Aardappelen, groenten en vlees, oftewel echte Hollandse pot. Een van de oudste vermeldingen is al in de 16e eeuw, toen de Spanjaarden een ketel achterlieten met daarin de ingrediënten voor wat nu bekend staat als hutspot en werd opgenomen in een Spaans kookboek (nadat het recept uit Nederland was meegenomen).
Maar dan zonder de aardappelen, want deze waren destijds nog niet bekend en veel meer vlees (het recept vind je hier). De meest traditionele varianten zijn onder andere met zuurkool met spekjes, andijvie met een gehaktbal en boerenkool met worst.
Naast deze klassiekers zijn er natuurlijk ook heel veel alternatieven mogelijk van dit gerecht zoals de vegetarische stamppot wat vooral in de herfst en winter in veel Nederlandse huishoudens
Zuurkoolstamppot ovenschotel met ham en spek
Bijna net als de traditionele zuurkoolstamp maar toch net een tikkeltje anders door de kruiden en ham die in dit gerecht verwerkt zijn. Slechts 20 minuutjes in de oven en deze ovenschotel is klaar.
Het recept vind je hier.
Culinaire Italiaanse broccolistamppot
Geen Hollandse stamppot maar eentje met een Italiaans tintje. Vooral vanwege de broccoli en de zongedroogde tomaatjes en de lekkere kruiden die hierin verwerkt zitten.
Het recept vind je hier.
Ham-preistamp met oude kaas
Prei in een stamppot blijft lekker zacht van smaak maar heeft ook iets pittigs zeker als je verse prei hebt die is vaak heel sterk van smaak en dit wordt zeker nog versterkt door gebruik te maken van lekkere oude pittige kaas.
Het recept kun je hier vinden.
Stamppot met rucola en crème fraîche
Sla is niet het eerste waar je misschien aan zal denken om in een stamppot te verwerken, maar rucola is toch wel weer even iets anders. Het is lekker pittig en heeft een beetje weg van spinazieblaadjes.
Het wordt niet slap, maar blijft goed stevig ook als je het verwarmd. Het kan bijvoorbeeld ook op een pizza gegeten worden. Lekker met hartige spekblokjes en verse kruiden.
Het recept vind je hier.
Spruitjesstamppot met appel en kerrie
Spruitjes zijn niet bepaald mijn favoriet. Maar ik ken ze ook voornamelijk van het (erg) gaar koken naast de aardappels en een stukje vlees. Ik denk dat door het gebruik van de appels de smaak verrassend lekker zal zijn en dat het voor kinderen dan ook sneller gegeten zal worden.
Het recept vind je hier.
Stamppot rauwe andijvie met spekjes en crème fraîche
Hier thuis zijn vooral de mannen verzot op stamppot rauwe andijvie. Ik maak het vaak heel eenvoudig klaar door aardappels te koken en met een klontje boter te pureren met een stamper.
In een wok een klein beetje de andijvie kort laten slinken met wat olie en dat vermengen bij de aardappelpuree. Spekjes krokant bakken en door de stamppot verdelen en klaar. Maar bij dit recept wordt er ook nog crème fraîche toe gevoegd. Wij eten hier vaak een slavinkje bij of een gehaktbal.
Het recept vind je hier
Luxe stamppot dubbele groenten met zoete aardappel
Een extra gezonde maaltijd met veel groenten, zoete aardappel en iets minder vlees dan normaal. Zo heb je de boerenkool waarschijnlijk nog niet gegeten!
Hier vind je het recept.
Lees ook: Boerenkool recepten
Pittige hutspot met nasikruiden
Waarschijnlijk de meest verrassende combi waar je niet snel aan denkt. Of misschien ken je hem van de tv-reclame. Winterpeen met uien, oftewel hutspot….ja denk je nu, wie kent dit niet?! Klopt een zeer algemeen recept, maar heb je het ook wel eens met nasikruiden en sambal gegeten?
Het recept vind je hier.
Stamppot rode bieten (ook wel prinsessenstampot)
Rode bieten of ook wel krootjes genoemd. Gekookt lekker met aardappels en een gehaktbal, vroeger kreeg ik er als kind zelfs een klodder mayo bij. Heerlijk vond ik dat en leuk ook want door de witte saus kleurde mijn bietjes roze en dat was mijn lievelingskleur. Dus bietjes werden automatisch mijn lievelingsgroente!
Die mayo is nu verleden tijd, die traditie kennen mijn kinderen niet en zullen dit ook (hoop ik) nooit leren kennen haha. Door mijn koolhydraatarme dieet heb ik krootjes ook leren eten in een salade. Wat verrassend lekker zeg met bladspinazie en geitenkaas! Maar in de winter kun je er ook een stamppot rode bieten mee maken.
Hier vind je het recept.
Gezonde en koolhydraatarme stamppotten
In het kader van `gezonder leven` ben ik dus overgestapt op een koolhydraatbeperkt dieet. Koolhydraten vind je voornamelijk terug in aardappels, pasta en brood. Dat moet ik dus zien te mijden. Lastig als je met een gezin zit wat geregeld smeekt om stamppot. Dat dacht ik in het begin, maar het valt mee.
Hier en daar een kleine aanpassing voor mij maakt het al snel goed. Soms vervang ik de aardappels voor mezelf met bloemkoolpuree of ik maak een spitskoolstamppot met wortels ipv de gewone hutspot. Hieronder vind je nog wat lekkere koolhydraatarme stamppotjes.
Bloemkoolstamppot
Zoals ik hierboven al beschreef maak ik ook vaak stamppot op basis van bloemkool(rijst). Dit recept heeft ook gebruik gemaakt van zoete aardappels wat het dan wel weer iets meer koolhydraten geeft, maar ook een zeer aangenaam zachte smaak waardoor iedereen zal smullen aan tafel.
Zuurkool frittata (koolhydraatarm)
Een zuurkoolstamppot zonder aardappels, maar met kaas en eieren en room. En heb je nog een restje over dan heb je voor de volgende dag alvast een gezonde lunch klaarstaan. Dat is weer makkelijk geregeld.
Het recept vind je hier.
Hutspotstamppot, maar dan anders met knolselderij
Wie kent het niet, winterpeen met uien oftewel hutspot. Vroeger als kind al heel vaak gegeten en altijd van gesmuld. Toevallig laatst bij mijn zus op visite geweest, ik stapte het huis binnen en rook het direct in de hal……hhmmm ik ruik iets bekends. Ja zei mijn zus ik maak hutspot!
En ook zonder aardappels is dit goed te eten vooral als je als vervanger knolselderij gebruikt. In het begin even wennen want de smaak ik toch wel anders dan je gewend bent, maar het is echt lekker.
Het recept vind je hier
Stamppot spitskool met roomkaas en hamreepjes
Spitskool, misschien iets wat je niet meer zo snel eet. Ik hoor er in ieder geval bijna niemand meer over praten. Deze groenten maken samen met ham en roomkaas een mooi stamppotgerechtje.
Het recept vind je hier.
Wat is jouw favoriete stamppot?
Leave a comment