Kinderen hebben vermaak nodig en vragen van ons ouders continu entertainment. Omdat we niet altijd zelf in het spelen kunnen voorzien, kopen we ons suf aan allerlei soorten speelgoed waarmee ons kindje hopelijk uren zoet is.
Onze huizen zijn gevuld met enorm veel prullaria. Het ene speelgoed is wel een succes en naar het andere kijken ze nooit om. Tot onze frustratie ook. Al dat wel en niet gebruikte speelgoed opbergen is nog wel een uitdaging. Want het liefste wil je het uit het zicht.
Opbergsysteem
Hanteer categorieën. Organiseer het speelgoed door alles op categorie op te bergen. Zo is het fijn als alle knutselspullen bij elkaar liggen en niet op 3 verschillende plekken in het huis.
Alle blokken bij elkaar, muziekspullen, de bekende verkleedkist, een box voor alle knutselspullen, de buitenspullen in een box buiten, zoals spullen voor het strand en ga zo maar door.
Wanneer je hier structuur in houdt, voorkom je dat alle spullen die je kind niet nodig heeft ook over de woonkamer worden uitgespreid met als consequentie dat je uiteindelijk zelf de dupe bent en alles kan opruimen.
Opbergkasten
Bij de bekende bouwmarkten kun je allerlei soorten opbergers kopen. Denk aan boxen, al dan niet met een kleurtje of doorzichtig, maar bijvoorbeeld ook opbergmanden of hangzakken.
De boxen zijn super voor Lego, blokken, knutselspullen en het kleine speelgoed. Op die manier houd je alles bij elkaar. Wij gebruiken het ook voor het speelkeukentje.
We hebben een bak onder de speelkeuken en daar zitten de extra spullen in die niet meer in de kastjes passen. Hangzakken zijn bijvoorbeeld weer ideaal om aan de babybox te hangen.
Alle knuffels, rammelaars kun je daar gemakkelijk in kwijt. Bij de grotere babyzaken kun je hier meestal wel voor terecht.
Huiskamer
Elke huiskamer heeft bijna wel een stukje ruimte dat ongebruikt en verborgen is. Denk bijvoorbeeld aan de ruimte achter de bank, naast de tafel, naast de bank of onder een kastje. Deze plekken, de verloren plekken, lenen zich bij uitstek voor opbergruimtes die uit het zicht zijn.
Bij ons thuis hebben we een ruimte naast de bank die niet in het zicht is en die zich perfect leent voor de wat grotere items. Denk aan een skippybal of een autobaan. Ons zoontje (3,5 jaar) kan er heel makkelijk bij en het is ook zo weer opgeruimd.
Naast de verborgen plekjes kun je ook een stuk kastruimte inrichten dat alleen maar wordt gebruikt voor het opbergen van de kinderspullen. Als je zo’n grote kabinetkast hebt, dan is dat een goede oplossing, maar heb je dat niet, dan zijn de volgende tips meer van toepassing!
In de woonkamer is de Stuva-serie van Ikea ideaal om op te bergen, en ook geschikt om te spelen of om op te zitten. De bakken zijn enorm ruim dus daar past heel veel in!
Liever geen speelgoed in de woonkamer en ruimte over in de gang; zet daar dan een kast neer voor het speelgoed. Staat het ook niet in de weg. Het grote speelgoed past daar prima bovenop.
Heb je een grote inloopkast of kelderkast in de woonkamer dan kan je die ook perfect gebruiken om al het speelgoed gesorteerd in op te bergen. Deurtjes dicht en je ziet niets meer!
Opbergkist naast de bank die tevens ook gebruikt kan worden als bureau.
Ideaal, een bank waar alle kindjes makkelijk met vele naast elkaar aan de keukentafel kunnen zitten en in de bank kun je heel veel speelgoed kwijt.
Je hoeft er dus geen extra opbergruimte voor te creëren. Je kindjes kunnen er makkelijk bij. Het eetgedeelte is efficiënt ingedeeld en al het speelgoed bewaar je op die manier uit het zicht.
Niet alleen onder het bed, maar ook onder de bank kan je prima speelgoed opbergen en zo tevoorschijn toveren als ze willen spelen!
Kinderhoek in de woonkamer / speelkamer
Zorg ervoor dat kinderen een eigen plek krijgen. Je kan natuurlijk kiezen voor een eigen kinder speelkamer, maar niet iedereen heeft een kamer over, en dan is een oplossing om een hiervoor een ruimte in de woonkamer te creëren. Dit is de plek waar de kinderen kunnen doen en laten wat ze willen.
Soms zie je dat er een speelplekje in een kast is gemaakt waarin bijvoorbeeld een uitschuifbaar bureautje is verwerkt. Maar als die ruimte te beperkt is, dan is het handiger om een eigen speelhoekje voor de kinderen in te richten.
Om ervoor te zorgen dat ze hier ook echt alles mogen doen, kun je het hoekje voorzien van een reinigbare, magneet- of schoolbord. Een mini-opbergbankje zorgt meteen voor bergruimte evenals opbergmanden en oude koffers.
Ook kun je oude jampotten of blikken voor stickers, pennen of kwasten gebruiken. Wanneer je zelf de regie houdt over de inrichting en de aankleding, kun je ervoor zorgen dat het speelhoekje bij je interieur past. Want het moet wel stijlvol blijven.
De Trofast-kast van de Ikea is enorm populair vanwege de vele bakken. Zo kan je heel eenvoudig het speelgoed sorteren en kunnen kinderen een bak pakken als ze ergens mee willen spelen. Veel kinderdagverblijven gebruiken deze methode ook.
Ook hier is gebruik gemaakt van de Trofast-kasten.
Ook de Kallax-kast van de Ikea is enorm populair voor het opbergen van speelgoed. Dit kan als ‘presentatie’ zodat je kind goed kan zien wat er in staat, of in manden.
De Kallax-kast is niet alleen handig tegen de muur, maar kan ook prima als tafel in het midden van de kamer fungeren. Om bijvoorbeeld te gebruiken voor Lego, of in dit geval een houten treinbaan.
Ook deze Roskag-trolley van de Ikea kan erg handig zijn; als je kind nog een baby is voor de verzorgingsspullen en luiers, en als ze ouder worden voor speelgoed, boeken of knutselspullen.
Voor een dreumes is deze kast een ideale manier om op te ruimen, terwijl ze ook nog overal bij kunnen. En hoe stoer is het om je eigen knuffel-‘gevangenis’ te hebben?
Deze Hema-kratjes zijn helemaal hip en kun je eenvoudig stapelen en overal neerzetten.
Ook deze mandjes zien er superstoer uit; zolang je er niet in kijkt ziet niemand dat er allemaal speelgoed in zit!
Kleine spulletjes? Deze potten zien er heel erg sfeervol uit!
Ook geschikt voor lol-poppetjes, Grimm’s of Schleich-dieren en ander klein verzamelspeelgoed 😉
Zoals autootjes 😉
Of wat dacht je van deze auto ‘flat’ garage?
Handige tip om bijvoorbeeld knutselspullen op te ruimen en ook zo te kunnen pakken voor het spelen.
Kinderkamer / slaapkamer
De ruimte onder de bedden is een loze, lege ruimte die om een invulling vraagt. Je hebt van die handige, platte, rechthoekige bakken met deksel op wieltjes die zich hiervoor perfect lenen. Vooral het feit dat je deze eenvoudig onder het bed vandaan rolt is een meerwaarde. Ik gebruik deze bakken voor de te kleine kleertjes. Maar het leent zich ook perfect om speelgoed in op te bergen. Ook moet je alle leesboekjes in de slaapruimte ergens kwijt. Op een grote stapel kan natuurlijk altijd, maar je kan hiervoor een bibliotheekbak/ kist voor maken. Een andere oplossing is een boekenrek.
Onder het bed heb je een enorm veel ruimte dat geschikt is om speelgoed op te ruimen, of bijvoorbeeld kleding voor een ander seizoen.
Of wat dacht je van deze legowereld onder je bed? Er onderuit trekken en je kan weer verder spelen!
Naast kasten en lades staan ook papieren zakken enorm leuk in het interieur. En zorgen ervoor dat je kind het er zo weer bij kan pakken.
Stijlvol het speelgoed opruimen in kratten? Dan zijn deze ladders / kasten een absolute musthave. Je kan ze gebruiken als plank of met een krat om te vullen met speelgoed.
Het is een kast, maar ook een poppenhuis. Als je klaar bent met spelen duw je gewoon heel voorzichtig de lades terug.
Heel stoer voor in de jongenskamer; een metalen ton waarin het speelgoed opgeborgen kan worden. Een tip; beter niet voor metalen speelgoed, dat kan nogal lawaai maken als je opruimt.
Verschillende opbergmogelijkheden; van rieten manden, tot zakken en de superhandige Play & Go aan een haakje. Deze kan je heel eenvoudig ophangen als tas, of uitleggen op de grond als speelmat om mee te spelen. Ideaal voor speelgoed met veel losse onderdelen.
Deze plankjes zijn ideaal om boeken klaar te zetten zodat kinderen ook makkelijk de boeken kunnen pakken. In plaats van smalle planken kunnen ook de kruidenrekken van de Ikea gebruikt worden.
Verkleedkleding hang je zo heel eenvoudig aan een douchegordijnrails achter de deur, neemt het ook geen ruimte in.
Een kind met Barbies of actiepoppen op de kamer? Schoenenzakken zijn daar meer dan ideaal voor. Deze hack gebruiken we ook op de kamer van onze dochter en is ook zo opgeruimd zonder dat het teveel ruimte inneemt. Deze vind je hier.
Een alternatief daarvoor is de Kompliment-hanger waar je niet alleen stropdassen aan kan sorteren maar ook heel handig de knuffels kan opbergen.
Ook voor de nerf guns is er deze mooie oplossing die er ook nog eens heel stoer uit ziet. Je maakt dit van een pegboard of van een metalen rek waar je de guns aan vastmaakt met bijvoorbeeld elastiekjes. Of aan ophangt met haakjes.
Lees ook: Overzicht Nerf pistolen en tips voor de leukste spelletjes en opbergen
Garage / schuur
Het buitenspeelgoed kun je natuurlijk niet het hele jaar buiten houden. Vaak komt dit speelgoed in de garage of schuur terecht. Maar hoe houd je het daar opgeruimd?
Met een beetje creativiteit en handigheid maak je heel eenvoudig een kast voor al het grotere speelgoed zoals fietsjes, stepjes, loopatuo’s etc.
Plastic transparante bakken zijn altijd handig; je kan dan zien wat er in zit.
Een multifunctionele opbergruimte met verschillende oplossingen om speelgoed handig en overzichtelijk op te bergen.
Deze douchemandjes zijn multifunctioneel en ook zeer geschikt om buitenspeelgoed in op te bergen.
Meer ideeën vind je hier.
Opbergkist
Ik ben fan van de opbergkisten. Je kunt heel mooie kopen al dan niet bij de Kringloop of bijvoorbeeld de bekende woonwinkels, zoals bijvoorbeeld de Ikea. Het speelgoed is daarmee heel snel opgeruimd en uit het zicht.
En voor je zoon/ dochter is het ook leuk, want kinderen zijn veel van ‘het is van mij’ en nu hebben ze een eigen plek voor al hun spulletjes. Deze zijn geschikt voor het hele huis; de woonkamer, gang of slaapkamer.
Hanteer de regel 1 erin en 1 eruit
Mijn man vindt vaak dat onze peuter veel te weinig speelgoed heeft. Bij hem is ‘less niet more’, helaas. Ik heb zelf het idee dat al dat teveel aan speelgoed onze zoon veel te veel keus geeft en uiteindelijk kiest hij voor mama’s pen of mijn tekenschrift, maar niet zijn eigen speelgoed.
Houd je het wat beperkt, dan scheelt het in ieder geval aan rommel in het huis en je kind raakt niet gestrest door een overvloed aan speelgoed.
Wij hebben thuis een kist en die zit vol. Blokken, Lego, spellen, knuffels, een muziekset, genoeg voor een weeshuis. Wil mijn man er iets bij, dan gaat er eerst iets uit.
Het transitiesysteem
Voer een overgangssysteem in! Op een gegeven moment zijn je kinderen bepaald speelgoed ontgroeid. Dit kun je er dan uitfilteren en tijdelijk ergens opbergen. Vragen ze er later eens om, dan kun je het weer terughalen. Dit werkt ook goed voor speelgoed waarvoor er geen interesse is.
Het ligt er maar en het frustreert dat het wel veel ruimte inneemt. Berg het op en dat kan ook in overleg met je kind al dan niet je man en als ernaar gevraagd wordt, pak je het er weer bij.
De uitsmijter
Verjaardagen, Sinterklaas en Kerstmis komen vaak met een overvloed aan cadeaus. Speelgoed waar je kindje soms niet eens raad mee weet. Een tip is: onderschep het speelgoed waar ze nu niet direct naar omkijken en verzamel deze.
Heb je zelf een verjaardag dan hoef je tenminste geen presentje meer te kopen. Of tover het speelgoed later in het jaar tevoorschijn als het andere speelgoed hun glans heeft verloren.
Waar ruimen jullie het speelgoed op?
- Listeria bacterie - 24/07/2024
- Oxytocine: Het hormoon van verbondenheid en vertrouwen - 08/02/2024
- Overzicht peulvruchten en bonen; welke zijn gezond en recepten - 31/12/2023
Hoihoi,
Leuk om dit zo te zien!
Vraag:
Waar kunnen wij het volgende vinden ‘Opbergkist naast de bank die tevens ook gebruikt kan worden als bureau.’
Bedankt alvast!
Waar is de houten opbergkast te koop waar 6 grote manden in staan en nog wat speelgoed?