Skip to Content

Slow living; wat is het, tips en ideeën om thuis toe te passen in eigen leven

Slow living; wat is het, tips en ideeën om thuis toe te passen in eigen leven

Slow living is een term die steeds vaker wordt gebruikt om het levensstijl te benadrukken waarbij minder gejaagdheid en meer bewustzijn de boventoon voert. Het klinkt allemaal heel mooi, maar hoe doe je dat nu eigenlijk, slow living? Hoe kun je ervoor zorgen dat je niet constant in een hoog tempo leeft en toch alles gedaan krijgt?

Slow living

In de eerste plaats is het belangrijk om bewuster te worden van je eigen tempo. Dit kun je doen door bewuster naar je lichaam te luisteren. Voel je je moe? Neem dan even een time-out en ga wat rusten.

Ga je liever wat vroeger naar bed in plaats van laat op te blijven? Doe dat dan. Luister naar je lichaam en geef het de rust die het nodig heeft. Ook is het belangrijk om bewuster te worden van je eigen gedachten.

Merk je dat je vaak negatieve gedachten hebt? Probeer dan bewust naar positieve gedachten te zoeken. Dit kan door eenvoudige dingen te doen, zoals een wandeling in de natuur of even een leuk boek lezen.

Stel voor jezelf Prioriteiten

Wat is er nu echt belangrijk voor jou? Wat wil je bereiken? Als je je bewust bent van je doelen, is het makkelijker om beslissingen te maken die hieraan bijdragen. Kies bijvoorbeeld bewust voor een baan die past bij je wensen en waar je energie van krijgt, in plaats van een baan die veel verdient maar waar je uitgeput van raakt.

Wees bewust van je tijd

Hoe ga je elke dag om met je tijd? Wanneer ben je het meest productief? Plan je werkzaamheden en andere activiteiten hiernaar. Op die manier maak je optimaal gebruik van je tijd en voel je je niet verspild.

Simplificeer je leven

Kies bewust voor een eenvoudigere levensstijl. Dit hoeft niet per se minder te kosten, maar kan wel veel rust en ruimte in je leven creëren. Bijvoorbeeld door bewust te kiezen voor minder spullen, een kleiner huis of minder verplichtingen.

Neem de tijd voor dingen

Doe dingen rustig en bewust. Kies bijvoorbeeld voor kwaliteit en duurzaamheid in plaats van kwantiteit. Koop een paar goede schoenen in plaats van veel goedkope, koop lokaal en duurzaam geproduceerde producten in plaats van wegwerpartikelen en neem de tijd voor een goed gesprek in plaats van een snelle whatsapp.

Ga offline

Neem eens een dag, een uur of zelfs een halfuur voor jezelf waarin je geen gebruik maakt van technologie. Disconnect om je weer te connecteren met jezelf, je omgeving en de mensen om je heen.

Beweeg

Een van de sleutels tot slow living is bewustwording. Als je bewust bent van je lichaam en je geest, ben je beter in staat om te ontspannen. Bewegen helpt je hierbij. Zoek een sport of beweegvorm die bij je past en die je leuk vindt, zodat je er makkelijk aan blijft doen.

Eet bewust

Neem de tijd om je eten te kiezen, bereiden en op te eten. Kies voor gezonde en verse producten en let ook op de kwaliteit van je voedsel. Een bewuste keuze hier kan ervoor zorgen dat je je fysiek en mentaal beter voelt.

Mediteer

Mediteren helpt je bewuster te worden en te leren ontspannen. Er zijn verschillende manieren om te mediteren, dus vindt een methode die bij je past. Je hoeft hiervoor niet per se naar een cursus te gaan, je kunt ook gewoon een paar minuten per dag stilzitten en je aandacht richten op je ademhaling.

Leer ‘nee’ zeggen

Een belangrijk aspect van slow living is het bewust kiezen van je activiteiten. Soms moet je ‘nee’ zeggen, ook al is dat moeilijk. Wees niet bang om je grenzen aan te geven en te kiezen voor wat jij belangrijk vindt.

Geniet van de kleine dingen

Probeer elke dag minimaal één kleine ding te doen waar je blij van wordt. Dit hoeft niet altijd iets groots of duurs te zijn, het kan ook gewoon iets simpels zijn als een lekker kopje koffie drinken in het park, een boswandeling maken of een goed boek lezen.

Slow living hoeft niet moeilijk te zijn. Het gaat vooral om het bewustzijn van je eigen levensstijl en wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat je minder gestrest en meer ontspannen bent.

Probeer eens een aantal van de bovenstaande tips uit en ervaar hoe het is om een aantal principes van slow living toe te passen in je eigen leven om te ervaren hoe fijn het kan zijn om bewuster in het leven te staan.

Meer informatie over slow living lees je hier.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *