Skip to Content

Wat doet een smartphone met je hersenen? 

Wat doet een smartphone met je hersenen? 

Misschien ga nu ‘gillen’, want, denk je: daar gaan we weer. Weer een artikel over de gevaren van een smartphone of andere nadelige aspecten aan dit apparaat. Misschien heb je gelijk, maar het is toch ook wel fijn om te weten wat er uit onderzoeken naar voren komt over de gevolgen van je smartphonegebruik. We willen toch allemaal gezond blijven?

Daarom toch de vraag die in dit artikel centraal staat: “Wat doet een smartphone met je hersenen?” Wat gebeurt er als je te lang op je telefoon zit? Zijn er dingen die je kunt doen zodat je liever bezig bent voor je brein?

Telefoonverslaving!

Misschien denk je bij de term telefoonverslaving wel aan het feit dat we niet meer zonder telefoon kunnen. Denk je aan iemand die altijd op zijn smartphone kijkt omdat hij of zij niks wil missen.

Op zich zegt deze term dat ook wel, maar er is wel degelijk meer aan de hand wat écht met een verslaving te maken heeft. Je hersenen worden namelijk gestimuleerd om dopamine aan te maken als jij je telefoon oppakt.

Dit zijn gelukshormonen, die je uiteraard graag wilt blijven ervaren. Je hersenen vinden het fijn om iedere keer die nieuwe prikkel te mogen ervaren die de telefoon je geeft. Even weg van saai gedoe, maar iets anders beleven. Afleiding zoeken.

Andere verslavingen (ja, drugs!) zijn hierop ook gebaseerd. Dopamine aanmaken! En dat is nog niet alles. Naast deze verslaving zal je ook slomer gaan denken. Dit heeft te maken met een ander stofje wat aangemaakt wordt. 

Overprikkeling 

Dat we overprikkelt raken door alles wat die telefoon ons meldt, dat kunnen we ons allemaal wel voorstellen. Al die informatie: word je toch doodmoe van? Het kost je brein heel veel energie om steeds die info op te nemen. Dat je daardoor dus vermoeider zult zijn dan zonder telefoongebruik is niet ingewikkeld om te snappen.

En dan hebben we het nog niet eens over het feit dat we iedere keer opnieuw ons weer opnieuw moeten focussen op waar we eigenlijk mee bezig waren. Dat kost vast ook iedere keer weer meer energie dan dat je in één keer met het onderwerp door blijft gaan. 

Dom en futloos?

Volgens Daniel Amen, een hersenonderzoeker uit Amerika, daalt je bloedsomloop door social media en screens. Hierdoor krimpen je hersenen en word je er dus echt dommer en futlozer van! Tenminste, dat kom je op sites tegen.

Bij de VPRO kwam ik echter de opmerking tegen dat een passage over deze onderzoeker is geschrapt omdat dit onvoldoende onderbouwd bleek. Ik ga ervan uit dat het om deze uitspraak ging. Of dit dus echt waar is, is nog de vraag…

Sterk beïnvloed

Buiten het stukje om van deze verslaving worden we natuurlijk ook (onbewust) heel erg beïnvloed door alles wat we zien. Dat ook dat voor rare situaties kan zorgen, daar zijn voorbeelden genoeg van. Mensen die zo onzeker over zichzelf worden en de raarste operaties ondergaan om er mooier uit te gaan zien (terwijl ze er juist vreselijk gaan uitzien).

Of wat dacht je van die enge challenges op TikTok of YouTube. Met enige regelmaat hoor je toch weer dat daardoor een jongere is overleden of ernstig gewond. We worden onzeker over de dingen die we doen.

En dan heb je ook nog FOMO. Fear Of Missing Out. Want je wilt natuurlijk ook alles gedaan hebben en hierover kunnen mee kletsen… Dat dit alles je brein stress geeft, is niet moeilijk om te raden.

Voordelen van minder op je telefoon zitten

Even de voordelen op een rijtje als je minder op je smartphone zou zitten:

  • Minder prikkels
  • Meer rust
  • Meer energie
  • Meer creativiteit
  • Beter contact met de mensen die live bij je zijn
  • Betere concentratie
  • En eerlijk is eerlijk, je bespaart ook tijd! Die kan je mooi voor andere dingen gebruiken, waardoor je opeens minder stressvol hoeft te zijn omdat je tijd tekortkomt…

Hoe raak je minder verslaafd?

Er zijn landen waar een verslaving als deze wordt gezien als een psychische aandoening. Dit zijn bijvoorbeeld China en Zuid-Korea. Hiervoor zijn er heftige afkickprogramma’s ontwikkeld. Maar gelukkig hoef je niet meteen zo ver te gaan en kan je prima eerst zelf eens stappen zetten om minder met je smartphone bezig te zijn!

Zet het geluid op stil

Heel eenvoudig: zorg dat je niet continue wordt gestoord door ieder bericht wat er binnenkomt. Weet je niet dat er iets is binnengekomen, dan is het minder lastig om niet te checken. Zo kan je met jezelf afspreken dat je pas weer kijkt als je je taak hebt afgerond waar je mee bezig bent, bijvoorbeeld. 

Check op bepaalde momenten

Nog mooier: stel bepaalde tijden in dat je op je telefoon mag kijken en leg hem verder weg. Je checkt bijvoorbeeld alleen in de ochtend en de avond je social media en verder niet. Heb je je mail niet beslist nodig voor je werk? Mooi, dan doe je dat daar ook mee: alleen maar een paar momenten op de dag kijken.

En het nieuws? Daar word je vaak alleen maar ongelukkig van en de wereld draait ook wel door zonder dat jij kijkt. Wil je graag op de hoogte blijven van het leed in de wereld? Check dan ook maar 1 of 2 keer per dag de krant en klaar…

Minder spelletjes

Zet je telefoon niet vol met allerlei leuke spelletjes zodat het kriebelt om iets te doen als je het ziet liggen. Hoe minder er te beleven valt op de telefoon, hoe minder moeite het zal kosten om het te laten liggen. 

Hou je schermtijd in de gaten

Zowel Apple als Google bieden de mogelijkheid om je schermtijd in de gaten te houden. Je kunt hierbij limieten instellen. Bepaal voor jezelf welke regels je jezelf wilt opleggen en stel dit hierbij in. Bij Google moet je dan even zoeken naar ‘digitaal welzijn’. Maar er zijn ook speciale apps voor te downloaden.

Leg weg!

Lukt het je niet om van je smartphone af te blijven? Maar wil je weleens uitproberen hoe het is om minder op het ding bezig te zijn? Of wil je het niet alleen proberen maar er echt helemaal voor gaan? Leg je telefoon dan weg! Uit het zicht zal je toch minder snel het ding pakken. Hoe vaak gaan dit soort dingen immers niet onbewust. En zelfs al is het wel bewust, je wordt extra getriggerd als je hem ziet liggen! 

Lekker genieten

Zoek andere manieren om jezelf afleiding te geven. Een leuk boek, bijvoorbeeld. Of ga juist lekker de natuur in, zoek een gezellig terrasje op (zonder telefoon!) en geniet bewust van de dingen uit het ‘echte’ leven! Die telefoon loopt niet weg, die kan je straks ook nog wel checken… 

Wil
Laatste berichten van Wil (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *