Skip to Content

Social media detox; stoppen en afkicken van apps mobiele telefoon

Social media detox; stoppen en afkicken van apps mobiele telefoon

Een social media detox? Je bedoelt: afkicken van sociale media? Dat ik nu dagenlang niet of minder op sociale media mag? Ben je wel helemaal wijs…. Ja hoor, dat ben ik zeker. En ik daag je uit om deze detox aan te gaan! Waarom? Omdat het je best wel heel veel op kan leveren! Het zou zomaar het meest slimme ‘goede voornemen’ kunnen zijn voor 2021! Maar waarom dan? En hoe pak je dat aan?

Waarom detox van sociale media?

Laten we eerst eens bedenken waarom je zou willen of moeten minderen.

Allereerst: tijd!

Of je nu uren achter elkaar zit, of steeds ‘even’ checkt: het kost simpelweg tijd. Nu zou dat niet zo erg zijn als je tijd zat hebt, maar veel moeders (of vaders) lopen toch tegen hetzelfde probleem aan. Inderdaad, tijdgebrek.

Tel voor de gein eens alle tijd op die je kwijt bent aan enkel en alleen dit soort bezoekjes via je smartphone, tablet of wat dan ook. Houd dit eens een dag echt nauwkeurig bij. Ik ben er eigenlijk zeker van dat je schrikt. En dan niet smokkelen, maar echt alle tijd, dus ook als je alleen maar even…

Aandacht

De reclames die inspringen op het aandachttekort voor kinderen door de telefoon: ze zijn er en hebben zeker wel een punt. Kijk eens naar je kind en geniet ervan! Ze zijn zo snel groot en verdienen juist jouw onverdeelde aandacht. Pak die telefoon gewoon eens als ze op bed liggen. Die appjes lopen niet weg hoor!

Minder stress

Stress ervaren door de telefoon: het overkomt de beste. Omdat je onzeker wordt van al die mooie picture perfect plaatjes die je voorbij ziet komen of al die verhalen waar iedereen heen gaat. Wat is jouw leven dan saai en wat ben jij dan gigantisch slecht gekleed en ga zo maar door. Om nog maar te zwijgen dat je bang bent ook maar iets te missen…

Rare ideeën als waarheid zien

Oké, je kunt best veel te weten komen via deze kanalen.

Hoewel….iedereen schrijft er zijn mening op en beweert dat het de enige echte waarheid is. Wie moet je eigenlijk geloven? Iedereen kan beweren dat hij of zij een professional is, maar wie checkt of dat waar is? En door alle reacties ga je onbewust toch wel eens mee met bepaalde denkwijzen die eigenlijk nergens op slaan.

De media in zijn geheel heeft veel invloed, maar van nette journalisten mag je nog verwachten dat ze onderzoek doen naar de waarheid. Dat is op Twitter, Facebook en al die andere sociale media natuurlijk niet aan de orde. Iedereen schrijft er zijn eigen mening op. En heb je een vlotte pen of een overtuigende speech dan kom je opeens heel ver met rare theorieën…

Bedenk wat je wilt

Wil je aan een detox op dit gebied? Bedenk dan eerst eens goed wat je wilt. Een doel helder voor ogen hebben helpt heel veel bij het behalen van je doel. Wil je meer tijd hebben, ga je voor meer aandacht voor je kind, wil je gewoon meer rust in je leven of…

Heb je duidelijk gesteld wat je wilt bereiken, dan kun je je afvragen hoe je dit gaat aanpakken. Laten we zeggen dat je een plan maakt om je doel te bereiken.

Bijvoorbeeld:

  • Ik wil meer tijd overhouden, dus mag ik alleen als ik koffie drink even op sociale media en niet tussendoor.
  • Mijn kind verdient meer mijn hele aandacht. Als ik met haar/hem bezig ben, is mijn telefoon gewoon niet in mijn buurt.
  • Ik wil minder stress door alle appjes en dingen: mijn smartphone ligt dus niet continu bij me of die zet ik bewust op stil (ook geen trillingen dus!) en schermpje uit het zicht.
  • Ik wil minder stress door minder beweringen of overdreven foto’s van anderen te zien: misschien is gewoon cold turkey gaan dan wel wat voor jou! Even helemaal geen sociale media dus.

Apps die je kunnen helpen bij een detox om schermtijd in te perken

  1. App Detox. Met deze app krijg je inzicht in hoe vaak en hoe lang je bepaalde apps gebruikt en kun je daar een limiet voor instellen. Ga je daar toch overheen dan wordt de app geblokkeerd. Meer informatie vind je hier.
  2. Clearlock. Als je bepaalde apps wilt controleren, dan is dit een handige app. Je kan instellen hoe lang of kort je deze wilt gebruiken zodat het beter lukt om niet afgeleid te worden. Meer informatie vind je hier.
  3. Freedom. Dit is niet alleen een app op je mobiele telefoon, maar kun je ook bijvoorbeeld gebruiken op je tablet of computer. Met dit programma kun je instellen wanneer en welke websites of programma’s je wel of niet kan gebruiken. Zo worden bijvoorbeeld sociale media geblokkeerd op het moment dat je aan het werk bent en kun je daar niet door afgeleid worden. Meer informatie vind je hier.
  4. Flipd. Je kan kiezen uit twee opties; de volledige full lock of de light lock. Met de light lock kun je zelf instellen hoe lang je een bepaalde app mag gebruiken en behoud je dus de controle. Met de full lock worden er voor een bepaalde tijd alle apps geblokkeerd. Meer informatie vind je hier.
  5. Forest. Deze app werkt op een heel aparte manier en wij zijn fan. Je plant zogenaamd een boom in deze app en die blijft groeien als jij je houdt aan de ingestelde tijdslimieten. Ga je erover heen? Dan verliest de boom weer zijn takjes en hij kan zelfs doodgaan. Genoeg reden dus om lekker weg te blijven van je telefoon.
  6. Moment. Dit is de perfecte app voor als je nieuw bent in de digitale detoxwereld. Het houdt automatisch bij hoeveel tijd je de telefoon hebt gebruikt en hoe vaak. Je krijgt dan een melding met een samenvatting van deze statistieken. Ook kun je doelen stellen over hoe vaak je welke apps wil gebruiken. Het gaat hier dus echt om een stukje bewustwording en er wordt niets geblokkeerd. Meer informatie vind je hier.
  7. Mute. Deze app erkent dat unpluggen moeilijk is maar wil je toch stimuleren dat te bereiken. De basis is dat de dopamime rush die je kan ervaren door het ontvangen van een like of reactie op sociale media wordt vervangen door iets anders. Om dat te stimuleren worden er motiverende berichten gestuurd. Ook checkt deze welke apps je als eerste of laatste gebruikt en hoeveel tijd je bepaalde apps gebruikt. Meer informatie vind je hier.
  8. ShutApp. Ben je competitief ingesteld; dan is dit de perfecte app. Hiermee ga je de ‘strijd’ aan tegen andere ‘spelers’. Diegene die het langste de telefoon niet aanraakt wint. Je kan ook tegen jezelf spelen en zo je eigen records proberen te verbreken. Meer informatie vind je hier.
  9. Siempo. Met deze app wordt de interface van de homepagina van je telefoon aangepast zodat je minder snel afgeleid wordt. Ook wordt er op de achtergrond een rustgevende afbeelding geplaatst en kun je zelf instellen welke meldingen je wel of niet wilt ontvangen. Meer informatie vind je hier.
  10. Space. Met behulp van deze app krijg je meer inzicht over je mobiele telefoongebruik. Gemiddeld ligt deze rond de 4 uur per persoon, maar bij gebruikers van deze app is dat de helft. Door middel van vragenlijsten kom je er achter wat voor soort gebruiker je bent en kun je doelen stellen en tips hoe deze te bereiken. Ook als je toch afgeleid dreigt te raken krijg je een melding. Dit is een gratis app zonder advertenties. Meer informatie vind je hier.

Wanneer je voor een cold turkey social media detox gaat

Met andere woorden: je gaat volledig van sociale media (tijdelijk) af. Zolang je gewoon thuis bent kan dat heel goed werken. En al helemaal als je dit besluit te doen tijdens je vakantie! Lekker even helemaal geen gezeur aan je hoofd van anderen via deze digitale weg én je hebt alle aandacht voor al het leuke wat je tijdens je vakantie ziet en meemaakt.

En voor je gezinsleden natuurlijk. Maar tijdens het gewone leven kan het behoorlijk lastig zijn. Want bijna alles wordt tegenwoordig via Whatsapp geregeld, om maar iets te noemen.

Beslis wat je wel en wat je niet doet

Kijk eens welke zaken dus moeilijker zijn om in je gewone leven vol te doen. Als alle afspraken via Whatsapp lopen, kun je deze moeilijk verwijderen van je smartphone. Maar goed, dan hoef je Twitter, Facebook en Instagram niet ook nog eens erbij te hebben.

Kijk dus eens goed welke voor jou onmisbaar zijn en welke best weg kunnen. Dat scheelt ook al heel veel.

Wanneer kijk je?

Daarnaast kun je dan wel altijd nog de tijd die je eraan besteedt verminderen. Beslis op welk tijdstip je wel op deze media kijkt en leg de overige tijd je telefoon dus weg. Of schakel de meldingen uit.

30 dagen challenge

Natuurlijk kun je er ook een tijdelijke uitdaging van maken. Probeer het eens 30 dagen uit. Misschien bevalt het wel zo goed, dat je het gewoon (gedeeltelijk) blijft volhouden. Wie het niet probeert weet helemaal niet of het echt zo vreselijk is, toch? Inspiratie vind je genoeg op…tja, internet dus. Kijk maar eens op Pinterest.

Doe het in stapjes

Je kunt er ook voor kiezen om een stappenplan te maken. Je begint juist heel rustig aan met bijvoorbeeld alleen geen Facebook. Ben je dat een week gewend, dan voeg je ook Instagram toe en zo maak je het lijstje steeds langer wat je niet meer volgt. Of verminder de tijd in stapjes.

Eerst mag je alleen niet tussendoor even checken en houd je het bij 1x kijken per 2 uur, ofzo. En die tussentijd maak je steeds groter. Tot je bijvoorbeeld op alleen nog 1x in de avond zit (of juist in de ochtend). Zo kun je wel alle afspraken bijhouden, maar slokt het niet al je tijd en aandacht op.

Kies voor jezelf

Een social media detox is fijn om te doen omdat het je veel meer echt in het hier en nu laat leven. Fijn voor je kinderen en partner (maar kom op, dan moet hij /zij ook wel meedoen…), maar ook voor jezelf! Gebruik de tijd die je nu misschien wel lekker overhoudt eens voor extra me-time!

Slok alles eens real life op in plaats van via afbeeldingen van een ander, of via je smartphone (omdat alles vastgelegd moet worden kijk je via je smartphone naar het echte leven voor je…). Succes!

Wil

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *