Skip to Content

Soorten broeken dames; verschillende typen en modellen ook voor jeans

Soorten broeken dames; verschillende typen en modellen ook voor jeans

Plusfours, culotte, salopette of braccae. Misschien zeggen deze termen je niets, toch hebben we er allemaal wel eentje thuis. Volgens de Dikke Van Dale gaat het hier om een kledingstuk ter bedekking van onderlijf en benen.

In de middeleeuwen werd hij alleen gedragen door mannen en pas vanaf de tweede helft van de twintigste eeuw echt geaccepteerd voor vrouwen. De broek, een onmisbaar item in de kledingkast van elke vrouw. Zakt jouw broek af van al die verschillende termen voor pasvormen, maten en soorten? Dit is wat je wil weten.

Pasvormen

In de middeleeuwen werd hij alleen gedragen door mannen en pas vanaf de tweede helft van de twintigste eeuw echt geaccepteerd voor vrouwen. De broek, een onmisbaar item in de kledingkast van elke vrouw. Zakt jouw broek af van al die verschillende termen voor pasvormen, maten en soorten? Dit is wat je wil weten.

De pasvorm van een broek zegt iets over de manier waarop een kledingstuk uit de stof wordt gesneden. Dit wordt ook wel ‘snit’ genoemd. Je kan onderscheid maken tussen de volgende vier pasvormen.

  • Slim fit. Een slim fit broek heeft altijd een slanke pasvorm wat inhoudt dat hij aangesloten om het lichaam valt.
  • Skinny fit. Koop je een broek met skinny fit dan koop je een broek met een strakke pasvorm. Deze broek zit overal om het lichaam strak.
  • Regular fit. Een broek met een regular fit heeft een normale pasvorm. Hiermee wordt bedoeld dat hij comfortabel om het lichaam valt en niet volledig aansluit.
  • Custom fit. Een custom fit broek heeft een wat lossere pasvorm en valt dus overal wat losser om het lichaam.

Tip: Een Brax broek heeft een fantastische pasvorm en laat daardoor elk figuur beter uitkomen. Er is volop keuze uit diverse kleuren en modellen dus er is een Brax broek voor elke vrouw.

Maten

Broeken komen in veel verschillende maten die de ene keer aangegeven worden met cijfers en de andere keer met letters. De volgende vier soorten maten kun je tijdens het winkelen tegenkomen.

Confectiematen

Confectiematen worden voor alle soorten kleding gebruikt en dus ook voor jouw broek. Ze worden aangegeven met de volgende cijfers: 36, 38, 40, 42. Daarbij moet je weten dat de standaard in een ander land wel kan afwijken. Een Italiaanse 40 valt bijvoorbeeld veel kleiner uit dan Nederlandse.

Internationale maten

Internationale maten worden over de hele wereld gebruikt om de maat aan te geven van kleding. Ze worden aangegeven met letters zoals: S, M, L, XL. Ook bij internationale maten moet je rekening houden dat ze per gebied anders kunnen vallen. In Azië vallen deze maten bijvoorbeeld een stuk kleiner dan in Nederland.

Jeans maten

Soms wordt de maat aangegeven met cijfers zoals 28, 29, 30 of 31. Deze maten worden alleen gebruikt voor broeken en in het speciaal bij spijkerbroeken.

Lengtematen

Naast de vorige soorten maten zijn er ook nog lengtematen die worden aangegeven met cijfers zoals: 30, 32, 34 en 36. Deze maten zie je alleen bij broeken, omdat ze de lengte aangeven. In de maatlabel van je broek staat deze altijd rechts van de omvangsmaat achter een schuine streep.

Soorten broeken

In de middeleeuwen werd hij alleen gedragen door mannen en pas vanaf de tweede helft van de twintigste eeuw echt geaccepteerd voor vrouwen. De broek, een onmisbaar item in de kledingkast van elke vrouw. Zakt jouw broek af van al die verschillende termen voor pasvormen, maten en soorten? Dit is wat je wil weten.

Waar pasvorm een wat ruimer begrip is, kun je ook nog onderscheid maken tussen verschillende soorten broeken. Denim, katoen, corduroy en linnen zijn veel voorkomende materialen voor de volgende soorten broeken.

Pantalon

Een pantalon is een ander woord voor (lange) broek en wordt meestal gebruikt om een lange broek van een net pak mee aan te duiden. Onder andere het merk Frank Walder heeft een paar prachtige broeken.

Boyfriend

De boyfriend laat zich kenmerken door een wat mannelijke uitstraling. Hij zit rond de taille en billen aangesloten en loopt wat wijder uit naar beneden.

Cropped

Wanneer je een cropped broek koopt dan zul je zien dat dit een wat korter model is. Kenmerkend zijn de broekspijpen die net boven de enkel of onder de kuit eindigen.

Lage taille

Bij broeken met een lage taille valt de bovenkant op of net onder de heupen.

Hoge taille

Broeken met een hoge taille hebben een boord die in of rond taille zitten.

Flared

Broeken die worden omschreven als flaired zitten strak rond de billen en bovenbenen. De broekspijpen lopen vanaf daar wijd uit naar beneden.

Straight

Wanneer je een straight broek koopt dan koop je een broek met rechte pijpen. Aan de bovenkant zit deze soort aangesloten.

Skinny

Een skinny broek sluit overal nauw aan en zit van taille tot enkels strak. Aan deze broek wordt meestal elastaan toegevoegd wat hem stretch geeft voor meer comfort.

Bootcut

Koop je een broek met een bootcut dan heeft deze wijdere pijpen. De broekspijpen lopen naar onder verder uit.

Tapered

Een tapered broek kenmerkt zich doordat hij rond de billen en bovenbenen wat ruimer valt. De pijpen lopen smaller uit naar de enkels.

Capri

Wanneer je een broek koopt waarvan de broekspijpen tot net onder knie eindigen dan heb je een capribroek gekocht.

Legging

Een legging is een broek van fijn gebreide stof, die strak om de benen zit. In de sport worden ze door zowel mannen als vrouwen gedragen, daarbuiten vrijwel alleen door vrouwen, vaak onder een rok of een lange trui.

Leggings komen meestal ongeveer tot aan de enkels, maar ook 7/8 lengte komt voor en tot vlak over de knie vallend. Sokken worden soms over de leggings heen getrokken, in plaats van de legging over de sokken.

Jegging

Een jegging is een combinatie van een legging en jeans. Deze broek zit overal strak, heeft het model van een legging met het uiterlijk van een jeans. Ook aan deze broek wordt meestal elastaan toegevoegd wat stretch geeft.

Loose

Een loose broek kenmerkt zich doordat hij bij zowel je billen als bovenbenen ruim valt. De broekspijpen vallen ook wijder en lopen recht naar beneden.

Hotpants

Hotpants zijn zeer korte, nauw aansluitende en soms ietwat opgesneden broeken voor vrouwen die gedragen worden als onderkleding.

Ze verschillen van de short, die meestal iets langer is en ruimer zit. De naam hotpants wordt vaak ten onrechte gebruikt voor boyshorts en vergelijkbare bepaalde modellen sport- en bikinibroekjes. Het modeverschijnsel van de hotpants kwam op in de jaren zestig en was erg populair tot in de vroege jaren zeventig.

Jeans of spijkerbroeken

Jeans, denim of spijkerbroek, het mag allemaal. Deze broek is wereldwijd populair en worden van alle broeken het meest gedragen. Een echt musthave in de kledingkast van elke vrouw.

De jeans of spijkerbroek bestaat al meer dan 150 jaar. Hij werd uitgevonden in 1853 in Amerika. Hij werd toen ontworpen speciaal voor mannelijke arbeiders die een stevige, slijtvaste werkbroek nodig hadden.

Materiaal

De jeans of spijkerbroek wordt gemaakt van een zware kwaliteit katoen die denim of spijkerstof wordt genoemd. Tegenwoordig wordt er ook wel elastaan aan toegevoegd wat de stof stretch geeft. Nog een kenmerk van de jeans is het gebruik van klinknagels om de zakken goed vast te maken.

Wassingen

Om, vooral spijkerbroeken, een bepaalde look of uitstraling te geven, kunnen ze op een speciale manier gewassen worden. Je kan onderscheid maken tussen de volgende wassingen.

  • Stone wash. Tijdens een stone wash wordt de broek gewassen in een trommel waar stenen bij in zijn gegooid. Hierdoor ontstaat een verouderde look. De stof verliest hierdoor wel wat van zijn stevigheid.
  • Acid wash. Bij een acid wash worden er naast stenen ook bepaalde chemicaliën aan de wassing toegevoegd. De extra chemicaliën zorgen ervoor dat de stof lichter of valer van kleur wordt. Ook deze wassing gaat ten koste van de kwaliteit van de stof.
  • Rinse wash. Tijdens een rinse wash krijgt de broek een korte wassing wat de broek een donkere en effen kleur geeft. Ook zorgt deze wash ervoor dat de stof wat soepeler wordt wat bijdraagt aan het draagcomfort.

Je weet nu dat broeken gemaakt worden met verschillende pasvormen en dat de maten op verschillende manieren kunnen worden aangegeven. Dat de jeans of spijkerbroek onmisbaar is in elke kledingkast en dat deze in bijna oneindig veel soorten en maten voorkomt.

Daarnaast ken je de eigenschappen van twaalf soorten broeken. Zo is er voor iedere vrouw een goeie broek te vinden en het zoeken naar degene waar jij blij van wordt is nu een stuk makkelijker. Wacht niet langer en zet je nieuwe kennis over broeken in om de juiste te vinden.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *