Skip to Content

Slapen met nat haar

Slapen met nat haar

Lekker nog even onder de douche voor je in bed stapt, om zo lekker te kunnen slapen of gewoon heerlijk schoon te voelen…Misschien doe jij het wel, maar heb je je ooit weleens afgevraagd wat het met je haren doet? Is het erg om te slapen met nat haar? 

Slapen met nat haar: niet doen!

Eigenlijk is er maar één kort antwoord op de vraag of je kan gaan slapen met nat haar mogelijk: NEE. Ja, natuurlijk kan het wel, maar het is absoluut niet goed voor jouw haardos. Nat haar zal namelijk veel sneller beschadigen en juist tijdens je slaap heeft het nogal wat te verduren. Je ligt er immers op en waarschijnlijk zal je ook best weleens liggen draaien…waardoor je haar sneller zal afbreken. 

Met droog haar naar bed

Je kunt dus beter met droog haar naar bed gaan. Het beste is om niet te laat op de avond nog te douchen, zodat je haar gewoon aan de lucht kan drogen. Ontkom je er echter niet aan om toch natte haren te krijgen voordat je naar bed gaat? Dan kan je je haar droog föhnen. Maar pas hier wel mee op. Veel hitte op je haar beschadigt namelijk eveneens je haar.

Volgens de beautydeskundige van Koffietijd, Mika van Leeuwen, zou je je haar eerst moeten laten drogen aan de lucht en daarna nog föhnen waarbij je wel eerst met een hitte beschermende spray of serum je haar moet behandelen. Dit meldt RTL-nieuws. Toch lees je op heel veel plekken dat deze hittebron helemaal niet goed is voor je haar. Hoe zit dat dan?

Bescherming bieden

Elke dag je haar föhnen is niet goed. Maar het kan zo zijn dat het de enige manier is om je haren er mooi uit te laten zien. Aan de lucht drogen kan er bijvoorbeeld bij droog haar voor zorgen dat het vooral pluizig wordt.

In die gevallen kan je tegenwoordig prima producten vinden die jouw haar beschermen. Er zijn föhns die zelf al een sensor hebben waarmee ze voorkomen dat je haar beschadiging door hitte oploopt. Maar je kunt dus ook kiezen voor een spray of een serum.

Wel met schoon haar slapen

Nu klinkt het wat tegenstrijdig met bovenstaande, maar het is wel een goed idee om ervoor te zorgen dat je haar schoon is voor je naar bed gaat. Je zou dus heel bewust kunnen bepalen hoelang je dan van tevoren het beste onder de douche stapt. Zodat je haren wel lekker schoon zijn, maar ook droog als je gaat slapen.

Lang haar in een staart

Nu heb je je haar dus droog geföhnd (of zo laten drogen…), maar kan je dan nog meer doen om je haar te beschermen? Maak een vlecht in je haar, een knotje of gewoon een staartje. Je haar wordt dan beter beschermd tegen het schuren op je kussen. Volgens Mika van Leeuwen gebruik je dan beter een scrunchie, omdat je haar daar minder mee belast wordt dan met een gewoon (strak) elastiekje. 

Zijden of satijnen slopen

Een kussensloop van zijde of satijn is glad, waardoor er minder (of ze zeggen zelfs ‘geen’) wrijving ontstaat tussen je haren en je kussen. Dat dit voorkomt dat je haren echt beschadigd raken mag duidelijk zijn. Je haar blijft lekker glad en haaruitval zal minder voor komen.

En dat is nog niet eens alles want zijde (en satijn) schijnt geen vocht uit je haar te trekken, wat bijvoorbeeld katoen wel doet. Je haar zal hierdoor meer vocht behouden, wat weer goed is voor de gezondheid van je haar. Voor je hoofdhuid ook trouwens. Dit is dus zeker het proberen waard als je met een mooie bos haar op wilt staan.

Bamboe kan ook. Het is wel minder glad dan zijde, wat voor sommige mensen juist fijner aanvoelt. En toch biedt bamboe het voordeel dat het vet haar voorkomt of pluis en klitten.

Hoe bescherm je je haar tijdens je slaap?

Om alles wat we tot nu toe weten eens op een rijtje te zetten, komen we vanzelf uit bij de vraag hoe je dus je haar op de beste manier behandelt tijdens je slaap. We weten nu dat:

  • Je niet met nat haar moet gaan slapen.
  • Je haar föhnen kan helpen om pluis te voorkomen, maar bescherm dan wel altijd je haar tegen overmatige hitte. 
  • Of zorg voor een zijden kussensloop! Dat voorkomt ook droog en/of pluizig haar. Bamboe of satijn zou ook kunnen. 
  • Maak een staartje, vlecht of knotje, zodat je haren minder snel zullen klitten.
  • We voegen hier nog even aan toe dat je moet gaan slapen met haren die niet al in de klit zitten. Dat wordt in de nacht alleen maar erger. Kam het dus even goed uit voordat je in bed stapt. Indien je genoeg lengte hebt, kan je dus het beste een staartje of iets dergelijks maken.
  • Was je kussensloop meerdere keren per week (bijvoorbeeld tweemaal). Het zal immers vies worden van jouw haren en bijvoorbeeld gezicht, wat ook weer in je haren terecht komt.

Staart, knot of vlecht?

Misschien vraag je je nu af of het dan nog uitmaakt of je een knotje of een vlecht maakt. Heb je korter haar, dan kan je een hoge staart maken en dit vastmaken met een scrunchie. Zoals al eerder vermeld is dat beter voor je haar dan een gewoon haarelastiek. Daar blijven je haren sneller in vast zitten. Is je haar langer, dan is een knot een idee.

Wees er wel alert op dat de staart of het knotje niet te strak zit! Dan kan je haar juist beschadigen. En maak het zo, dat je er niet op zult liggen. Bovenop je hoofd dus. Probeer ook te voorkomen dat je steeds op dezelfde plek de staart of het knotje vastmaakt. Of dus die vlecht.

Doe de scrunchies niet steeds op dezelfde plek vast en varieer bijvoorbeeld met het aantal vlechtjes of knotjes die je maakt. Door af te wisselen voorkom je dat een bepaalde plek haar altijd de pineut is en daarmee zwak zal worden. 

En een slaapmuts?

Wil je geen vlecht, maar wel wakker worden zonder klitten? Dan kan je dus een zijden, satijnen of een bamboe kussensloop proberen. Of gebruik een slaapmuts! Natuurlijk kies je dan voor een satijnen of zijden exemplaar! De werking van satijn en zijde is praktisch gelijk, alleen is zijde veel duurder…

Wil

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *