Skip to Content

Soorten vrijwilligerswerk; in de buurt zorg, ziekenhuis of natuurmonumenten

Soorten vrijwilligerswerk; in de buurt zorg, ziekenhuis of natuurmonumenten

Of je nu gewoon tijd over hebt of dat je juist graag tijd vrij wil maken voor vrijwilligerswerk; jouw talenten inzetten voor een ander, zonder hiervoor betaald te worden, is fijn om te doen.

Het is allang aangetoond dat iets voor een ander doen jou een goed gevoel geeft. Dus simpel gesteld doe je het eigenlijk ook gewoon voor jezelf… Maar wat kun je doen? Hier ter inspiratie diverse soorten vrijwilligerswerk, ook voor mensen die niet heel veel tijd over hebben!

Helpen op school of vereniging

De meest voorkomende manier waarschijnlijk onder ouders van schoolgaande kinderen: actief helpen op school of een vereniging van de kinderen. Nu kan dat veel verder gaan dan alleen zo af en toe eens inspringen bij een activiteit op school. Welke ouder doet dat nu niet, kun je waarschijnlijk beter zeggen.

Maar er is veel meer waardoor een school of een (sport)vereniging goed kan draaien, maar waarbij wel vrijwilligers nodig zijn.

Wat dacht je van trainer worden op de voetbalclub, kleding naaien voor outfits van de dansmariekes, zitting nemen in het bestuur, redactielid zijn of het schoolorkest onder je hoede nemen. Doe iets waar je hart bij ligt en vaak vindt je kind het alleen maar reuze interessant dat je zoiets doet!

Bezoekvrijwilliger/buddy worden

In instellingen, zowel voor gehandicapten als ouderen, wordt er vaak gewerkt met vrijwilligers die op bezoek komen om zo de bewoner een beetje extra aandacht te geven. Of om samen gezellig dingen te doen die de verpleging simpelweg niet kan doen. Het is ideaal te combineren met schoolgaande kinderen, want je kunt het immers gewoon onder schooltijd doen!

Iets soortgelijks, maar dan voor mensen die gewoon thuis wonen, is een buddy worden. De reden waarom ze een buddy nodig hebben is heel verschillend. Regelmatig gaat het om mensen met psychiatrische problemen, waardoor ze bijvoorbeeld niet alleen dingen durven te ondernemen.

Of mensen die door hun problemen vereenzamen. Maar je kunt ook een taalcoach worden op deze manier. Je kunt via maatjesgezocht.nl jezelf opgeven en zien wie of welke instelling er hulp nodig heeft.

Bij iemand thuishulp worden

Ken je iemand in jouw straat, dorp of wijk die wel hulp kan gebruiken? Die nog zelfstandig woont, maar heel veel moeite heeft met het huishouden? Of iemand die verder nooit aanloop heeft omdat ze simpelweg geen familie (meer) heeft? Er kunnen natuurlijk heel veel redenen zijn.

Maar ook dan kun jij jezelf nuttig maken door deze man of vrouw te ondersteunen. Maar denk ook eens aan gezinnen met een complexe situatie, bijvoorbeeld door de zorg om een gehandicapt kind. Misschien kun je soms even oppassen, zodat de ouders even tijd voor zichzelf hebben of juist voor de andere kinderen!

Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg

Vrijwillige palliatieve terminale zorg, vaak afgekort als VPTZ, houdt in dat je een helpende hand uitsteekt bij iemand die op sterven ligt. Dit kan bij deze persoon thuis zijn, maar je kunt er ook voor kiezen om in een hospice mee te draaien.

Informeer bij interesse bij de hospice in je buurt of ze iemand kunnen gebruiken! Meestal zullen ze een nieuwe vrijwilliger met open armen ontvangen!

Bij een zorginstelling

Naast bezoekwerk in een instelling is er nog veel meer te doen waarbij je de instelling helpt. Je kunt bijvoorbeeld gastvrouw worden. Leuke activiteiten voor de bewoners/patiënten worden bijna altijd door vrijwilligers georganiseerd omdat verplegend personeel daar eenvoudigweg de tijd niet voor heeft.

Deze activiteiten zijn natuurlijk heel verschillend. Doe je mee met de bingo, een muziekactiviteit of geef je de oudjes een leuke brei-ochtend? Iets totaal anders, maar ook heel leuk om te doen: de radiozender bemannen van de instelling.

Misschien ontdek je nog wel talenten in jezelf waarvan je helemaal niet wist dat je die had!

Buurthuis of speeltuinvereniging

Samen met buurtbewoners leuke activiteiten organiseren in de speeltuin of het buurthuis. Dit kan voor de kinderen zijn, maar is zeker ook leuk om voor andere leeftijdsgroepen te doen. Bij een speeltuin zit immers bijna altijd een gebouwtje die je ook als buurthuis kunt gebruiken.

Gezellige ochtenden voor de oudjes, diners om elkaar beter te leren kennen voor alle mensen, en bij veel verschillende culturen in 1 wijk zijn ook interculturele activiteiten niet alleen leuk maar ook leerzaam.

Jouw taak hierin kan heel veel kanten op. Ga je alleen voor de uitvoering, of kies je voor een bestuurstaak? Heb je wel iets met geld (wat boekhouding betreft dan…), dan is penningmeester misschien iets voor jou. Houd je van schrijven, dan kan de PR verzorgen helemaal jouw ding zijn of wat dacht je van sponsorgeld los zien te krijgen bij grote bedrijven voor jullie buurthuis?

Een stichting helpen

Goede doelen worden vaak opgezet door stichtingen. Grote stichtingen zoals Plan, WNF, Rode Kruis, Warchild e.d. kunnen eigenlijk altijd wel vrijwilligers op allerlei terreinen gebruiken. Maar ook (juist misschien wel) de kleine stichtingen zijn blij met hulp.

Vaak richten zij zich op een specifiek doel op zich, zoals een bepaald tehuis in Afrika. Hierdoor heb je goed voor ogen wat er werkelijk gebeurt en is er ook echt contact met dit tehuis.

Omdat kleine stichtingen alleen met vrijwilligers werken, gaat ook echt alles wat er binnen komt naar het tehuis, wat voor sommige mensen ook een fijn idee is.

Nadeel is alleen wel dat het nog weleens voorkomt dat de oprichter alle touwtjes in handen wil houden en alles reilt en zeilt door hem of haar.

Natuurlijk zal dit lang niet bij alle stichtingen zo zijn, maar helaas wel mijn ervaring. Een grote stichting leek mij te onpersoonlijk. Achteraf had ik toch misschien beter wel voor een grote stichting kunnen kiezen…

Natuurlijk moet je vooral doen waar jij je goed bij voelt! Voordeel van een grote stichting is ook dat er op veel meer verschillende vlakken iemand gezocht wordt. Heb je geen zin in een bestuursfunctie, maar wil je wel je graag inzetten, dan kom je bij een grotere stichting misschien meer mogelijkheden tegen.

Inzetten voor de kerk

Je inzetten voor de kerk kan puur voor de kerk zelf zijn (op de voorganger na zullen bij de meeste kerken geen werknemers zijn). Maar veel kerken organiseren ook activiteiten voor zowel leden als alle mensen uit de woonplaats.

En uiteraard hebben ook deze activiteiten handen nodig. Iedere week een koffieochtend, een keer per maand (bijvoorbeeld) kunnen eten in de kerk, creatieve ochtenden voor de oudjes of spelmiddagen voor de jeugd. Iedere kerk heeft hier zo zijn eigen invulling in.

Mensen leren kennen en talenten ontdekken

Wat je ook gaat doen, het is een fijne manier om mensen te helpen, jezelf het gevoel te geven dat je ertoe doet, maar ook om nieuwe mensen te leren kennen en jezelf uit te dagen om nieuwe dingen te leren! Vrijwilligerswerk is dan ook helemaal zo gek nog niet!

NL Doet

Het Oranje Fonds organiseert, samen met duizenden organisaties in het land, weer NLdoet; de grootste vrijwilligersactie van Nederland. NLdoet zet vrijwilligerswerk in de spotlights en nodigt iedereen uit om een dagje de handen uit de mouwen te steken. Doe je mee?

Meer informatie vind je hier.

Wil

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *