Sinds een paar weken hebben we een multicooker in huis, met een slowcookerfunctie (hier). Al een tijdje hoorde ik hier goede verhalen over van anderen. Hoog tijd dus om dit zelf aan de test te onderwerpen om te zien of het eten er echt zoveel lekkerder uit komt. Ja dus!
De eerste week heeft de slowcooker het keukenblad niet verlaten. Het maakt niet uit waar we voor kiezen; aardappelen of pulled pork, Mexicaans, Oosters, Italiaanse lasagne en zelfs een chocoladecake.
Het één is nog lekkerder dan het ander! De slowcooker succes recepten van de afgelopen weken vind je hieronder en zal ik ook regelmatig blijven aanvullen!
Let op: Ik vernoem alleen de kruiden en geen hoeveelheden; dit is naar eigen smaak te bepalen.
Aardappel gratin
Ingrediënten
- aardappelschijfjes uit de koeling
- slagroom (200 ml)
- hamblokjes
- ui
- groene paprika
- nootmuskaat, peper en zout
- 2 eieren
- geraspte kaas (Edammer, gratin kaas, Gruyere)
Bereiding
Voorbereidingen: Je begint met het snijden van de ui en deze kort fruiten in een pan. De ‘saus’ maak je van room en eieren en breng je op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Eventueel voeg je extra ingrediënten toe zoals hamblokjes en paprika om hem lekker te laten vullen.
Daarna smeer je de pot in met boter en begin je met opbouwen. Eerst een laagje saus, dan aardappelschijfjes en wat geraspte kaas. Je eindigt met de saus en kaas.
Vervolgens laat je deze 4 tot 6 uur in de hoge stand in de slowcooker staan. Eventueel kun je hem daarna met nog wat geraspte kaas in de oven plaatsen voor een mooi korstje.
Voor de multicooker; 40 minuten op ‘bakken’.
Witlof en hamschotel
Ook geschikt voor mensen die niet van witlof houden!
Ingrediënten
- Voorgegaarde krieltjes of aardappelschijfjes
- 500 gram witlof
- Hamblokjes
- Creme fraiche
- Mosterd
- Paprikapoeder
- Nootmuskaat
- Zouten peper
- Zakje geraspte kaas
Bereidingswijze
Eigenlijk is dit gewoon een kwestie van stapelen; als eerste de aardappelen, daaroverheen de witlof (even wassen en in plakjes snijden, het bittere hart verwijderen) die je een beetje mengt met de hamblokjes en een deel van de kaas. De creme fraiche meng je met de mosterd en overige kruiden en giet je over het geheel heen. Daarna de rest van de kaas er rijkelijk overheen strooien. Vervolgens een uur op high en daarna drie uur op low.
Voor de multicooker; 40 minuten op de bakstand met groenten is voldoende.
Duitse Curryworsten
Ingrediënten
- Saucijzenworsten
- 2 uien
- Gepureerde tomaten pakje
- Blikje geconcentreerde tomatenpurree
- Honing
- Sojasaus
- Sambal
- BBQ-saus
- (Gerookte) Paprikapoeder
- Kerriepoeder
- Cayenne of chilipoeder
- Peper en zout
Bereidingswijze
Het lekkerste wordt dit als je eerst even op hoog vuur de worsten aanbakt zodat ze een knapperig korstje krijgen. Ze hoeven niet gaar, alleen rondom even wat laten bruinen. Ondertussen meng je in de slowcooker de fijn gesneden ui en alle overige ingrediënten naar smaak. In plaats van normale paprikapoeder kan je ook de gerookte gebruiken voor een beetje dat rokerige bbq-smaakje; de BBQ-saus maakt dat helemaal af. Zelf vindt ik een beetje pit wel lekker, maar de sambal kan je ook prima achterwege laten. Als alles in de pot zit 5,5 uur op low laten garen, of 4 uur als je de worsten eerst even hebt aangebakt is ook voldoende.
Lekker met patat of op een hard pistoletbroodje met wat zuurkool.
Voor de multicooker kan je de worsten ook even op de crust fry stand aanbakken maar dan wordt het niet zo ‘krokant’ als in de koekenpan. Daarna 4 uur op 80 graden of op het stew programma met vlees (ongebakken).
Sticky gehaktballen
Dit is echt een groot succesnummer hier in huis; vooral de saus is om je vingers bij af te likken! En kan je natuurlijk ook gebruiken voor kip, drumsticks, spareribs etc.
Ingrediënten
- 500 gram gehakt
- 2 rode uien
- paneermeel
- gember
- knoflook
- 1 ei
- scheutje melk
- 300 mL Coca Cola (geen zero)
- 100 gram basterdsuiker
- sambal
- ketchup
- chilisaus
- citroensap
- ketjap manis
- chilipoeder
- paprikapoeder
- nootmuskaat
- peper en zout
Bereidingswijze
De gehaktballetjes maak je door het gehakt te mengen met het paneermeel, een scheutje melk, een ei en op smaak brengen met sambal, nootmuskaat en peper en zout. Daarna even aanbakken in de pan zodat ze een korstje krijgen en niet uit elkaar vallen. Daarna in de slowcooker met de overige ingredienten naar smaak. In toaal twee uur op high, eventueel laatste half uurtje met open deksel zodat vocht kan ontsnappen en de saus kan indikken.
Voor de multicooker; twee uur op 90 graden of het stew programma van een uur.
Gehaktballen in stroganoffsaus
Ingrediënten
- 500 gram half om half gehakt
- paneermeel
- 1 ei
- ketjap
- sambal
- peterselie
- blikje geconcentreerde tomatenpurree
- pakje slagroom 200 mL
- 2 uien
- 1 rode & 1 gele paprika
- 1 bakje(400 gram) champignons
- paprikapoeder
- nootmuskaat
- peper & zout
Bereidingswijze
Je begint met het maken van de gehaktballetjes; hiervoor meng je de gehakt met het ei, paneermeel en scheutje melk. Daarna breng je het mengsel op smaak met de fijngesneden peterselie en nootmuskaat, peper en zout. Eventueel ook wat gehaktkruiden. Voor een licht pikant smaakje kan je ook wat sambal toevoegen of chilipoeder.
Daarna bak je de gehaktballetjes licht aan op hoog vuur, ze hoeven niet gaar te zijn en mogen van binnen nog best roze zijn. Dit voorkomt echter het uit elkaar vallen in de slowcooker. Ondertussen snijdt je de uien en paprika in stukjes en de champignons in plakken. Als je dat lekker vindt kan je ze even aanbakken om de smaken zo goed los te laten komen. Daarna gaan deze onderin de slowcooker, samen met de tomatenpurree en de paprikapoeder. Even goed mengen en daarna kunnen de gehaktballetjes bovenop. Je gaart dit twee uur op lage stand, de gehaktballen worden hierdoor heerlijk zacht en zitten vol met smaak! Het laatste kwartier voeg je slagroom toe en roert dit rustig door elkaar.
Tip: Lekker om te serveren met spaghetti of aardappelpurree!
Kipsatésaus
Ingrediënten
- pindakaas (5 flinke scheppen)
- melk (ca 300 ml) kan ook kokosmelk voor vollere smaak
- ketjap
- chilisaus
- suiker (theelepel)
- theelepel sambal
- 400 gram kip
- paksoi
- paprika
- komkommer
- bloemkoolrijst
Bereiding
Voorbereiding; kip snijden en marineren in ketjapsaus en even laten staan. Daarna kun je de kip even kort aanbakken in de pan zodat de buitenkant een mooi kleurtje krijgt, van binnen hoeft hij niet gaar te zijn.. Hieraan voeg je toe de pindakaas en melk en breng je op smaak met ketjap, chilisaus, suiker en sambal. Terwijl je dit even op een laag vuurtje laat sudderen ga je verder met het snijden van de paksoi en paprika. Wordt de saus te dik, dan voeg je wat extra melk toe. Daarna even proeven; is het nog teveel pindakaas, dan wat meer op smaak brengen met eerder genoemde ingrediënten. Daarna de saus in de pot gieten, vlees er in leggen en eindigen met de paksoi en paprika en dan 6 uur laten staan op low.
Lekker om te serveren met (zoetzure) komkommer, paprika, kroepoek en (bloemkool)rijst of stokbrood.
Voor de multicooker; kip eerst 12 minuten op crust fry groenten en daarna stew programma met groenten.
Kip Kerrie
Ingrediënten
- 3 cm gember
- citroengras
- kerriepoeder (ongeveer 1 eetlepel)
- olie
- 400 gram kippen(dij)filet
- 1 rode paprika
- 1 gele paprika
- 1 rode peper
- 1 appel (zoetzuur)
- 1 rode ui
- 1 winterpeen
- 1 courgette
- 1 teentje knoflook
- kokosmelk pakje
- bouillonblokje (groenten)
- pandanrijst
Bereidingswijze
Kip in blokjes snijden, ui fijn snijden net als knoflook, gember en rode peper. Samen in de pan tot de buitenkant van het vlees wit gekleurd is. Daarna mag het vlees in de pot samen met de winterpeen, courgette en citroengras (deze kan je fijn snijden of plat slaan en in een strikje vouwen en toevoegen en na koken verwijderen). Tot slot het bouillonblokje en de kerriepoeder (ongeveer 1 eetlepel) toevoegen en dan 4 uur laten staan op low. Ondertussen snijdt je de appel en paprika’s, deze voeg je op het allerlaaste samen met de kokosmelk toe aan het geheel. De pandanrijst kook je in een losse pan.
Voor de multicooker; kip, ui, knoflook, gember en rode peper op crust fry. Daarna op het stew programma met de groenten en rijst in aparte pan. Of op het risotto programma samen met de rijst en extra water.
Lees ook: Kip Kerrie Noodles
Thaise Groene Curry
Ingrediënten
- Courgette
- Aubergine
- 2 rode uien
- 2 tomaten
- 1 kleine komkommer
- 1 gele paprika
- groene curry pasta
- kokosmelk
- 400 gram kippendijenfilet
- basmatirijst
Bereidingswijze
Kip in blokjes snijden en samen met ui in olie in de pan bakken. Ondertussen de courgette, aubergine, ui, tomaat en kleine komkommer in stukjes snijden en samen met de groene curry pasta met het vlees toevoegen in de slowcooker en dan 4 uur op low laten staan. Na afloop de rijst koken en de kokosmelk toevoegen om schiften te voorkomen.
Voor de multicooker; kip en ui op crust fry stand, daarna met alle groenten, curry pasta en rijst op risotto programma (of zonder rijst op stew programma en dan rijst apart koken).
Babi Ketjap
Ingrediënten
- 500 gram hamlappen
- klein bakje spekjes
- 1 ui
- 2 bosuitjes
- basterd suiker
- 100 ml ketjap
- sojasaus
- sesamolie
- sambal
- knoflook
- gember
- kurkuma
- koriander
- citroensap
Bereidingswijze
De spekjes even uitbakken in de pan samen met de fijn gesneden ui. Ondertussen de hamlappen in kleine stukken snijden. Vervolgens alle ingrediënten (naar smaak in de slowcooker en vier uur op low in de slowcooker. Of het stew programma van de multicooker. Als het geheel te vochtig blijft indikken met wat bloem of allesbinder.
Serveren met gebakken uitjes, sesamzaad met zilvervliesrijst, sugar snaps of boontjes.
Zoetzure kip
Ingrediënten
- 500 gram kippendijenfilet of kipfilet
- tomatenpuree blikje
- 1 blikje ananasstukjes
- paar worteltjes
- blikje maïs
- 1 rode ui
- 1 prei
- knoflookteentje
- sojasaus
- 1 rode paprika
- 1 gele paprika
- suiker of agavesiroop
- wijnazijn
Bereiding
Voorbereiding; ui en knoflook snijden en in wat olie bakken in de pan. Ondertussen snijd je de kipfilet in stukjes en bak je die ook even kort mee. Terwijl je verder gaat met het snijden van de worteltjes en prei en je de maïs en ananas laat uitlekken. Dit voeg je samen met een blikje tomatenpuree, scheutje sojasaus en agavesiroop en paar druppels wijnazijn toe aan de kip en goed roeren. Daarna kan het geheel in de slowcooker voor 4 uur op low. Pas op het laatste moment de paprika snijden en toevoegen zodat die niet helemaal slinkt. We aten dit met rijst.
Voor de multi-cooker; eerst de kip met ui en knoflook op crust fry en daarna het stew programma met groenten.
Kip in Madeira saus
Hierbij geen foto omdat ik dat vergeten ben…
Ingrediënten
- 500 gram kip
- 500 gram sperziebonen
- 1 rode ui
- 1 rode paprika
- 100 gram champignons
- 1 blikje tomatenpuree
- 1 (klein) flesje 100 mL Madeirawijn
- knoflookpoeder
- paprikapoeder
- tijm
- gekruide krieltjes
Bereidingswijze
Je begint met het snijden van de kip, omdat de kinderen niet zo van grote stukken houden had ik ze in vierkante blokjes gesneden. Het lekkerste is echter flink grote stukken of zelfs in een stuk. Deze sla je vervolgens plat en wrijf je in met peper en zout, en rol je vervolgens door de bloem. Ondertussen bak je in de pan een uitje, met wat knoflook- en paprikapoeder. Daarna gaat de kip er in en aan beide kanten even kort aanbakken. Daarna voeg je het kleine blikje tomatenpurree toe en blus je het geheel met madeirawijn. De alcohol laat je even verdampen voor het in de slowcooker gaat.
Volgens het originele recept horen er champignons bij; daar zijn ze hier in huis niet zo’n fan van dus verving ik dit door een paprika en twee rode tomaten. De paprika is sowieso erg lekker! Door de tomaten werd het wel een erg rode saus en meer een stoofpotje. Vervolgens was en snijdt je de sperziebonen en voegt die toe aan het geheel en laat het 4 uur op low laten sudderen. Je kan dit serveren met rijst, tagliatella, maar zelf ging ik voor de gekruide krieltjes die ik snel even in de airfryer deed. De kinderen vinden dit ook altijd erg lekker.
Voor de multi-cooker; eerst kip op crust fry en daarna het stew programma met groenten.
Paella met kip en chorizo
Ingrediënten
- Risottorijst
- 1 chorizoworst
- 350 gram kip
- 2 paprika’s geel & rood
- blikje doperwten
- 2 uien
- Saffraandraadjes
- Paprikapoeder
- Knoflookpoeder
- Bouillonblokje
Bereidingswijze
Snijdt de chorizo in blokjes en bak deze even kort aan samen met de uien. Nadat dit kort is aangebakken voeg je de paprikapoeder en knoflookpoeder toe. In het vet giet je vervolgens de risottorijst totdat deze glazig is. Vervolgens giet je dit in de slowcooker, de kip leg je er bovenop. Vervolgens de saffraandraadjes die je even oplost in water en 750 ml kippenbouillon. Tot slot snijdt je de paprika, het beste voeg je deze pas de laatste 15 minuten toe. Net als de doperwten. Daarna 6 uur op high laten staan.
Voor de multi-cooker; eerst de chorizo op crust fry en halverwege de rijst en kruiden erbij, daarna het risotto programma.
Risotto met spinazie
Ingrediënten
- 1 zakje spekjes
- 1 ui
- 300 gram risottorijst
- 500 gram spinazie uit de diepvries)
- 300 ml witte wijn
- 1000 ml kippenbouillon
- 1 bakje crème fraîche
- kaas
Bereiding
Risotto krijgt in de slowcooker de beste smaak, zonder dat je bang hoeft te zijn dat ze niet gaar zijn of te lang gekookt. Je begint met het bakken van de spekjes zodat deze lekker knapperig worden. Ondertussen snijd je een uitje en laat deze sudderen in de pan, daarna voeg je de risottorijst toe met een scheutje olie totdat het geheel glazig wordt. Daarna voeg je de wijn toe en laat dit even koken zodat de meeste alcohol verdampt (voor de kinderen). Het geheel kan daarna in de slowcooker voor 6 uur op low met de bouillon die je aanmaakt en de blokjes ingevroren spinazie.
Gebruik je verse spinazie dan moet je deze pas de laatste vijf minuten toevoegen. Voor een extra romige risotto voeg je een half bakje crème fraîche toe op het einde. Als alles gaar is, op smaak brengen met peper en zout en de kaas er overheen strooien.
Voor de multi-cooker; eerst de spekjes en ui op crust fry en halverwege de rijst erbij, daarna het risotto programma.
Pasta bolognese
Ingrediënten
- 500 gram gehakt
- bakje spekjes
- 2 uien
- paar worteltjes
- 1 prei
- 1 rode paprika
- 1 blikje tomatenpuree (groot) of geconcentreerd en puree
- 1 blik tomatenblokjes
- 1 miniflesje rode wijn
- 1 eetlepel suiker
- sojasaus
Bereiding
Je begint met het snijden van de ui en kort bakken in de pan met de spekjes erbij. Als deze uitgebakken zijn het gehakt erbij tot het een soort van gaar is. Verder garen zal het in de pot. Ondertussen snijd je de wortels en prei en bakt dit nog even kort mee. Daarna kan het mengsel in de pot samen met de paprika, tomatenpuree, tomatenblokjes, rode wijn, suiker, sojasaus, Italiaanse kruiden en basilicum naar smaak en 4 uur op low laten staan. Het laatste kwartier kook je de pasta in de pan. Heerlijk met Parmezaanse kaas!
Voor de multicooker; spekjes en gehakt op crust fry menu en daarna het stew programma met groenten. Als dat klaar is pasta en half liter water erbij en op pasta programma met deksel open.
Gehaktballen in stroganoff
Ingrediënten
- gehaktballen; 1 ei, paneermeel, peper, zout, 500 gram varkensgehakt (of half-om-half) wordt steviger met eventueel uitje/ chilivlokken
- 2 uien
- 3 wortels
- 1 zoete aardappel, kan ook met rijst
- 3 tomaten
- 1 gele en 1 rode paprika
- 2 bosuitjes
- rode peper
- gekruimelde bouillon (zonder water)
- verse peterselie & koriander
- 200 ml slagroom
Bereiding
Voor de gehaktballen meng je 500 gram gehakt met 1 ei, paneermeel, peper, zout en eventueel een uitje of chilivlokken. Deze braad je kort aan zodat de buitenkant een korstje krijgt en ze niet uit elkaar vallen. In de pot garen ze verder. Ondertussen begin je met het snijden van de ui, wortels, tomaten, bosuitjes en peper. Zelf deed ik er een grote zoete aardappel bij, maar je kan ook prima rijst koken. Dit voeg je toe aan de pot, samen met de kruiden en roer je even door. Daarna leg je de gehaktballen er op. De paprika leg ik altijd bovenop omdat er anders niet altijd evenveel van overblijft. Daarna 6 uur op low in de slow-cooker. Kwartier voordat het klaar is de slagroom toevoegen en de deksel openhouden zodat het vocht niet terugslaat in de pan wat er voor kan zorgen dat de room kan gaan schiften. Is het geheel te vochtig, dan kun je een roux van bloem en boter toevoegen.
Voor de multicooker; gehaktballen eerst even kort in pan braden en daarna op stew programma.
Chili con carne
Ingrediënten
- 1 pot bruine bonen
- 1 blikje kidney bonen
- 1 rode paprika
- 1/2 bleekselderij
- 2 tomaten
- 2 rode uien
- 1 blikje mais
- 500 gram shoarma
- 1 blikje tomatenpuree
- koriander
- 1 rode peper
- peper
- zout
Bereiding
Dit is geen heel traditionele chili; maar hiervoor heb ik vooral gekeken naar wat we op voorraad hebben. Zo zit er geen gehakt in maar shoarma. Je begint met het bakken van de shoarma (of gehakt als je dat toch liever hebt). Ondertussen snijd je de bleekselderij, paprika, tomaten, rode ui en paprika. En laat de maïs, kidneybonen en bruine bonen uitlekken. Vervolgens stop je alles in de slowcooker met nog een groot blikje tomatenpuree en voegt als laatste verse koriander en nog een rood pepertje toe. Dit laat je vervolgens vier uur sudderen op low. Eventueel kun je de paprika als laatste toevoegen als je hem liever knapperig hebt. Tot slot serveren met wat tortilla chipjes en smullen maar.
Voor de multicooker; gehakt op crust fry stand en daarna de groenten erbij op stew programma.
Babi Pangang
Eerlijk is eerlijk, die van de Chinees vind ik niet zo lekker maar dit recept ga ik zeker vaker maken!
Ingrediënten
- Runderriblappen
- Sambal
- Ketjap Manis
- 2 kleine blikjes of 1 grote geconcentreerde tomatenpuree
- 10 lepels chilisaus (of 7 chili en 3 ketchup)
- Basterdsuiker
- Gember
- Knoflook
- 1 ui
- 2 bosuitjes
- groentebouillonblokje
- 2 theelepels citroensap
- zout en peper
Bereidingswijze
Het vlees snijdt je in reepjes en kan je eventueel kort voorgaren in de pan, gelijk in de slowcooker kan ook. Daar voeg je de ui en bosuitjes aan toe net als de overige ingredienten; fijn gesneden gember, rode peper en knoflook, scheutje ketjap manis, sambal naar smaak, schepje basterdsuiker (of palmsuiker), 2 blikjes geconcentreerde tomatenpurree, chilisaus en scheutje citroensap eventueel nog zout en peper. Dan goed roeren / door elkaar scheppen en vijf uur op low. Als de saus te waterig is kan je hem na afloop inbinden met maizena of even in de pan indikken. Voor ons was hij precies goed en lekker stevig. Lekker om te serveren met atjar tjampoer, frisse komkommer, witte rijst en kroepoek.
Tip: Wil je een wat knapperige babi pangang zoals je hem ook bij de Chinees haalt. Vis het vlees dan uit de saus en gooi dit even onder de grill, in de frituur (vanwege de saus neemt het nauwelijks vet op) of zoals wij 10 minuten op 200 graden in de airfryer!
Voor de multicooker; 10 minuten op crust fry stand het vlees voorgaren en dan diy 4 uur op 80 graden of het stewprogramma.
Smoor Daging
Ingrediënten
- 1 rode ui
- halve rode paprika
- kurkuma
- anijspoeder
- gedroogde koriander
- 2 kruidnagels
- limoenrasp (of sap)
- stukje gember
- 1 teentje knoflook
- basterdsuiker
- ketjap
- kokosmelk
- 1 rode peper
- 500 gram rundvlees (runderriblap)
Bereidingswijze
Dit is een variant op de beroemde Indonesische rendang; ook een stoofschotel van rundvlees maar dan met het verschil dat er ketjap in verwerkt zit en dat er een ‘sausje’ overblijft terwijl bij rendang er doorgekookt wordt tot al het vocht verdampt is en de smaak in het vlees zit.
Als eerste snij je het rundvlees in blokjes, eventueel bestrooien met zwarte peper en even laten liggen. Daarna maak je de boemboe in de keukenmachine door daar een rode ui, halve rode paprika, driekwart rode peper, 1 teentje knoflook, stukje gember, 2 kruidnagels gedroogde koriander, anijspoeder of steranijs, komijn (of vijfkruiden ipv kruidnagel, anijs en komijn), palmsuiker (of bruine basterdsuiker), ketjap en limoenrasp (of anders sap) aan toe te voegen. Dit maal je fijn zodat er een ‘papje’ ontstaat. Het lekkerste is om dit even aan te bakken in de pan zodat de smaken goed vrij komen. Daarna even kort het vlees er in smoren en overgieten in de slowcooker. Daar het restant van de rode peper in schijfjes en de kokosmelk bijvoegen. Dit zes uur laten staan op low. Mocht het te vochtig blijven, dan laatste (half) uur met deksel open zodat het kan indikken.
Eventueel kan je 1 of 2 schepjes sambal toevoegen voor een extra pittige variant.
Voor de multicooker; de boemboe even op crust fry (10 minuten en dan laatste 4 minuten het rundvlees erbij). Daarna de rode peper en kokosmelk erbij en of diy zes uur op 80 graden of het stew programma.
Lekker om te serveren met een gekookt eitje, sperziebonen of frisse komkommersalade en witte rijst.
Meer recepten vind je hier.
- De toekomst van duurzaam bouwen - 07/10/2024
- Herfst films - 28/09/2024
- Traditionele herfstbloemen - 01/09/2024
Leave a comment