Skip to Content

Soorten douchekoppen

Soorten douchekoppen

Lekker douchen. Even helemaal opknappen onder het stromende water. Lekker toch? Maar wat vervelend is het als dan die douchekop niet doet wat jij fijn vindt. De straal is te hard, te zacht, te…. Een nieuwe douchekop kopen klinkt misschien heel simpel, maar eigenlijk kan je daar best wel even goed bij stilstaan.

Want het kan zomaar het verschil maken tussen even snel douchen omdat het nu eenmaal moet of genieten van je douchebeurt! En dan hebben we het nog niet eens gehad over besparende douchekoppen! Welke soorten douchekoppen heb je dan allemaal?

Waar let je op bij een douchekop kopen?

Er zijn meerdere factoren waar je even stil bij moet staan als je een nieuwe douchekop gaat kopen. Natuurlijk wil je dat de douche die waterstraal geeft waar jij gelukkig van wordt. Maar er zijn meer zaken die je even in de gaten moet of kan houden. Hoe is de bediening geregeld? Hoe zit het met de waterbesparing?

Uiteraard let je op het uiterlijk, want het oog wil ook wat… Ook het soort materiaal kan een keuzefactor zijn. En misschien is het ook wel handig om te kijken of de douchekop kalkaanslag kan aanpakken. Er zijn namelijk varianten die deze aanslag kunnen verminderen. En dan komt er uiteraard ook nog het prijskaartje bij kijken. Hoeveel geld wil of kan jij eraan uitgeven?

Materiaalkeuze

Douchekoppen kunnen gemaakt zijn van kunststof, chroom, messing of RVS. Wil je dat je douchekop mooi glimt, dan is chroom of messing een prima keuze. Vind je dat juist niet mooi, ga dan voor RVS. 

Verschillende soorten douches

Naast het prijskaartje en het uiterlijk zijn er ook echt verschillen bij douches in wat ze doen. Welke soorten douchekoppen zijn er?

  • Handdouches
  • Hoofddouches
  • Lichaamsdouches
  • Regendouches
  • Dubbele douchekoppen
  • Led douchekoppen
  • Met een massagestand
  • Zijsproeiers
  • Waterbesparende douchekoppen

Wat is een handdouche?

Een handdouche is de meest eenvoudige douchekop die er is. Een handdouche hou je vast met je hand. Handig, want je kunt hem ophangen aan een wandhouder. Of je houdt hem inderdaad even met de hand vast om je haren goed uit te spoelen of bijvoorbeeld even goed het water onder je vieze voeten te krijgen…

Maar ook om hem te gebruiken om je bad of douche even na te spoelen. Je kunt een handdouche los kopen, maar ook in een complete set. Dan zal de wandhouder er ook bijzitten, net als de doucheslang.

Wat is een hoofddouche?

Onder een hoofddouche wordt een douche verstaan die zo hangt dat je er helemaal onder kunt staan. Deze kan vastzitten aan een stang of ingebouwd worden in de muur of het plafond. Ga je voor mooi, dan is een ingebouwd exemplaar natuurlijk het mooist.

Omdat het wel fijn is ook een losse douche te hebben (om praktische redenen, zoals hierboven al omschreven) kan je ook kiezen voor een vaste hoofddouche en ernaast nog een handdouche. Op zich zou natuurlijk ook een handdouche tegelijkertijd de hoofddouche kunnen zijn.

Lichaamsdouche

Een lichaamsdouche hangt lager, zodat je alleen je lichaam nat zult maken en niet je haren. Ook dit kan een extra douche zijn, naast de hoofddouche. Natuurlijk kan je ook gewoon een lange stang bij de douche hebben, waardoor het zowel hoofddouche en lichaamsdouche kan zijn. En ook nu weer kan het zo zijn dat het tevens een handdouche is!

Wat is een regendouche?

Een regendouche is groter dan de handdouche, waardoor je veel meer helemaal ondergedompeld wordt in het water. Zo kan je heerlijk warm worden van deze warme regenbui. Of als je wilt afkoelen zet je het water uiteraard op een koelere stand. Een regendouche kan je op verschillende manieren kopen. Gewoon met een showerpipe en vaste douchekop. Maar er zijn ook inbouw modellen.

Wat is een dubbele douchekop?

Eigenlijk niet ingewikkeld om te raden, natuurlijk. Maar bij deze douchekop heb je dus twee koppen bij elkaar zitten, zodat je samen onder de douche kunt zonder dat 1 van de 2 koud staat te worden. 

Wat is een Led douchekop?

Een heel bijzondere variant is de Led douchekop. Hierbij zijn er Led-lampjes ingebouwd die zorgen voor een sfeervol lichteffect. De lampjes gaan branden zodra de douche aangezet wordt. Voor een bijzonder effect in je badkamer!

Met een massagestand

Een douchekop met een massagestand klinkt fijn. Maar hoe moet je dat nu zien? Dit soort douchekoppen hebben meerdere standen, waarbij je kunt kiezen voor een dusdanige straal dat het je lichaam zal masseren.

Hoeveel standen je hebt is heel verschillend. Een douchekop met meerdere standen kan ook voorkomen bij de eerdergenoemde soorten. Een regendouchekop of een handdouche kunnen bijvoorbeeld ook een massagestand hebben.

Zijsproeiers

Door in de douche gebruik te maken van zijsproeiers krijg je een soort wellness gevoel in je eigen badkamer. De sproeiers kan je zo afstellen dat ze op verschillende delen van je lichaam gericht staan.

Je lichaam wordt zo van meerdere kanten besproeid, wat een heerlijk massage-gevoel kan geven. Dit kan je ook vinden bij douchepanelen. Sommige modellen hiervan hebben een ingebouwd bedieningselement op het aanraakscherm. Hiermee kan je dan heel eenvoudig de waterdruk of de temperatuur regelen. 

Waterbesparende douchekoppen

Ook de waterbesparende douchekop vind je bij meerdere soorten douchekoppen. Dit soort douches laten een maximaal aantal liter water per minuut door. Omdat er echter lucht bij gemengd wordt heb je toch een krachtige straal. Zo merk je er zelf tijdens het douchen niets van. Maar je verbruikt ondertussen wel minder water! Fijn voor je portemonnee én voor het milieu.

Handdouches

Handdouches zijn een veelzijdige toevoeging aan elke badkamer. Met hun flexibele slang en ergonomische ontwerp bieden ze ultiem gemak en controle tijdens het douchen. Of je nu wilt genieten van een ontspannende massagestraal of snel en doelgericht wilt spoelen, een handdouche maakt het mogelijk.

Met verschillende instelbare straalsoorten en waterdrukopties kun je eenvoudig de douchestraal aanpassen aan je behoeften. Handdouches zijn ook perfect voor het schoonmaken van de douche of het bad, waardoor ze een onmisbare en praktische toevoeging zijn aan elke moderne badkamer.

Regendouches

Stel je voor dat je onder een zachte waterval staat, terwijl het water als een zachte regen op je neerdaalt. Dat is de sensatie van een regendouche. Met zijn brede douchekop die aan het plafond of hoog aan de muur is gemonteerd, creëert een regendouche een weelderige en ontspannende douche-ervaring.

De gelijkmatige verdeling van het water zorgt voor een kalmerende sensatie die stress verlicht en de dagelijkse routine verandert in een spa-achtige ontsnapping. Regendouches zijn niet alleen functioneel, maar voegen ook een vleugje elegantie en luxe toe aan de badkamerinrichting.

Douche jets

Voor degenen die op zoek zijn naar een stimulerende en verkwikkende douche-ervaring, bieden douche jets uitkomst. Deze krachtige waterstralen richten zich op specifieke delen van het lichaam, wat resulteert in een revitaliserende massage. Douche jets kunnen variëren van een zachte tot een intense waterdruk, afhankelijk van je voorkeur en behoeften.

Na een intensieve training of een lange dag, bieden douche jets een directe en gerichte verfrissing die de spieren ontspant en de geest opfrist. Met hun doelgerichte functionaliteit zijn douche jets een geweldige aanvulling op elke badkamer voor diegenen die op zoek zijn naar een energieke start van de dag of verlichting na inspanning.

Wil
Laatste berichten van Wil (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *