.
Tot slot is er nog de investeringsregeling. Dit is een regeling waarmee je fiscaal voordeel kunt krijgen wanneer je investeert in je bedrijf. De investeringsregeling is een percentage van je investering en is maximaal 30%.
Als je net bezig bent met het opzetten van je eigen bedrijf, of je erover denkt om een eigen bedrijf te beginnen, dan is het zeker de moeite waard om je in te lezen in de verschillende soorten belastingvoordelen die je kunt krijgen. Zo weet je precies waar je op moet letten en kun je ervoor zorgen dat je zo min mogelijk belasting hoeft te betalen.
Als je deze tips opvolgt, dan ben je al een heel eind op weg naar een succesvolle start van je bedrijf.
- Listeria bacterie - 24/07/2024
- Oxytocine: Het hormoon van verbondenheid en vertrouwen - 08/02/2024
- Overzicht peulvruchten en bonen; welke zijn gezond en recepten - 31/12/2023
Leave a comment