Skip to Content

Soorten yoga

Soorten yoga

Er bestaan heel veel verschillende soorten yoga. We leggen je graag uit wat iedere stroming nu net weer anders maakt dan de andere. We bespreken de meest voorkomende soorten. Met de kanttekening dat ook docenten er een eigen draai aan geven. Welke vormen komen er vaak voor en wat houden die in principe in?

Hatha Yoga

Hatha Yoga richt zich op houdingen (asana’s) en ademhalingstechnieken (pranayama). De term ‘hatha’ staat voor ‘ha’ wat in het Sanskriet zon betekent en ‘tha’ staat voor maan. Het symboliseert dan ook het evenwicht en de eenheid van tegenovergestelde krachten, zoals kracht en flexibiliteit, evenwicht en overgave, maar ook de mannelijke en vrouwelijke energieën die we allemaal in ons hebben. 

Het doel van Hatha Yoga is om de ziel, de geest en het lichaam met elkaar in harmonie te brengen door middel van specifieke houdingen en ademhalingstechnieken. Je houdt gedurende een bepaalde periode de houding vast en daarbij besteed je aandacht aan de ademhaling en de innerlijke focus.

Hatha Yoga verbetert de flexibiliteit, kracht en balans, maar het leidt ook tot stressvermindering, innerlijke rust en een gevoel van welzijn. Hatha Yoga wordt ook wel gezien als de basisvorm. De houdingen staan meestal los van elkaar en soms worden ze in een bepaalde volgorde beoefend.

Yin Yoga

Yin Yoga is een langzame, meditatieve vorm van yoga en richt zich vooral op het creëren van ruimte en flexibiliteit in de diepere structuren van het lichaam. Het versterken van de spieren staat dan ook niet op de eerste plaats. Meestal zullen de houdingen op de grond worden uitgevoerd.

Het helpt bij het verminderen van stress, het bevorderen van ontspanning, het creëren van een dieper gevoel van bewustzijn en meditatie. Maar het vergroot ook de flexibiliteit en de mobiliteit van de gewrichten, het stimuleert de circulatie en verbetert de energetische stromen in het lichaam.

Vinyasa Yoga

Deze vorm laat de houdingen in snel tempo voorbijkomen, waarbij ze verbonden worden door de ademhaling. Elke beweging wordt gekoppeld aan een specifieke inademing of uitademing. Deze stroom van beweging en ademhaling zorgt voor een meditatieve en dynamische ervaring.

Hierdoor zal de geest tot rust komen en het lichaam zal kracht, flexibiliteit en uithoudingsvermogen ontwikkelen. Het kan de ademhaling verbeteren en de concentratie verhogen. Vinyasa Yoga wordt dan ook gezien als een actievere vorm van Yoga. ‘Viinyasa’ komt uit het Sanskriet en betekent ‘het verbinden van beweging met ademhaling’. 

Ashtanga Yoga

Ashtanga Yoga is een hele actieve vorm van yoga. Het bestaat uit een vaste serie houdingen, die altijd hetzelfde zijn. De volgorde ligt dus ook vast. Elke houding wordt nauwkeurig gesynchroniseerd met de ademhaling.

Het omvat zowel staande al zittende houdingen, achterover buigingen, voorover buigingen, omgekeerde houdingen en een afsluitende meditatieve houding. Deze vorm van yoga is fysiek zwaar en vraagt dan ook om kracht, uithoudingsvermogen en flexibiliteit. Zowel lichaam als geest worden versterkt. 

Power Yoga

Power Yoga is op zich gebaseerd op het traditionelere Ashtanga Yoga. Alleen zit er nu meer vrijheid in en meer creativiteit. Het is ontwikkeld om zo de fysieke kracht te laten toenemen, om het uithoudingsvermogen en de flexibiliteit te vergroten, maar ook om toch bezig te blijven met een meditatieve en bewuste vorm van beweging.

Het is een energieke vorm van yoga, maar dat blijkt ook al wel uit de naam, natuurlijk. Het kan je tevens helpen om stress te verminderen en je concentratie te vergroten. Ook zal het je gevoel van welzijn bevorderen. Voor zowel lichaam als geest is dit een uitdagende en dynamische workout.

Yoga Nidra

Yoga Nidra wordt ook wel slaapyoga genoemd of yogaslaap. Deze vorm van yoga wordt steeds populairder. Het spreekt voor zich dat het helpt om stress los te laten en diep te ontspannen. Je wordt tijdens de Yoga Nidra sessie begeleid door een geleide meditatie.

Je wordt zo door verschillende stappen en visualisaties heen geleid en door deze instructies word je geholpen om je aandacht naar binnen te richten en bewust te gaan ontspannen. Ondertussen blijf je wel alert en luister je naar de stem van de begeleider.

Het doel is om verschillende lagen van je bewustzijn te verkennen en te ontspannen, van het fysieke lichaam tot aan de subtiele energiekanalen en de diepere mentale en emotionele sferen. Door de systemische ontspanning van het zenuwstelsel en het loslaten van de spanning in het lichaam en de geest, kom je in een staat van diepe rust en kan je herstel ervaren.

Bikram Yoga

Bikram Yoga wil in de eerste plaats zeggen dat je in een verwarmde ruimte aan de slag gaat met 26 vaste houdingen en 2 ademhalingsoefeningen. Door de warme temperatuur zullen je spieren zich makkelijker ontspannen.

De temperaturen lopen vaak op tot ongeveer 40 graden. Ook de luchtvochtigheid wordt verhoogd. Naast het makkelijker ontspannen van de spieren stelt men dat het het zweten bevordert, het de flexibiliteit bevordert, blessures zal verminderen en het een diepe reiniging van het lichaam bevordert. 

Kundalini Yoga

Kundalini Yoga is een spirituele en dynamische vorm van yoga en richt zich op het ‘wakker maken’ van de kundalini-energie. Dit wordt gezien als een slapende kracht die iedereen in zich heeft. Deze levensenergie zou met Kundalini Yoga moeten stijgen vanuit de basis van de ruggengraat naar de kruin, waardoor een staat van hoger bewustzijn en spiritueel ontwaken kan worden bereikt. 

Hierbij ben je bezig met fysieke oefeningen (asana’s), ademhalingstechnieken, mantra’s, meditatie en chanting. Het is een holistische benadering waarbij lichaam, geest en ziel worden betrokken om balans en harmonie te bevorderen. 

Eigen filosofieën 

Iedere vorm van yoga heeft zijn eigen filosofie. Het is dus helemaal aan jou welke vorm van yoga voor jou de meest geschikte is. Besef ook dat een docent er zijn eigen manieren op na houdt, dus je kunt ook bij verschillende yogascholen langs gaan om gewoon eens proeflessen mee te doen en zo te ervaren wat voor jou de fijnste vorm van yoga is. 

Wil

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *