Skip to Content

Spareribs slowcooker cola recept met zoete pittige marinade

Spareribs slowcooker cola recept met zoete pittige marinade

Nog zo’n succesrecept hier in huis; nu doen spareribs het altijd wel goed, maar deze ‘zelfgemaakte’ spannen toch wel echt de kroon. Letterlijk om je vingers bij af te likken! Het fijne was ook dat ze zo langzaam zijn gegaard dat ze helemaal van het bot af vallen en je dus niet hoeft te kluiven als je dat liever niet doet.

Aangezien we die week al een paar keer aardappel hadden gegeten, van krieltjes tot en met zoete aardappelpatatjes serveerde ik het met rijst, salade en kroepoek. Helaas geen foto’s af, want de spareribs gingen zo snel op en dat zonder te klagen!

Ingrediënten

Nog zo'n succesrecept hier in huis; nu doen spareribs het altijd wel goed, maar deze 'zelfgemaakte' spannen toch wel echt de kroon. Letterlijk om je vingers bij af te likken! Het fijne was ook dat ze zo langzaam zijn gegaard dat ze helemaal van het bot af vallen en je dus niet hoeft te kluiven als je dat liever niet doet.
 • 1 kg spareribs (voor 2 volwassenen en 2 kinderen, maar had makkelijk dubbele hoeveelheid kunnen maken)
 • cola (geen zero)
 • ketchup
 • ketjap manis (of sojaolie)
 • honing
 • chilisaus
 • bbq-saus
 • citroensap
 • basterdsuiker
 • paprikapoeder
 • nootmuskaat
 • kerriepoeder
 • chilipoeder
 • knoflookpoeder
 • zout en peper
 • 2 grote uien

Bereidingswijze

Als basis heb ik spareribs gebruikt die nog niet gemarineerd, gekruid of voorgegaard zijn. Deze haal je bijvoorbeeld bij de Jumbo of bij de slager. Voordat je aan de slag gaat is het het handigste om eerst het velletje te verwijderen. Hoe je dat doet lees je hier.

Het beste kun je deze de avond van tevoren in de marinade zetten en in de koelkast bewaren, deze maak je van de ketchup, ketjap manis, honing, teentje knoflook, basterdsuiker en kruiden. Voor een pikante smaak kun je ook wat rode peper en sambal toevoegen en voor extra sticky wat meer ketjap, honing en basterdsuiker.

Geen tijd? Gebruik dan een droge rub van basterdsuiker, paprikapoeder, kerrie, nootmuskaat, chilipoeder, knoflookpoeder en zout en peper waar je de ribbetjes mee inwrijft. Hoeveelheden zijn afhankelijk van je eigen smaak. Eventueel kun je eerst het vliesje van de onderkant verwijderen zodat je goed het vlees kan inwrijven.

Daarna is het tijd voor het ‘echte’ werk. Als eerste legde ik de uien op de bodem van de slowcooker. Daarna maakte ik een ‘sausje’ van circa 300 ml Coca Cola, een scheutje citroensap, scheutje sambal, flinke scheut ketchup, scheutje bbq-saus, scheutje ketjap manis en wat honing.

Hierin laat je vervolgens de ribbetjes heel langzaam garen; zelf heb ik dit drie uur op hoog en drie uur op laag gedaan (of voor de multi-cooker 3 uur op 90 graden en dan 3 uur op 80 graden).

In het begin maakte ik me een beetje zorgen omdat ze er nog vrij roze uitzagen en later werden ze vrij grauw en grijzig, maar dat komt vanzelf goed!

Tot slot is het tijd voor de ‘afwerking’. In principe zijn de ribbetjes nu al gaar, maar wil je dat mooie glanzende laagje en echte sticky buitenkant dan is het tijd om de oven voor te verwarmen op 200 graden.

In een kommetje maak je een sausje van ketchup, honing, bbq-saus, sambal en ketjap manis. Met een kwastje smeer je de ribbetjes hiermee in, aan de onderkant en de bovenkant.

Ook kun je het restant van het ‘kookvocht’ gebruiken hiervoor door dit in te koken zodat het water verdampt en een klein blikje tomatenpuree toe te voegen zodat het wat dikker wordt.

Daarna leg je ze in een ovenschaal of op een vel bakpapier ongeveer een kwartier in de oven. Halverwege nog even een keer bestrijken en iedereen zal zijn vingers hierbij aflikken!

Tip: eten er kinderen mee dan kun je natuurlijk de sambal achterwege laten, mijn man en ik vinden pittige spareribs altijd erg lekker voor de kinderen houden we het iets milder.

Waarschuwing

Zoals ik al aangaf; vanwege het langzame garen valt het vlees zo van de botjes af, dus kon ik die er zo uittrekken en was het voor de kinderen makkelijker eten. Althans, dochter wilde liever zonder botjes, zoonlief wilde net als papa gewoon kluiven met de handen 😉

Uiteindelijk zaten ze allebei toch onder, dus was het met de handjes in de lucht naar de badkamer om meteen in bad te gaan!

Meer recepten vind je hier.

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Avatar van Diana hofman Diana hofman schreef:

  Ik wil dit weekend graag dit recept uitproberen maar er staan geen hoeveelheden bij de marinade voor de spareribs, kunt u mij vertellen hoeveel ik van alles moet gebruiken om de marinade te maken

  • Avatar van admin admin schreef:

   Ik doe dit eigenlijk altijd op gevoel en naar smaak; dat verschilt heel erg dus ik zou je graag willen uitdagen om zelf te experimenteren.