Skip to Content

100 Eurovisie Songfestival liedjes; van winnaars vroeger en Nederlandse inzendingen nu

100 Eurovisie Songfestival liedjes; van winnaars vroeger en Nederlandse inzendingen nu

In 1956 was de eerste editie van het festival. En in 2020 kon het spektakel voor het eerst in haar geschiedenis niet doorgaan. We weten allemaal wel waarom. Des te leuker om je dit jaar weer heerlijk op de bank te nestelen met een hapje en een drankje en te genieten van de show der shows.

Extra speciaal: Nederland organiseert dit jaar het festival. En om alvast een beetje in de stemming te komen: welke Eurovisie Songfestival-liedjes (en dat zijn er nogal wat…) zijn nou het populairst van vroeger en nu?

De populairste Eurovisie Songfestival liedjes

Arcade – Duncan Laurence

Zullen we maar met dit nummer beginnen? Want dit is ook waarom het Songfestival in Nederland is dit jaar. In 2019 was het ein-de-lijk zover: na 44 jaar won Nederland het Songfestival weer! En door de annulering van vorig jaar, is hij tot nu toe de enige winnaar die 2 jaar lang die trotse titel mag dragen.

Nel Blu Dipinto Di Blu (Volare) – Domenico Modugno

Deze moet je waarschijnlijk even opzoeken, omdat de naam en artiest je niets zeggen. Maar zeker te weten dat je het nummer kent als je het eenmaal hoort. Het liedje dateert uit 1958, maar is daarna nog vaak gecoverd.

Euphoria – Loreen

Dit nummer voelt voor mij nog redelijk recent, maar het is alweer 9 jaar geleden dat Loreen het Songfestival won met dit heerlijke over-the-top nummer. In Nederland was dit de succesvolste en langst genoteerde Songfestivalhit uit de geschiedenis. Ook in veel andere Europese landen was het liedje van Loreen een grote hit.

Tip: Luister hier vooral ook de recente versie van Floor Jansen, kippenvel gegarandeerd!

Poupée de cire, poupée de son – France Gall

Nog een klassieker, nu de winnaar van 1965. France Gall is muziek met de paplepel ingegoten. Zowel haar vader als haar moeder waren zeer muzikaal. En zo ook hun dochter. Na de overwinning in 1965 heeft ze nog een mooie zangcarrière gehad.

Dinge-Dong – Teach-In

https://youtube.com/watch?v=sI78Bqp6z6g

In 1975 won Nederland het Songfestival met de Engelstalige versie van dit liedje. En daar hebben we erg lang op moeten teren. 44 jaar duurde het immers voordat we ons weer nummer 1 mochten noemen.

Hemel en Aarde – Edsilia Rombley

In 1998 haalde Nederland de vierde plaats met dit leuke nummer. De meesten zullen het nog wel kennen. Zeker de luisteraars van 100% NL horen dit lied nog met enige regelmaat voorbij komen.

Ein Bisschen Frieden – Nicole

Enorm zoetsappig, het winnende liedje uit 1982. Maar erg populair. Velen zullen het nummer op z’n minst herkennen als ze het horen.

Love Shine A Light – Katrina and The Waves

‘Walking on Sunshine’ is uiteindelijk de grootste hit van deze band geworden. Toch is ook dit liedje, waarmee ze in 1997 het Songfestival wonnen, een bekende.

What’s Another Year én Hold me Now – Johnny Logan

https://www.youtube.com/embed/AJ2jDdOfRwM
Deze Ier deed 3 keer mee aan het Songfestival en won 2 keer (in 1980 en in 1987) met liedjes die de meesten nog steeds zullen kennen.

Congratulations – Cliff Richards

Dit nummer uit 1968 mag dan niet het Songfestival hebben gewonnen, het is wel een enorme hit geworden.

Calm After the Storm – The Common Linnets

Kansloos, aldus menig Nederlander voor aanvang van het Songfestival van 2014. Hoe dichterbij het festival kwam dat jaar, hoe duidelijker werd dat juist die stelling kansloos bleek. We werden tweede! Eigenlijk hadden we moeten winnen, maar ja, toen was daar… (check volgende in de lijst)

Rise Like a Phoenix – Conchita Wurst

De vrouw met de baard die Nederland weghield van de eerste plaats in 2014. Met een onwijs overdadig nummer. Wel Songfestivalwaardig en stiekem blijft het nummer best in je hoofd hangen.

De troubadour – Lenny Kuhr

https://www.youtube.com/embed/SNBadtJvNUc
In 1969 waren er maar liefst 4 winnaars van het Songfestival, waaronder dit nummer. Ook in andere landen werd dit nummer een hit, waarschijnlijk door het aanstekelijke deuntje.

Birds – Anouk

https://www.youtube.com/embed/n5iazXvMw5o
In 2012 was er een klein feestje. Voor het eerst in jaren telde Nederland weer mee. Anouk werd negende, maar iedereen was maar wat blij dat we eindelijk weer eens in de finale stonden. En het is echt een mooi ingetogen nummer.

Ne Partez Pas Sans Moi – Céline Dion

Ik weet niet of dit nou per se het populairste Songfestival liedje is, maar hé, het is Céline Dion. En in 1988 heeft ze toch echt gewonnen met dit nummer. Het betekende haar doorbraak in Europa.

J’aime la vie – Sandra Kim

Een leuk, aanstekelijk liedje uit 1986. Met een klein relletje. Sandra Kim loog over haar leeftijd. Je mocht namelijk pas deelnemen vanaf 15 jaar, uiteindelijk bleek ze pas 13 jaar oud te zijn. Maar dat doet niet af aan het liedje.

No Goodbyes – Linda Wagenmakers

Met dit nummer smokkel ik een beetje. De Nederlandse inzending uit 2000 werd helaas slechts dertiende (van de vierentwintig). Van een hit of populair liedje is dus eigenlijk geen sprake. Maar die jurk! Herinner je je die nog?! Die verdient wat mij betreft ook een plekje in de ze lijst.

Après Toi – Vicky Leandros

In 1972 deed ze met dit nummer mee voor Luxemburg, en won. Dit nummer is een ontzettend grote hit geworden, jaren lang. Volgens sommigen is dit zelfs decennialang de grootste Songfestivalhit geweest.

Eres tú – Mocedades

Deze inzending uit 1973 is uiteindelijk ‘slechts’ tweede geworden bij het Songfestival, maar werd een grote hit in verschillende Europese landen, waaronder Nederland.

Waterloo – ABBA

Laten we deze lijst afsluiten met misschien wel de meest beroemde deelnemer allertijden. In 1974 won ABBA het Songfestival met deze klassieker. En dat was het begin van een waanzinnige carrière en is nog steeds een fijne mood booster.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *