Smoothies zijn gezond, lekker, zitten vol met vitamines en het helpt je gemakkelijk aan die twee stuks fruit per dag te komen.
In dit artikel laat ik je een aantal recepten zien voor gezonde smoothies die voor volwassenen maar ook voor kinderen zijn. Het alternatief voor groentesapjes.
Waarmee maak je een smoothie?
Om een smoothie te kunnen maken heb je een blender, sapcentrifuge of slowjuicer nodig.
Het voordeel van een slowjuicer is dat al het sap uit je fruit en groente geperst wordt, waardoor er geen vitamines verloren gaan. Wel duurt dit wat langer en zijn slowjuicers over het algemeen vrij prijzig.
Maar ook met een blender of een sapcentrifuge lukt het prima. Ik gebruik zelf altijd een blender, en heb er nog nooit problemen mee gehad!
Daarnaast heb je natuurlijk fruit en/of groente nodig, eventueel kruiden, noten, zaden of granen en iets vloeibaars. Dit kan water of melk zijn, maar ook bijvoorbeeld sinaasappelsap of amandelmelk kan prima.
Eigenlijk kun je alles gebruiken, al zal de ene smaak beter samen gaan met het fruit of de groentes die je gebruikt, als de ander.
Recepten voor fruitsmoothies
Bananen-kersen smoothie
Een lekkere smoothie met banaan, kersen en yoghurt. Deze smoothie kun je prima tussendoor drinken, maar kun je ook gebruiken voor het ontbijt.
Het recept vind je hier.
Kiwi-bananen smoothie
Nog een heerlijk fruitsmoothie die prima als vervanging voor het ontbijt kan dienen.
Het recept vind je hier.
Aardbeien smoothie
Ben je gek op aardbeien? Dan kun je natuurlijk ook kiezen voor een heerlijke aardbeiensmoothie aangevuld met bananen.
Het recept vind je hier.
Sinaasappel smoothie
Deze smoothie is gemaakt met een tropische combinatie van sinaasappelsap, banaan, mango, ananas en sinaasappels. Wanneer je dat iets teveel vindt, kun je de sinaasappelsap ook vervangen door bijvoorbeeld melk.
Het recept vind je hier.
Ananas smoothie
Ben je gek op ananas? Dan is deze smoothie wel iets voor jou! Hier gaat maar liefst een hele ananas in, samen met banaan, peer en kokosmelk. Is dat te tropisch dan kun je ook een ander alternatief gebruiken.
Het recept vind je hier.
Blauwe bessen smoothie
Heb je blauwe bessen over en weet je niet goed wat je ermee moet doen, maak er dan een smoothie van. Samen met frambozen en banaan is dit een heel lekkere smoothie.
Het recept vind je hier.
Tropische smoothie
Met mango, banaan, perzik en passievrucht kun je een heerlijke, tropische smoothie maken.
Het recept vind je hier.
Watermeloen smoothie
Een smoothie die je niet zo vaak ziet maar zeker de moeite waard is. Deze smoothie maak je met watermeloen, citroen en komkommer.
Het recept vind je hier.
Appel-kaneel smoothie
Een heerlijke smoothie voor in de herfst, als je het mij vraagt. Deze smoothie van appel met kaneel. Deze smoothie kan ook prima als ontbijt in combinatie met havermout.
Het recept vind je hier.
Vitamine C smoothie
Heb je een vitamineboost nodig? Probeer dan deze smoothie eens. Gemaakt met aardbeien, sinaasappel en meloen.
Het recept vind je hier.
Groente smoothies
Avocado smoothie
Heb je behoefte aan wat extra energie, probeer dan deze smoothie van avocado en bleekselderij eens.
Het recept vind je hier.
Spinazie-appel smoothie
Een heerlijke groene smoothie met spinazie, appel en banaan. Perfect voor een extra shot vitamine.
Het recept vind je hier.
Rode bieten smoothie
Deze smoothie is perfect voor wanneer je niet zo gek bent op rode bieten. Je voegt er namelijk ook banaan aan toe en door de sterke smaak daarvan proef je de bieten bijna niet. Extra kun je ook nog aardbeien en bosbessen toevoegen voor een wat zoetere smaak.
Het recept vind je hier.
Komkommer smoothie
Deze smoothie met komkommer, avocado en appel is ontzettend groen en makkelijk te maken.
Het recept vind je hier.
Wortel smoothie
Een heerlijke smoothie van wortelen, selderij, appel en ananas.
Het recept vind je hier.
Wortel-gember smoothie
Nog een wortelsmoothie, alleen nu zijn er mango en gember aan toegevoegd.
Het recept vind je hier.
Spinazie-kokos smoothie
Spinazie doet het erg goed in smoothies, en in combinatie met mango en kokos is hij ook zeker de moeite waard.
Het recept vind je hier.
Boerenkool smoothie
Boerenkool verwerken in een smoothie is misschien een beetje vreemd, maar boerenkool is wel erg goed voor je! In dit recept doe je de boerenkool samen met blauwe bessen, avocado of mango en lijn- of chiazaad.
Het recept vind je hier.
Bloemkool-bosbes smoothie
Een combinatie die ik niet zo snel zou maken; bloemkool met bosbessen. Door de bosbessen wordt de smoothie lekker zoet.
Het recept vind je hier.
Druiven-spinazie smoothie
Een verrassende combinatie van druiven, spinazie, ananas en banaan. Deze combinatie wordt ook wel de Popeye smoothie genoemd 😉
Het recept vind je hier.
Meer recepten vind je hier.
Hoe gezond zijn smoothies?
Je zou denken dat een smoothie gezond is. Het bevat tenslotte fruit en/of groente. Maar in fruit zitten ook fruitsuikers.
Het advies is 2 stuks fruit per dag te eten maar in een smoothie zitten vaak meer dan twee stuks en dus krijg je automatisch ook meer suiker binnen. Een smoothie staat ook niet in de Schijf van Vijf en tellen dus officieel niet mee voor je dagelijkse portie fruit.
In één smoothie van 250 milliliter zitten gemiddeld 7 suikerklontjes. Dat is dus best veel. Deze suikers en dus ook calorieën komen dus ongemerkt binnen. Haal je de smoothies kant-en-klaar uit de winkel dan zit daar meestal nog extra suiker bij in.
Ook is het zo dat je minder snel vol raakt van een smoothie. Dit komt omdat gepureerd fruit minder verzadigend is dan een gewoon stuk fruit.
Een andere reden hiervoor is dat je het fruit niet hoeft te kauwen en je een smoothie sneller opdrinkt dan dat je al dat fruit opeet. Drink de smoothie dus niet te snel op, maar neem er de tijd voor. Je zou ook een lepel kunnen gebruiken om er nog langer over te doen.
In een groene smoothie zitten veel minder suikers. In een groene smoothie zitten groenten en fruit die je vervolgens mengt met water.
Wel is het zo dat je het beter in de blender kunt stoppen dan in bijvoorbeeld een juicer. In een juicer wordt namelijk alleen het sap eruit geperst, en gaan de vezels vervolgens verloren. In een blender gebeurt dit niet.
Het is dus niet verstandig om teveel smoothies te drinken vanwege de vele suikers, of neem af en toe eens een groene smoothie om af te wisselen.
Helemaal overstappen op smoothies, bijvoorbeeld bij het ontbijt, is geen goed idee. Kauwen is tenslotte goed voor je en als jij je ontbijt elke ochtend opdrinkt hoef je niet te kauwen.
- Listeria bacterie - 24/07/2024
- Oxytocine: Het hormoon van verbondenheid en vertrouwen - 08/02/2024
- Overzicht peulvruchten en bonen; welke zijn gezond en recepten - 31/12/2023
Leave a comment