Een gezonde traktatie; de meningen zijn daarover verdeeld. Wat is gezond? In ieder geval geen snoep, of een overdaad aan suiker.
Er zijn ook steeds meer kinderdagverblijven en scholen die ouders vragen om verantwoorde suikervrije traktaties; geen wedijverij van de duurste cadeautjes die uiteindelijk op de vrijmarkt belanden of een overdaad aan vet en suiker. Bij gezond dan denk ik al snel aan fruit en groenten. Bij een verjaardag hoort taart.
Daarom dat ik deze twee met elkaar heb gecombineerd. Een gezonde, suikervrije muffin met verstopte groenten die ook nog eens lekker is.
Het was wel even zoeken in de supermarkt; allemaal ingrediënten die ik normaliter niet gebruik. Ik heb nog wel even getwijfeld. Ze zijn niet goedkoop en je gebruikt er maar weinig van.
Uiteindelijk vond ik het een goede reden om wat meer dingen met deze ingrediënten te proberen zoals speltkoekjes. Niet dat ik nu een suikervrij leven ga nastreven of iets dergelijks, want suiker is ook goed voor je.
Dit recept is gebaseerd op een aantal andere recepten en onder invloed van de al aanwezige ingrediënten aangepast.
Ingrediënten speltmuffin
- 3 rode gekookte bieten
- 150 gram speltmeel
- 50 gram oerzoet (kokosbloesemsuiker kan ook)
- 4 eetlepels cacao
- 1 theelepel (wijnsteen)bakpoeder
- 1 theelepel vanille
- 1 ei
- 2 eetlepels honing
- 150 gram kokosolie
- 3 eetlepels lijnzaad (olie)
- 100 mL melk (voor glutenvrij kan amandel of sojamelk)
- chocolade naar smaak
- Eventueel zout of kruidnagelpoeder
Bereidingswijze
- Zoals alle ovengerechten begin je met de oven voor te verwarmen tot 190 graden.
- Daarna rasp je de rode bieten.
- In een beslagkom meng je de droge ingrediënten; speltmeel, zoetmiddel, cacao, baking soda, bakpoeder en vanille.
- Meng het ei, honing, melk, de lijnzaadolie en de kokosolie (gesmolten) in een andere kom.
- Voeg beetje bij beetje de droge ingrediënten bij de natte ingrediënten
- Roer de geraspte bieten erdoorheen
- Doe het beslag in muffinvormpjes en zet ze 20 minuten in de oven. Ze zijn gaar als ze licht terugveren en je een satéprikker schoon uit het midden kan halen.
- Even laten afkoelen en ze zijn klaar om genuttigd te worden.
- De toekomst van duurzaam bouwen - 07/10/2024
- Herfst films - 28/09/2024
- Traditionele herfstbloemen - 01/09/2024
Ik vind het echt goed dat je rekening houd met de gezondheid! Van veel suiker kan je erg moe worden of sommige kinderen heel druk. Leuk initiatief. Zo hoort het, liefs
Wat een schatje! Heel leuk gedaan dit 😀 Ik vind een gezonde traktatie heel moeilijk om te verzinnen ik kom vaak uit op stukjes fruit op een spies 🙂 x
Dank je, stukjes fruit op een stokje zijn ook gewoon het makkelijkste en snelste!
wat origineel, ziet er goed uit….
Dank je, had het eerder gemaakt maar dan met ‘normaal’ beslag. Was dus even afwachten op het resultaat.
Ziet er lekker uit.. alleen wat een lijst.
Ja, dat is wel een minpuntje. Hadden ook niet alles in de kast liggen en zijn geen goedkope ingrediënten. Vraag me af hoe mensen dat doen die volledig suikervrij koken.
Wat goed dat je voor een gezonde traktatie gaat. Ziet er erg lekker uit!
Dank je, ze krijgen al genoeg suiker en andere stoffen binnen via de zogenaamde ‘kinderproducten’.
Wat leuk om te doen! Wij eten hier thuis alleen maar gezond. Af en toe krijgen ze iets met suiker, maar eigenlijk niet echt. Maar ik heb dan ook twee groente- en fruitmonsters rondlopen. Jayden neemt liever een wortel dan een reep chocolade en Kayla heeft liever een banaan. Hebben ze niet van mij, hoor. Haha!
Fijn is dat hoor, hier is het de hele dag door ‘Koeka’ fruit gaat er bij onze oudste als hoge uitzondering in. Terwijl dat als baby toch echt heel anders was.
leuk 😀
Wat ziet dat er gezellig uit in de keuken 🙂
Gezellig is het zeker, je doet er drie keer zo lang over maar is de moeite waard!
Wat een leuk recept! Inderdaad heel slim van scholen die paal en perk stellen aan de traktaties met allerlei kadootjes, alsof het een competitie is..
Hier duurt het (gelukkig) allemaal nog even, maar deze muffins lijken me wel lekker om te maken. Gewoon voor mezelf, als snack hahaha!
Altijd een goede reden om voor jezelf iets lekkers te maken; had achteraf iets meer rode biet en chocolade moeten doen. En vond de speltmeel een beetje naar brood smaken.