Skip to Content

Spierpijn oorzaken en tips wat te doen om te verzachten

Spierpijn oorzaken en tips wat te doen om te verzachten

Spierpijn is een veelvoorkomend probleem dat iedereen wel eens heeft ervaren. Het kan het gevolg zijn van verschillende factoren, zoals overmatige fysieke activiteit, blessures, of ziekte. In dit artikel bespreken we wat spierpijn is, wat de oorzaken zijn, hoe het kan worden behandeld en hoe het kan worden voorkomen.

Wat is spierpijn?

Spierpijn is een algemene term die verwijst naar pijn of ongemak in de spieren. Het kan variëren van een lichte tot een intense pijn en kan zowel acuut als chronisch zijn. Acute spierpijn is meestal kortdurend en wordt veroorzaakt door fysieke activiteit of letsel. Chronische spierpijn duurt langer dan drie maanden en kan het gevolg zijn van verschillende onderliggende medische aandoeningen.

Oorzaken van spierpijn

Er zijn verschillende oorzaken van spierpijn, waaronder:

 1. Overmatige fysieke activiteit: Spierpijn kan worden veroorzaakt door overmatige fysieke activiteit, zoals sporten of zware lichamelijke arbeid.
 2. Verrekkingen en verstuikingen: Verrekkingen en verstuikingen zijn een veelvoorkomende oorzaak van spierpijn. Dit gebeurt wanneer de spieren of ligamenten worden uitgerekt of gescheurd.
 3. Myofasciaal pijnsyndroom: Dit is een aandoening waarbij de spieren en de omliggende weefsels gevoelig en pijnlijk zijn.
 4. Fibromyalgie: Dit is een chronische aandoening die wordt gekenmerkt door pijn en gevoeligheid in de spieren en de omliggende weefsels.
 5. Virale infecties: Sommige virale infecties, zoals de griep, kunnen spierpijn veroorzaken.

Welke vitamine tekort bij spierpijn?

Een tekort aan vitamine D kan spierpijn veroorzaken. Vitamine D speelt een belangrijke rol bij de spierfunctie en het behoud van gezonde spieren. Een tekort aan deze vitamine kan leiden tot spierzwakte, -pijn en -krampen. Het is daarom belangrijk om voldoende vitamine D binnen te krijgen door middel van een gezond dieet en blootstelling aan zonlicht. Als je denkt dat je een tekort aan vitamine D hebt, raadpleeg dan een arts om de beste behandelopties te bespreken.

Welke ziekten veroorzaken veel spierpijn?

Er zijn verschillende ziekten en aandoeningen die spierpijn kunnen veroorzaken. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Fibromyalgie: Dit is een chronische aandoening die wordt gekenmerkt door pijn en gevoeligheid in de spieren en de omliggende weefsels.
 • Reumatoïde artritis: Dit is een auto-immuunziekte die kan leiden tot ontsteking en pijn in de gewrichten en spieren.
 • Lupus: Dit is een auto-immuunziekte die ontstekingen in het lichaam kan veroorzaken en kan leiden tot spierpijn en -stijfheid.
 • Polymyalgia rheumatica: Dit is een ontstekingsziekte die spierpijn en -stijfheid veroorzaakt in de schouders, heupen en nek.
 • Lyme ziekte: Dit is een ziekte die wordt veroorzaakt door de beet van een besmette teek en kan leiden tot spierpijn en -stijfheid.

Preventie van spierpijn

Hoewel spierpijn soms onvermijdelijk is, zijn er enkele maatregelen die je kunt nemen om het te voorkomen. Hier zijn enkele preventieve maatregelen die kunnen helpen:

 1. Stretching: Stretching voor en na fysieke activiteit kan helpen bij het verminderen van spierspanning en stijfheid.
 2. Hydratatie: Voldoende water drinken kan helpen bij het voorkomen van uitdroging en het verminderen van spierpijn.
 3. Rust: Het nemen van regelmatige pauzes tijdens fysieke activiteit kan helpen bij het voorkomen van overbelasting van de spieren.
 4. Goede houding: Een goede houding kan helpen bij het voorkomen van spierspanning en pijn. Zorg voor een goede houding tijdens het staan, zitten en lopen.
 5. Geleidelijk opbouwen van activiteit: Het geleidelijk opbouwen van fysieke activiteit kan helpen bij het voorkomen van overbelasting van de spieren en het voorkomen van spierpijn.

Wat te drinken tegen spierpijn?

Het drinken van voldoende water kan helpen bij het voorkomen van uitdroging en kan helpen bij het verminderen van spierpijn. Als je last hebt van spierpijn, is het ook belangrijk om voldoende elektrolyten binnen te krijgen, zoals natrium, kalium en magnesium. Sportdranken kunnen helpen bij het aanvullen van elektrolyten, maar bevatten vaak veel suiker. Kokoswater is een natuurlijk alternatief dat rijk is aan elektrolyten en laag in suiker. Daarnaast kan groene thee of gemberthee helpen bij het verminderen van ontstekingen en pijn.

Hoe lang rust bij spierpijn?

Rust is belangrijk bij het behandelen van spierpijn, maar hoe lang je rust hangt af van de ernst van de pijn en de oorzaak van de spierpijn. In het algemeen is het aanbevolen om de spieren te laten rusten en activiteiten te vermijden die de spieren belasten totdat de pijn afneemt

. Voor acute spierpijn kan dit een paar dagen tot een week zijn. Als de spierpijn langer aanhoudt, kan het nodig zijn om langer rust te nemen. Bij chronische spierpijn kan een arts een individueel rustschema aanbevelen, afhankelijk van de ernst van de pijn en de onderliggende medische aandoening.

Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het hervatten van activiteiten na een periode van rust om verdere schade aan de spieren te voorkomen.

Is magnesium goed voor spierpijn?

Magnesium speelt een belangrijke rol bij de spierfunctie en het behoud van gezonde spieren. Het kan helpen bij het verminderen van spierkrampen, -pijn en -stijfheid. Magnesiumsupplementen kunnen helpen bij het aanvullen van magnesium, maar het is ook mogelijk om magnesium binnen te krijgen via voeding. Magnesiumrijke voedingsmiddelen zijn onder andere groene bladgroenten, noten, zaden, volkoren granen en bonen.

Wat kan je doen tegen hele erge spierpijn?

Er zijn verschillende manieren om spierpijn te behandelen, afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de pijn. Als je last hebt van hele erge spierpijn, zijn er enkele dingen die je kunt doen om de pijn te verminderen en de spieren te laten herstellen. Hier zijn enkele suggesties:

 • Rust: Neem rust om de spieren te laten herstellen en te genezen. Vermijd activiteiten die de spieren belasten totdat de pijn afneemt.
 • Koude therapie: Gebruik ijs of een cold pack om ontstekingen en pijn te verminderen. Breng deze gedurende 20 minuten per keer aan en herhaal dit meerdere keren per dag.
 • Warmtetherapie: Gebruik warmte om de spieren te ontspannen en de bloedcirculatie te verbeteren. Neem een warm bad of douche, gebruik een warmtepack, of plaats een warme handdoek op het getroffen gebied.
 • Pijnstillers: Over-the-counter pijnstillers zoals ibuprofen of paracetamol kunnen helpen bij het verminderen van pijn en ontsteking.
 • Massage: Een massage kan helpen bij het ontspannen van de spieren en het verbeteren van de bloedcirculatie. Dit kan de genezing versnellen en de pijn verminderen.
 • Fysiotherapie: Fysiotherapie kan helpen bij het herstellen van de spierfunctie en het verminderen van pijn en stijfheid. Een fysiotherapeut kan oefeningen voorschrijven om de spieren te versterken en te rekken, en kan ook massagetechnieken gebruiken om de spieren te ontspannen en de bloedcirculatie te verbeteren.
 • Chiropractie: Chiropractie kan helpen bij het herstellen van de beweging en functie van de spieren en gewrichten, en kan ook helpen bij het verminderen van pijn en stijfheid.
 • Acupunctuur: Acupunctuur kan helpen bij het verminderen van pijn en ontsteking door de bloedcirculatie te verbeteren en de spieren te ontspannen.

Hoe lang mag je spierpijn hebben?

Hoe lang spierpijn duurt, hangt af van de oorzaak van de pijn. Over het algemeen gaat acute spierpijn binnen enkele dagen tot een week vanzelf over. Als de spierpijn echter langer dan een week aanhoudt, kan er sprake zijn van een onderliggende medische aandoening of een blessure die verdere medische behandeling vereist.

Chronische spierpijn kan enkele weken tot maanden duren en kan het gevolg zijn van verschillende medische aandoeningen. Als je last hebt van aanhoudende of ernstige spierpijn, raadpleeg dan een arts om de oorzaak te achterhalen en de beste behandelingsopties te bespreken.

Spierpijn is een veelvoorkomend probleem dat kan worden veroorzaakt door verschillende factoren. Het kan worden behandeld met rust, koude of warmte therapie, pijnstillers, fysiotherapie, chiropractie en acupunctuur. Preventieve maatregelen, zoals stretching, hydratatie, rust, goede houding en geleidelijk opbouwen van activiteit, kunnen helpen bij het voorkomen van spierpijn. Als je last hebt van aanhoudende of ernstige spierpijn, raadpleeg dan een arts om de oorzaak te achterhalen en de beste behandelingsopties te bespreken.

Meer tips vind je hier.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *