Jawel, ook in sociale media land hebben we te maken met verschillende soorten types. De één wil bijvoorbeeld 24 uur per dag online zijn en alles tot zich nemen en zich volledig laten zien, terwijl een ander praktisch niks post en vooral onzichtbaar aanwezig is. En daar zitten dus nog 10 types ‘tussenin’. Wat zijn de sociale media types? En wees eens eerlijk: tot welke groep behoor jij?
Er is onderzoek gedaan naar het gedrag van mensen op sociale media door wetenschappers van de universiteit in Winchester en daar zijn deze types uit voortgekomen. First Direct heeft dit onderzoek opgezet.
De 12 types
- Ultra: de persoon die alle ins en outs weet en dus altijd en eeuwig aanwezig is
- Peacock: wil shinen op internet! Hij leeft voor zo veel mogelijk volgers krijgen, streeft naar veel re-tweets en likes en ga zo maar door!
- Dipper: logt soms in en post weinig
- Ranter: heeft een grote mond of sterke eigen mening en is dan ook behoorlijk eigenwijs op sociale media. Want online is dat minder eng dan in het echt!
- Ghost: is de persoon die anoniem aanwezig is en dus niks persoonlijks laat zien
- Virgins: de mensen die voor het eerst op sociale media aanwezig zijn en dit nog aftasten
- Informer: wil de eerste zijn met nieuws delen en hierdoor bewonderd worden
- Approval Seeker: checkt continue zijn tijdlijn om te zien of er reacties komen. Komen die reacties niet dan worden ze onzeker.
- Quizzer: begint zijn gesprek met een vraag…
- Deniers: sociale media is dan weliswaar niet hun leven, ze worden wel zenuwachtig als ze er niet meer op kunnen…
- Changeling: heeft een andere identiteit op sociale media zodat niemand ze herkent
- Lurker: blijft liever op de achtergrond en houd in de gaten wat anderen zeggen. Heel soms nemen ze deel aan het gesprek. Vaak onzeker of het wel interessant genoeg is wat ze te melden ‘zouden kunnen hebben’.
Wie ben jij?
Misschien herken je jezelf wel in één van deze verschillende types of heb je meerdere types die je wel bekend voorkomen? Het is wel grappig om te lezen, want ik denk dat iedereen wel iemand weet op te noemen bij alle 12 types. Wil het zeggen dat je veranderen moet en is er 1 van die types de juiste?
Natuurlijk niet. Het is net als in het ‘echte leven’: iedereen is anders en heeft zijn eigen manier. Niks mis mee. Natuurlijk kan het wel een eyeopener zijn als je ziet tot welk type je hoort. Waardoor jij je af gaat vragen of dit wel is wat je wilt. Daarom bespreken we er toch een aantal.
Zo kun je je afvragen nu je dit zo leest of je eigenlijk niet te vaak op sociale media zit. Wil je dit verminderen? Dan zul je een beetje streng voor jezelf moeten zijn.
Neem gewoon je telefoon niet mee als je ergens op visite gaat of laat het in je tas zitten en zet deze bij de kapstok… Je checkt op bepaalde momenten je socialemedia-accounts en verder ook echt niet. Scheelt echt heel veel tijd die je prima voor andere dingen kunt gebruiken!
Andere mooie bijkomstigheid: je wordt er veel minder onrustig van als je niet continue alle meningen en commentaren van anderen hoeft te lezen en de foto’s van hun picture perfect leven te zien! Zo laat je je meteen minder meesleuren met de waan van de dag op dit soort kanalen!
Steeds maar checken na posten
Ben je erachter gekomen dat je een Approval Seeker bent en ben je daar ook niet echt gelukkig mee? Waarom zou je immers afhankelijk zijn van reacties van anderen? Als je echt iets van iemand wil weten kun je immers beter even bellen of appen met die persoon zelf. Is het niet eigenlijk zo dat je dus minder zelfvertrouwen hebt?
Misschien is het dan een idee om daar iets aan te gaan doen. Gaat het erom dat je vooral onzeker bent over sociale contacten? Probeer dan eens in het echte leven nieuwe mensen te ontmoeten of vaker iets live met je vrienden te doen.
Heb je veel meer aan en geeft diepere verbindingen (fijner gevoel) dan het oppervlakkige gezwets op sociale media. Het is heel makkelijk om daar een meelevend icoontje te plaatsen, maar of het allemaal heel echt is, is maar de vraag!
Eigenwijs als een Ranter
Oef, je blijkt een Ranter te zijn. Natuurlijk is het aan jou of je dat wel fijn vindt. Wil je toch wel iets doen aan die eigenwijze mond van je? Probeer dan niet meteen te reageren en eerst eens na te denken of dat wat je wilt schrijven anderen geen pijn zal doen!
Ik laat me niet zien
Een ghost? Natuurlijk je goed recht. Als je het wel leuk vindt om sociale media te kunnen bekijken maar niet zit te wachten om alles zelf op internet rond te strooien, is dat gewoon je goed recht. Alleen kun je jezelf wel afvragen waarom je jezelf niet wilt laten zien. Wil je gewoon privacy? Helemaal prima. Of zit er toch iets van schaamte voor jezelf achter? Ook dat kun je aanpakken! Ook jij mag jezelf laten zien!
Changeling: wat is jouw reden?
Er zijn meerdere redenen te bedenken om als Changeling op sociale media te zitten. Het kan dezelfde reden zijn als de Ghost, maar je kunt het ook gewoon leuk vinden om een ander persoon neer te zetten. Omdat je wel van fantaseren houdt of omdat je zo stiekem kan zijn die je in het echte leven niet durft te zijn.
Of het helemaal fair is naar de anderen toe is natuurlijk wel de vraag. Maar ook dat kun je oplossen. Want bij je profiel zou je best de opmerking kunnen maken dat je om privacy redenen met een andere naam werkt. Of is de charme er dan voor je af?
- Tips opgeruimde tuin met kinderen - 22/08/2024
- Grote schoonmaak; tips en hacks met kinderen - 22/08/2024
- Rijangst: wat kun je ertegen doen? - 22/08/2024
Leave a comment