Skip to Content

Soorten gereedschap; wat is het en welke heb je nodig voor iedere klus in je gereedschapskist?

Soorten gereedschap; wat is het en welke heb je nodig voor iedere klus in je gereedschapskist?

Als je aan het klussen bent, of je nu een beginner of een professional bent, is het belangrijk om het juiste gereedschap te hebben. Natuurlijk is het niet noodzakelijk om elk soort gereedschap in je bezit te hebben – je kunt altijd iets huren of lenen – maar er zijn een paar soorten gereedschap die elke klusser écht nodig heeft. Wat zijn dat precies? Lees verder om erachter te komen!

Gereedschapskist

Een van de eerste dingen die je nodig hebt, is een goede gereedschapskist. Dit zorgt ervoor dat je altijd je gereedschap bij de hand hebt, en je hoeft niet steeds alles op te zoeken. Als je kisten niet hebt, is het makkelijk om gereedschap kwijt te raken of te vergeten waar je het hebt gelaten. Een gereedschapskist is ook handig als je gereedschap wilt meenemen naar een andere locatie.

Schroevendraaiers

Het is ook handig om een set schroevendraaiers in huis te hebben. Er zijn diverse soorten schroevendraaiers, dus het is belangrijk om te weten welke je nodig hebt. Je hebt bijvoorbeeld een platte schroevendraaier nodig om standaard schroeven vast te draaien. Een kruiskopschroevendraaier is handig voor het vastdraaien van kruiskop schroeven.

Hamer

Een hamer is onmisbaar bij iedere klus. Hamers kun je gebruiken om een spijker ergens in te slaan of in de tuin om tegels goed te plaatsen. Je hebt zowel bankhamer als de standaard hamer. Daarnaast heb je de klauwhamer met een haak om spijkers ergens uit te halen. De voorhamer voor zwaar sloopwerk. De moker voor slopen en bestraten. Een rubberen hamer voor het recht leggen van tegels. En de kunstof montagehamer, zodat het materiaal niet beschadigd.

Rolmaat

Een rolmaat is een compacte meetlint die je gemakkelijk kan gebruiken om lange afstanden te meten, voor zowel binnen als buiten projecten. Het heeft over het algemeen een lengte tot 10 meter. Het meest handige aan een rolmaat is dat de volledig lengte automatisch opgerold kan worden, zodat het in je broekzak past. De band van een rolmaat is gemaakt van zeer dun, veerkrachtig staal. Door de vorm van de band, biedt het weerstand tegen omknikken. Verder is het roestvast of tegen roest beschermd.

Sleutelgereedschap

Om bouten en moeren vast en los te draaien heb je sleutelgereedschap nodig. Je hebt verschillende soorten sleutelgereedschap zoals bijvoorbeeld moersleutels, steeksleutels, dopsleutels, inbussleutels, engelse sleutels, ringsleutels, bougiesleutels en nog vele andere sleutels en sleutelsets. Het meest gebruikte zijn imbussleutels, deze worden bijvoorbeeld ook gebruikt voor Ikea meubels.

Tangen

Met de juiste gereedschapstang krijg breng je jouw klusproject tot een goed einde. Er zijn diverse soorten tang gereedschap; zo biedt een griptang extra grip bij het draaien, daarnaast zijn zijkniptangen en kniptangen geschikt voor het doorknippen van ijzeren of koperen draden. Een waterpomptang is een verstelbare tang, waardoor je betere grip kunt krijgen op bijvoorbeeld bouten of buizen van verschillende maten. Waar de waterpomptang eerder vooral werd gebruikt door loodgieters, vandaar ook zijn naam, wordt de tang tegenwoordig door veel klussers gebruikt. Een echte klassieker voor in je gereedschapskist dus!

Handzaag

Met de juiste handzaag kun je gemakkelijk door materialen zoals hout, metaal, gips en beton zagen. Zo zijn er zagen voor verschillende doeleindes zoals ijzerzagen, figuurzagen, metaalzagen, houtzagen, japanse zagen, handzagen of verstekzagen. Met het aantal tanden per inch kun je bepalen hoe fijn of grof je kunt zagen. Een zaag met veel tanden gebruik je voor fijne materialen en krijg je een smallere zaagsnede. Een zaag met minder tanden gebruik je voor grove zaagwerk.

Boormachine

Met een boormachine kan je boren en schroeven, voor verschillende klussen kan een boormachine goed van pas komen. Want met boormachines zoals een accuboormachine, klopboormachine en kolomboormachine kun je boren, maar met een schroefmachine of slagmoersleutel kun je alleen schroeven. Met een accuboormachine kun je zowel boren als schroeven, dit type boormachine is het populairst en gebruik je voor de meest gangbare klussen. Vaak worden boormachines ook met koffer geleverd en standaard boortjes.

Als je aan het klussen bent, is het belangrijk dat je het juiste gereedschap gebruikt. Er zijn allerlei soorten gereedschap beschikbaar, dus het kan makkelijk zijn om de overzicht te verliezen. Welk gereedschap moet je eigenlijk in huis hebben? In dit artikel bespreken we de verschillende soorten gereedschap die je echt nodig hebt voor elke klus.

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *