Skip to Content

Slechte adem; oorzaken en tips wat aan te doen?

Slechte adem; oorzaken en tips wat aan te doen?

Een slechte adem, ook wel halitose genoemd, is een veelvoorkomend probleem waar veel mensen mee te maken hebben. Het wordt vaak veroorzaakt door bacteriën in de mond die een zwavelgeur afgeven, maar het kan ook worden veroorzaakt door andere factoren, zoals bepaalde voedingsmiddelen, roken, medicijnen of gezondheidsproblemen.

Een slechte adem kan niet alleen ongemakkelijk en gênant zijn, maar het kan ook een teken zijn van een onderliggende gezondheidsaandoening, zoals tandvleesaandoeningen, sinusproblemen of zelfs maagproblemen.

Slechte adem zelf ruiken?

Het kan soms lastig zijn om je eigen slechte adem te ruiken, omdat je neus gewend is aan de geur en je hersenen de geur als normaal beschouwen. Maar er zijn een paar manieren waarop je kunt proberen te beoordelen of je een slechte adem hebt:

 1. Likt de rug van je hand en wacht 10 seconden voordat je eraan ruikt. Als je een slechte adem hebt, zul je dit waarschijnlijk kunnen ruiken.
 2. Schraap met een lepel zachtjes over de achterkant van je tong en ruik vervolgens de lepel. Als je een slechte adem hebt, zul je dit waarschijnlijk kunnen ruiken.
 3. Vraag iemand anders om je te helpen beoordelen of je een slechte adem hebt.

Onthoud dat een slechte adem niet altijd wordt veroorzaakt door een gebrek aan mondhygiëne. Als je een goede mondhygiëne hebt en nog steeds een slechte adem hebt, kan dit wijzen op een onderliggende gezondheidsaandoening die moet worden behandeld. Het is daarom belangrijk om een ​​tandarts of arts te raadplegen als je regelmatig last hebt van een slechte adem.

Oorzaken slechte adem

Er zijn verschillende oorzaken van slechte adem. Hier zijn enkele veelvoorkomende oorzaken:

 1. Slechte mondhygiëne: Als je niet regelmatig je tanden poetst, flossen en mondspoeling gebruikt, kunnen bacteriën in de mond zich ophopen en een slechte geur veroorzaken.
 2. Bepaalde voedingsmiddelen: Knoflook, uien en kruidige voedingsmiddelen kunnen een slechte adem veroorzaken. Na het eten van deze voedingsmiddelen kan de geur nog enige tijd aanwezig blijven.
 3. Roken en tabaksproducten: Sigaretten, sigaren, kauwtabak en andere tabaksproducten kunnen een slechte adem veroorzaken en je mond en tanden aantasten.
 4. Droge mond: Een droge mond (ook wel xerostomie genoemd) kan de productie van speeksel verminderen, wat kan leiden tot een slechte adem. Speeksel helpt de mond schoon te houden door bacteriën weg te spoelen.
 5. Mondinfecties: Bacteriële infecties in de mond, zoals tandvleesaandoeningen, tandbederf en een ontstoken tandvlees (gingivitis), kunnen een slechte adem veroorzaken.
 6. Gezondheidsproblemen: Bepaalde medische aandoeningen, zoals maagproblemen, sinusproblemen en longinfecties, kunnen een slechte adem veroorzaken.
 7. Medicatie: Sommige medicijnen kunnen een droge mond veroorzaken of zwavelverbindingen produceren die een slechte adem veroorzaken.

Het is belangrijk om de oorzaak van je slechte adem te achterhalen, zodat je het probleem effectief kunt aanpakken. Een bezoek aan je tandarts of arts kan helpen om de oorzaak van je slechte adem te achterhalen en de juiste behandeling te krijgen.

Tips frisse mond

Gelukkig zijn er verschillende manieren om een slechte adem te voorkomen en te behandelen, waaronder een goede mondhygiëne, het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen en het bezoeken van een tandarts of arts voor een onderliggende aandoening.

 • Poets je tanden regelmatig: Het is belangrijk om minstens twee keer per dag je tanden te poetsen, gedurende ten minste twee minuten per keer. Dit helpt om voedselresten en bacteriën te verwijderen die een slechte adem kunnen veroorzaken.
 • Flos dagelijks: Flossen is een essentiële stap in de mondhygiëne die helpt om plak en voedselresten tussen de tanden te verwijderen. Dit kan helpen om tandvleesproblemen te voorkomen en een slechte adem te verminderen.
 • Gebruik een tongreiniger: Het gebruik van een tongreiniger kan helpen om bacteriën op de tong te verwijderen die een slechte adem kunnen veroorzaken. Schraap voorzichtig over je tong van achteren naar voren om de tong schoon te maken.
 • Spoel met mondwater: Spoelen met mondwater kan helpen om bacteriën te doden die een slechte adem kunnen veroorzaken en om de mond fris te houden. Kies voor een mondwater zonder alcohol om irritatie te voorkomen.
 • Drink voldoende water: Water helpt om de mond te hydrateren en speekselproductie te stimuleren. Dit kan helpen om voedselresten weg te spoelen en een slechte adem te voorkomen.
 • Beperk het gebruik van alcohol en tabak: Het gebruik van alcohol en tabak kan een slechte adem veroorzaken. Beperk het gebruik van deze producten of stop ermee om een frisse mond te behouden.
 • Eet gezond: Voedsel met een sterke geur, zoals knoflook en uien, kan een slechte adem veroorzaken. Eet een gezond dieet met veel groenten en fruit om een frisse mond te behouden.

Door deze tips op te volgen, kun je een frisse mond behouden en zelfverzekerd zijn in sociale situaties.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *