Smullen zonder suiker; gezond gebak en taart

Over een maand is het zover en viert onze dochter haar derde verjaardag. Dat betekend natuurlijk ook dat ze mag trakteren, maar dan wel zonder suiker. Dit vind ze heel erg spannend. Ze snapt steeds beter dat als je jarig bent je mag trakteren en kijkt hier dan ook heel erg naar uit.

Toch is ze stiekem nog best verlegen, dus heel benieuwd hoe dat straks gaat. Helaas is de trend het afgelopen jaar geweest dat de traktaties veel groter werden en nog meer suiker.

Het begon met een zakje chips en iedere moeder leek daar over heen te willen gaan met grotere bekers gevuld met suikergoed. Nu ben ik niet van het verbieden van suiker, maar wel met mate. Het hoeft namelijk niet. Tijd dus om op zoek te gaan naar alternatieve suikervrije traktaties.

Speelgoed

Ik heb al eens laten vallen bij de pedagogisch medewerksters hoe zij er tegenover staan als ik speelgoed zou uitdelen. Dan denk ik niet eens zozeer aan die plastic gadgets die je voor een paar cent koopt, uitdeelt en thuis meteen in de vuilnisbak belanden. 

Wat duurder degelijk speelgoed zie ik echter ook niet zitten, het moet geen wedstrijd worden wie het meeste geld er aan uit geeft.

Nu ben ik heel erg fan van kinetisch zand dus overweeg ik voor alle kinderen een emmertje magisch zand van de action te kopen.

Bij de Hema hebben ze ook degelijk en kwalitatief speelgoed zonder dat het erg duur wordt. Ik heb zelfs overwogen om zelf klei te maken om uit te delen.

Dit omdat ik hoorde dat er een aantal kinderen zijn die alleen op de peuterspeelzaal met klei spelen. Ik vrees dat er dan ook even een korte uitleg bij geschreven moet worden dat het niet bedoeld is om op te eten.

Gelukkig hoef ik maar voor 15 kinderen een traktatie te regelen, en voor de zekerheid drie medewerkers.

Smullen zonder suiker

Als het gaat om iets te snoepen wil ik toch gaan voor een alternatief van snoepgoed.

Dan denk ik op dit moment bijvoorbeeld aan biologische kaasknibbels, iets met fruit dat tijdens het snackmoment gegeten kan worden, rozijntjes etc. Dit kan je kant en klaar in de winkel kopen, wel zo makkelijk.

Aan de andere kant wil ik ook zelf aan de slag gaan. Zelf iets bakken of maken. Iets wat wel zoet is, ik wil niet de moeder zijn die met traktaties aankomt zetten die alleen gezond zijn.

Maar vervolgens niet opgegeten wordt. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven om toch de kinderen heerlijk te laten smullen, zonder een overdaad aan suiker. Vaak wel met een overdaad aan alternatieven, om het toch zoet te maken.

In het boek Smullen zonder suiker vind je enorm veel van deze recepten. Ideaal voor de echte zoetekauw. Gewoon lekker snoepen zonder smoesjes hoeven te bedenken dat het slecht voor je is.

Het is jammer dat je voor de meeste recepten ingrediënten nodig hebt die ik niet standaard in de kast heb staan of bij de lidl om de hoek te koop zijn en du verder weg moet.

Voorin staat er echter een handig overzicht om in huis te halen zodat je alle kanten op kan. Voor als je zin hebt in iets zoets, of toch liever gaat bakken. Een voedingsdeskundige heeft in de inleiding geschreven wat suikers doen en waarom dit zo belangrijk is.

In dit boek staan recepten in die ik zeker overweeg voor haar verjaardag. Zoals de kokosmakronen, gummibeertjes en pink popcorn. Eind juni kunnen ijsjes natuurlijk ook erg goed.

Misschien dat ik voor de juffen, of de verjaardag thuis wel een taart maak. De foto van de appeltaart ziet er echt uit om aan te vallen.

Meer informatie vind je hier.

Wat heb jij uitgedeeld op de peuterspeelzaal /kinderdagverblijf?

13 gedachten over “Smullen zonder suiker; gezond gebak en taart

 • 29/05/2015 om 18:09
  Permalink

  Ik heb voor de 2e verjaardag een traktatie in elkaar gedraaid met versierde doosjes rozijnen en een little tikes waterschietdiertje (die we vorige week eindelijk konden gebruiken. Dat was maar voor 8 kindjes van de gastouder. Heb ook weleens een combi gedaan met uitdeelboekjes van karton en verse aardbeien met een bus slagroom. Voor mijn kleuter moesten er dit jaar dertig traktaties komen, hele andere aantallen. Daarvoor hebben we doosjes van kruidvat gevuld met manna (rijstsnoepjes) en snoepdieren (zonder kleurstof ed)

  Beantwoorden
  • 29/05/2015 om 19:03
   Permalink

   Dat is wel erg gaaf. Voor die grote klassen is het inderdaad anders. Vanochtend gehoord dat het om 8 meisjes en 8 jongens gaat.

   Beantwoorden
 • 29/05/2015 om 18:43
  Permalink

  cupcakes van mandarijn, met een ontbijtkoekje eronder en een druif in het midden. Maar de mandarijnentijd is wel een beetje voorbij nu

  Beantwoorden
  • 29/05/2015 om 19:01
   Permalink

   Dat is ook wel een leuk idee, voor als ik traktaties moet maken voor onze zoon on november 😉

   Beantwoorden
 • 29/05/2015 om 20:49
  Permalink

  Ooeee dat sorbet ijs ziet er heeeeeerlijk uit!!!
  Hier ook fan van gezonde traktaties. Heb ooit van mandarijnen een soort poesjes gemaakt. Een keer doorzichtige bekers gevuld met druiven en daar een knijper met kabouterplop aan vast gemaakt. Laatste verjaardag van L heb ik hetzelfde gedaan, maar dan met een knijper van Star Wars. Beide keren een groot succes! En zó simpel. 🙂

  Succes met kiezen!! Het wordt vast wat leuks.

  Beantwoorden
 • 29/05/2015 om 21:24
  Permalink

  Op de school waar mijn dochter gaat is dat afgeschaft omdat er ouders waren die dit niet konden betalen. Nu betalen we drie euro aan het begin van het jaar en uit die pot wordt er maandelijks een feestje georganiseerd voor de jarige van die maand.
  Het heeft zijn voor- en nadelen. Mijn dochter durft niks nemen want wat ze aangenomen hebben moeten ze opeten. Ze lust nauwelijks gebak of cake en de drankjes zijn telkens melk, chocomelk, fristi of capri-sun, ze lust geen van allen, daar klaagt ze wel over. Tegenwoordig geven we haar op die dag iets extra mee ter vervanging.

  Beantwoorden
 • 29/05/2015 om 21:56
  Permalink

  Betekent is met een t in dit geval 😉 (In je intro)

  Ik vind het ook altijd zo jammer dat je van die gekke ingrediënten nodig hebt!! Eigenlijk zouden ze in zo’n kookboek dan wel wat tips mogen zetten over hoe je de rest van een fles ahornsiroop (bijvoorbeeld!) kunt gebruiken 🙂

  Beantwoorden
 • 29/05/2015 om 23:07
  Permalink

  Ik vind dit ook moeilijk. Laat staan als het straks voor 20-30 kindjes ‘moet’. Het loopt al gauw uit de klauwen qua geld. Ik vind eens een snoepje of wat niet erg maar als het standaard bij elke verjaardag zo gaat tel maar op.
  afijn ik zoek dus ook nog steeds naar iets leuks/lekker/bewust/gezonds 😉 i let you know als ik iets vind haha!

  Beantwoorden
 • 30/05/2015 om 09:40
  Permalink

  Toen onze oudste zoon drie jaar werd, had ik wel een leuke traktatie bedacht, al zeg ik het zelf 😉 😉
  Een klein grijs muisje (knuffeltje) van Ikea met een doosje rozijntjes welke ik in een geel vouwblaadje gepakt had, zodat het een muisje met een blokje kaas was. Samen verpakt in een mooi cellofaantje en klaar was de traktatie! Heel simpel, niet duur, maar het viel enorm in de smaak! Ik heb er wel een foto van, maar die kan ik hier niet toevoegen, denk ik?
  Ik heb onze jongste jongens die op Valentijnsdag mochten trakteren ook wel eens iets soortgelijks laten uitdelen, een knuffelbeertje met snoephartjes in een stoer uitdeelzakje.
  Verder hebben de mannen weleens op spiesjes met kaas en worst en druifjes e.d. getrakteerd of op een bakje/bekertje gevuld met gezond lekkers, een sleutelhanger met nog iets erbij deed het ook goed. Voor deze tijd van het jaar is een zandbakschepje met daar een mooi zakje aan gebonden, ook heel leuk, dat idee zag ik eens op een blog voorbij komen.
  Ik vond en vind het zelf vooral belangrijk dat ze iets trakteren wat de jarige zelf ook heel lekker vindt en dat het iets gezonds is, eventueel aangevuld met iets kleins wat wat minder gezond is.
  Ach, en Pinterest staat ook bol van de fantastische ideeën, gelukkig hoef je tegenwoordig niet alles meer zelf te bedenken!

  Beantwoorden
 • 31/05/2015 om 09:40
  Permalink

  Hoi Linda,

  Ik heb toen mijn zoontje 1 werd danoontjes met een Bumba omhulsel getrakteerd, toen hij 2 werd trakteerde hij rozijntjes (creatief verpakt 🙂 ) en deze maand werd hij 3 en trakteerde hij Paw Patrol popcorn bakjes met popcorn erin.

  Voor mijn jongste die in juni 1 wordt moet ik nog iets zien te vinden! Ik vind het wel altijd super leuk om iet creatiefs te doen en dan zelf te maken!

  Groetjes Kirsten
  (love zen mama)

  Beantwoorden
 • 01/06/2015 om 10:42
  Permalink

  Piratenbananen! Vond ik super leuk op te geven. Snel gemaakt, goedkoop, origineel, lekker én gezond. De kinderen waren er gek op. Ik schreef er een blogje over waar je ook foto’s vind 🙂
  http://esterdepret.be/traktatie/

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.