Skip to Content

Slecht slapen volle maan

Slecht slapen volle maan

De maan: er gaan veel verhalen rond over de invloed van de maan op ons. Zo wordt er gezegd dat je slecht slaapt bij volle maan. Is dit echt zo? Waar komt dit door en wat kan je eraan doen?

De invloed van de maan: fabel of feit

Moeten we als mensen nu rekening houden met de maan of is dit één grote fabel? De meningen zijn hierover behoorlijk verdeeld en het is dus maar net wie je geloven wilt. Vanuit de wetenschap wordt er vaak gesteld dat het allemaal niet waar is (of eigenlijk: meestal dat het niet bewezen is, dus dat zegt nog niet dat het niet zo is…).

Toch zijn er heel veel mensen die de invloed van de maan wel zeggen te ondervinden. En ik moet dan ook denken aan onze oude dorpshuisarts. Toch een man van de wetenschap zou je zeggen. Maar hij verklaarde toch ooit dat de bevalling bij een familielid vast op een bepaalde datum zou zijn, omdat het dan volle maan was…

Geintje of serieus? Wie zal het zeggen. Ook Quest heeft er aandacht aan besteed en zij melden zelfs meerdere onderzoeken met wisselende uitkomsten! Dus fabel of feit? Het antwoord moet ik je schuldig blijven…

Volle maan en spiritualiteit

Binnen spirituele stromingen wordt het leven met de maan aangemoedigd. Zeker voor vrouwen. De volle maan staat dan voor de tijd van bloei. Je voelt een hogere energie van de maan, waardoor emoties hoger op kunnen spelen. Ben je HSP’er dan zal je die energie nog meer aanvoelen. 

Slecht slapen door de maan

Waarom zouden we slechter slapen door de maan? Onder invloed van de maan zouden twee dagen voor en twee dagen na de volle maan emoties naar boven komen. Je energielevel zou verhoogd zijn. Door die toegenomen energie kan je dus moeilijker in slaap komen. Je kunt er ook heftiger door gaan dromen en zelfs gaan slaapwandelen. Logisch dat je overdag dus meer emotioneel zult zijn. 

Wat kan je doen bij slecht slapen?

Even terugkomend op de vraag of het allemaal echt zo werkt, stel dat het niet zo is? Dan maak je jezelf dus alleen maar wijs dat je niet kunt slapen tijdens volle maan. Je maakt je er al drukker om en voilà: je slaapt slechter. Of dit voor jou geldt is natuurlijk niet ingewikkeld om uit te proberen. Probeer de maan even te laten voor wat het is zodat je helemaal niet weet of de maan vol zal zijn. Hou dit langere tijd vol. Hou bij hoe je iedere nacht slaapt. Na een paar maanden kan je dan de maankalender naast jouw slaapdagboek houden en bekijken of er inderdaad een verband te ontdekken is!

Help jezelf door te ontspannen

Maar stel dat het wel waar is. Wat kan je dan doen om minder last te hebben van een slechte nachtrust? Probeer er in ieder geval rustig onder te blijven. Als het puur de maan is, weet je dat het geen structureel iets is en hoef je dus niet meteen in paniek te schieten. Accepteren dat je misschien iets minder goed zal slapen kan al druk van het geheel afhalen en als je ontspannen blijft zal je eerder in slaap vallen!

Manieren om te ontspannen

Ontspannen aan je nachtrust beginnen geeft de grootste kansen dat je toch kunt slapen. Ideeën nodig hoe je dit kunt doen?

  • Doe een slaapmeditatie. Deze kan je simpel vinden op bijvoorbeeld YouTube of Spotify.
  • Lees een boek op bed. Liefst één die je echt meevoert zodat je gedachten lekker afgeleid worden.
  • Neem een lekker warm bad voordat je je bed induikt.
  • Laat alle beeldschermen uit in de avond. Of in ieder geval ruim voordat je naar bed gaat.
  • Drink geen cafeïne.
  • Ga op tijd naar bed zodat je je niet meteen druk maakt dat je te kort slaap krijgt als het langer duurt om in slaap te vallen…

Zorg dat je moe bent…

Lekker bewegen en zo je energie goed verbruiken kan helpen om zo moe te zijn dat je sneller in slaap zult vallen. 

Zorg voor een donkere kamer

Misschien heb je meestal niet zo’n last van lichtinval en kan je prima slapen met gewone gordijnen of met de gordijnen zelfs open. Door de volle maan zou dit zomaar anders kunnen zijn omdat het toch lichter is buiten. Gordijnen die het licht echt buiten laten kan dan een oplossing zijn!

Maak je niet kwaad

Zoals al eerder aangestipt: maak je niet druk. Hoe bozer je erom wordt, hoe minder goed je in slaap kunt komen. Oké, je ligt (even) wakker. Jammer dan. Duurt het langer en weet je niet meer hoe je leggen moet? Ik las pas dat je het beste niet te lang kunt blijven liggen, maar dan beter even uit bed zou gaan. Je verzet dan vanzelf even je gedachten. Lees bijvoorbeeld even rustig wat of luister naar iets rustgevends. Ga niet op een beeldscherm!  En probeer het gewoon weer opnieuw.

Leven met de maan

Ben je zelf geïnteresseerd in het leven met de maan? Dan zijn er diverse boeken die je meenemen in deze wereld en waarbij je zelf dit kunt gaan toepassen. Leven met de maan gaat verder dan alleen je slaap, uiteraard. Bij leven met de maan maak je dus gebruik van de energie van de maan, die net als de menstruatiecyclus van de meeste vrouwen, een 4-weken ritme aanhoudt. Vanuit dit gezichtspunt heeft de maan invloed op je gezondheid, je relaties, je stemmingen en bijvoorbeeld je werk.

Enkele voorbeelden: 

  • Leven met astrologie-leven met de maan van Yasmin Boland. Meer informatie vind je hier.
  • Spiritueel leven – de energie van de maan van Aurore Widmer en Djoïna Amrani. Meer informatie vind je hier.
  • In harmonie met de maan van Paungger Meer informatie vind je hier.
Wil
Laatste berichten van Wil (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *