Een hittegolf: op het moment dat ik dit schrijf zit er weer één aan te komen. Nu zijn de meningen over hittegolven behoorlijk verdeeld. De één verheugt zich erop omdat dat lekker mooi weer oplevert voor uren vertoeven in de tuin of aan het water (eventueel in de schaduw…), terwijl de ander zich bij voorbaat al druk maakt over het slapen hittegolf.
En laten we eerlijk zijn: zeker met kinderen kan extreem warm weer zorgen voor een zonnesteek en nachten waarin de kinderen niet kunnen slapen en jij dus ook niet. Hoe pak je dit aan?
Zorg voor een koele kamer
De meest logische, maar daarmee niet de meest eenvoudige tip. Als de plek om te slapen warm is, is in slaap komen en blijven nu eenmaal minder vanzelfsprekend. Hoe kan je nu zorgen dat de slaapkamer van je kind koel blijft?
Allereerst zorg je voor zonbescherming, dat de zon niet naar binnen kan schijnen. Zorg voor gordijnen die geen licht doorlaten en sluit deze gedurende de dag, zodat alle zonlicht buiten gehouden wordt en dus ook de warmte voor een groot deel. Houd de gordijnen gewoon de hele dag dicht! Staat er echter een windje?
Zodra je kindje uit bed is, zet je even alle ramen tegen elkaar open zodat de warmte het huis uit kan! En ja, dat kan dan weer het beste met de gordijnen open. En weersta de verleiding altijd een raam open te zetten bij mooi weer. Even luchten en dan snel weer dicht als het buiten warmer is dan binnen!
Probeer met deze drie dingen zo te spelen dat je de meeste winst eruit haalt! Slaapt je kindje bijvoorbeeld op de bovenste verdieping, zodat het er gewoon altijd warm is? Verhuis het dan tijdelijk gezellig naar jouw slaapkamer. Beter een extra slaper op jouw kamer erbij zodat jullie allemaal wél slapen, toch?
Niet te vroeg slapen hittegolf
Regelmaat is van groot belang voor je kind. Probeer dat dan ook zo lang mogelijk aan te houden. Wordt in slaap vallen echt een probleem? Overweeg dan eens om uit te proberen wat er gebeurt als je je kindje iets langer ophoudt. Zijn ze dan zo moe dat ze meteen in slaap vallen, heb jij een probleem minder!
Want vaak is het vooral het inslapen wat een probleem vormt. Als je je kindje wel vroeg naar bed stuurt en het slaapt vervolgens niet, dan maakt het waarschijnlijk nog minder slaapuren dan als je het een half uurtje later probeert…
Zorg voor rust voor het slapen gaan
Natuurlijk is dit altijd belangrijk want een vol hoofd maakt dat je kindje moeite heeft om de rust te vinden om in slaap te vallen (en jijzelf trouwens ook). Maar in de zomer hebben we natuurlijk nog weleens de neiging langer met dingen door te gaan, simpelweg omdat het nog licht is.
Laat je kindje dus niet tot tien minuten voor het naar bed gaan in de zandbak spelen… Begin gewoon op tijd met afbouwen van de activiteiten en lees even rustig nog een boekje voor op de tuinbank buiten, bijvoorbeeld.
Katoen is de uitkomst
Geef je kindje zo weinig mogelijk kleertjes aan in bed! En zorg dat wat hij draagt van katoen is. Katoen ademt namelijk het beste en is daardoor dus minder warm. Je zou zelfs de wegwerpluier (wat toch een broednestje is) kunnen vervangen door een katoenen luier! Ook de lakens e.d. kan je het beste van katoen laten zijn.
Eet op normale tijden
In de zomer willen we nog weleens de tijden van het eten verschuiven naar later, omdat we nog zo lekker buiten rondhangen. Toch is het verstandig om hier mee op te letten als je kleine kinderen hebt.
Niet alleen omdat routine het fijnste is voor je kind, maar slapen direct na een maaltijd kan ook problemen opleveren. Zorg dat er minimaal een half uur zit tussen de maaltijd en het bedritueel.
Omgekeerde kruik
Bij een baby leg je voordat de baby naar bed gaat een kruik op zijn matrasje om alvast een warm holletje te maken. Dit kan je natuurlijk ook andersom doen! Leg flesjes water in de vriezer.
Even voordat je kindje naar bed gaat leg je zo’n flesje in zijn bedje. Uiteraard verwijder je deze als je kind zijn bedje induikt om brandwonden te voorkomen, maar zijn bedje is in ieder geval koel.
Donkere kamer
Naast de warmte kan ook het licht in de kamer een probleem zijn. In slaap vallen is nu eenmaal moeilijker als het nog licht is. Door voor verduisterende gordijnen te zorgen (en die wilden we al om de warmte tegen te houden!) kan je de slaapkamer omtoveren tot een donker vertrek. Ideaal om in te gaan slapen…eventueel met bedlampje!
Geen elektrische apparaten
Probeer elektrische apparaten zoveel mogelijk te vermijden in de kinderkamer. Deze geven alleen maar hitte af en als het al zo warm is, kan je dat maar beter vermijden.
Drinken
Drinken is bij warmte erg belangrijk. Geef alleen water mee naar bed en kies bijvoorbeeld voor een antilekbeker. Dat werkt tenminste ook bij de kleinere kids.
Tussendoor schone lakens
Is het echt een zwoele nacht en lukt het allemaal niet? Een kindje midden in de nacht huilend omdat het maar niet slapen kan?
Probeer eens om het bedje te verschonen! Frisse lakens kan een bedje net weer even lekkerder aan laten voelen en wie weet lukt het dan wel! Beddengoed van natuurlijke materialen zoals zijde, katoen en zelfs linnen is aan te raden. Dit vind je hier.
Douchen
Voor het naar bed gaan even lekker douchen. Lekker fris je frisse bedje in en zo heerlijk naar dromenland verhuizen. Zorg dat de douche lauwwarm is, dat heeft het beste effect. Bij een warme douche koel je immers niet af en bij een koudere douche is de overgang naar de hitte van buiten of in de slaapkamer juist extra vervelend.
Natte doek voor het raam
Overdag de ramen open? Hang een natte doek voor dit raam! Hierdoor zal de kamer nog sneller afkoelen.
Vakantie? Kamperen in de tuin!
Je kan er natuurlijk ook gewoon een feestje van maken. Is het toch vakantie of weekend? Wat maakt het dan ook uit als de kinderen minder slapen. Maak het gezellig met elkaar en kampeer eens in eigen tuin.
Een groot feest en lekker veel lol. Veel beter dan een nacht vol gezweet, gestress en gehuil. Daar wordt niemand blij van toch? En wie weet blijkt buiten slapen wel het einde en slapen ze opeens een gat in de dag!
Slaap je liever niet buiten? Organiseer dan een kampeerfeestje beneden in de woonkamer. Warmte stijgt op waardoor de zolder en kamers boven warmer worden en beneden in de woonkamer de temperatuur iets aangenamer is.
- Tips opgeruimde tuin met kinderen - 22/08/2024
- Grote schoonmaak; tips en hacks met kinderen - 22/08/2024
- Rijangst: wat kun je ertegen doen? - 22/08/2024
Leave a comment