Misschien ken je dit slaapversje wel. “Ik ga slapen, ik ben moe…” Vorig als klein meisje zong ik dit samen met mijn moeder als slaapgebedje, ik zat op mijn knietjes naast het bed en had mijn handen steunend op het bed gevouwen. We noemden dit “knietjes doen”. Als ik dit versje deed, kon ik heel goed slapen, het was dus een belangrijk onderdeel van het naar bed gaan-ritueel. Dit ritueel eindigde altijd met een kus op mijn voorhoofd en de lieve woordjes “slaap maar lekker, lieve schat en tot morgen”
Dit zijn ook altijd mijn laatste woorden die ik mijn eigen kinderen toefluister als ze helemaal ingenesteld liggen. Stiekem vind ik dit het mooiste moment van de dag. Je kind ligt veilig in een eigen bedje, helemaal schoon gewassen, ontspannen, moe van de dag en eindelijk uitgekletst van alle verhalen die nog verteld moesten worden. Met roze blosjes op de wangen sluiten ze hun kleine oogjes en vol vertrouwen gaan ze de nacht in op weg naar mooie fijne dromen.
Het fijnste moment, zo comfortabel, zo rustig en vertrouwd, zo veilig…..je krijgt zelf ongemerkt ook al direct zin om onder de wol te kruipen haha het is net zo aanstekelijk als het zien van een gapend iemand, je gaat als vanzelf mee gapen.
Hoe belangrijk is slapen nu echt?
Helaas heb jij nog niet die luxe om naar bed te gaan. Je hebt misschien nog een aantal taken liggen of klusjes die eerst nog prioriteit hebben. Of je bent nog niet moe genoeg en kan nog lekker onderuit op de bank naar een leuke serie of film kijken.
Je sluit de gordijnen en zorgt voor zacht licht om je heen, een warme kaars en de meest comfortabele zachte kleding wat lekker ruim zit. Aan je voeten heb je warme wollen sokken of lekkere dikke huissloffen zodat je voeten goed warm blijven. Het geluid van de televisie gaat op matig. En langzaam maar zeker gaat alles langzamer en voel je je ontspannen genoeg worden om de nacht in te gaan. De verplichtingen zijn gedaan, die kun je afvinken en je hoofd mag hier dus ook vooral geen zorgen meer over maken. Een leeg hoofd slaapt het allerbeste, dus gun je hoofd deze mooie ruimte.
Slapen is eigenlijk het belangrijkste deel van je dag. Voor een druk iemand die graag overal bij is, niks wil missen en het liefst doorfeest tot in de kleine uurtjes is slapen misschien een ondergeschikt onderdeel, maar niks is minder waar.
Heb je wel eens een druk weekend propvol activiteiten? Hoe kom je dan die maandagmorgen op je werk? Zeg eens eerlijk? Ben je dan fris en fruitig? Reageer je op al je collega’s even sociaal en vriendelijk? Kun je direct productief aan de slag, zonder een kop koffie?
Ben je lichamelijk ook fit genoeg, zit je lekker in je vel? Geen stijve nek, spierpijn of hoofdpijn? Is je maag rustig, of blijft het rommelen ook als je net iets gegeten hebt?
Een goede nacht zorgt voor een goede dag. Zo simpel is het eigenlijk. Wie goed en voldoende slaap weet te pakken, kan de volgende dag beter presteren op allerlei vlakken.
Wie een gezond, ontspannen en gelukkig leven wilt leiden, moet ook zorgen voor een goede nachtrust.
Tijdens de slaap is je lichaam hard aan het werk met allerlei herstelprocessen. Gebeurtenissen, ervaringen, emoties worden in het brein verwerkt en opgeslagen. Je lichaam maakt tijdens de slaap groeihormonen aan, die helpen kinderen in de groei om flink te groeien en na de groei helpen deze hormonen het lichaam herstellen en functies fit te houden. Zo helpt de slaap bijvoorbeeld ook de spijsvertering in balans te houden.
Wie voldoende slaapt, zal minder snel problemen hebben met gewichtstoename. Met de darmen en spijsvertering in een goede conditie is een hongergevoel in mindere mate op de dag aanwezig en zul je dus minder “snackmomenten” ervaren.
Ook de huid heeft slaap nodig trouwens. De huidcellen herstellen ook bij voldoende rust, slapen maakt je knapper. In ieder geval kijk je er wel helderder door uit je ogen, zonder vermoeide donkere wallen op je gezicht. Denk maar aan Doornroosje….wie goed slaapt, wordt net zo knap als een echte prins(ses). En dat is geen sprookje!
Slaaphouding
Over sprookjes gesproken….ook al slaap je dan net als Doornroosje, hoe wordt je wakker? Sta je net zo gebroken op als die andere prinses? De prinses die ondanks alle twintig dikste, meest comfortabele matrassen, geen oog dicht heeft kunnen doen en met een stijf, beurs gevoel in haar lijf haar bed uitklom?
Dan is slapen voor jou geen mooi sprookje…..eerder een nachtmerrie. En dat kan wellicht veroorzaakt worden door de manier waarop je slaapt. Dan heb ik het nu niet over een verdwaalde erwt, maar over je houding.
Hoe slaap jij eigenlijk? Ben je een draaikont die alle kanten op gaat, of plof je neer en word je de volgende ochtend in diezelfde houding weer wakker?
Er zijn vier verschillende houdingen die je aan kunt nemen tijdens je slaap:
- Op je rug
- Op je zij
- Op je buik
- Opgekruld in foetushouding
Het is waarschijnlijk lastig in te schatten in welke houding je nu écht slaapt. Je bent er niet bewust bij, want je slaapt als het goed is. Je hebt vast wel een favoriete houding om mee te beginnen, maar grote kans dat je niet in diezelfde houding ook weer je ogen opent. Ondertussen zijn er al meerdere andere houdingen die je lichaam heeft aangehaald, zonder dat jij hier vanaf weet. En voor elke houding is er wel een pluspunt als een negatieve kanttekening te melden. Ik zal ze je in volgorde van slecht naar goed beschrijven.
De voors en tegens van je slaaphouding
Buikslapers zullen dit niet leuk vinden om te horen, maar helaas moet gezegd worden dat dit de slechtste slaaphouding is. Het slapen in deze houding voorkomt snurken (wat vooral een groot voordeel is voor je bedpartner) en het verkleint de kans op slaapapneu.
Wie veel op de buik slaapt zal op den duur nek- en rugklachten krijgen, vaker last van hoofdpijn en er kunnen klachten optreden als gevoelloze handen en zenuwpijn. De kans is ook aanwezig dat je gaat tandenknarsen.
Het buikslapen levert het lichaam dus weinig goeds op. Deze houding is een grote belasting voor spieren en gewrichten, het kan spieren in de rug en nek verkorten waardoor houdingsproblemen veroorzaakt kunnen worden. Het te lang liggen in eenzelfde houding zorgt ervoor dat je je lichaam een scheve houding aanleert.
Grote kans dus dat je vaak verstijft en moe uit bed stapt ‘s morgens. Herkenbaar? Dan kun je proberen jezelf deze houding af te leren door een paar kleine trucjes. Door een extra kussen onder je onderbuik te leggen kun je de holling in je onderrug iets verhelpen en heb je minder kans op rugpijn. Je hoofd kun je het beste laten rusten op een dun kussen of juist helemaal geen kussen. Hierdoor verminder je de belasting van je nek. Een nieuwe pyjama is misschien ook nog een optie. Kies dan vooral een shirt met grote dikke drukknopen aan de voorzijde of als je een shirt draagt met en borstzakje, stop daar dan een klein balletje in. Zodra je hierop gaat liggen ga je vanzelf draaien naar een andere houding.
Slapen in de foetushouding kan een fijn gevoel zijn, het geeft veel rust voor iemand die angstig is. Door deze houding ontspannen de spieren op natuurlijke wijze, het verlicht de spanning in de rug en kan heel comfortabel zijn bij het inslapen. Deze houding vermindert ook de kans op het irritante snurken en is een aangename houding voor als je last hebt van de onderrug of wanneer je zwanger bent.
Toch kan het ook een negatieve werking hebben als je niet volledig ontspannen ligt, dan beperkt het een vloeiende diepe ademhaling. Dit levert de volgende dag een nare hoofdpijn op. Het kan bij gewrichtspijn of stijfheid ook extra pijn opleveren bij het ontwaken in de ochtend.
Maak deze houding dus zo comfortabel mogelijk. Je lichaam moet echt los en ontspannen zijn wanneer je opkrult. Houd je benen redelijk gestrekt of in ieder geval één been en probeer een extra kussen tussen de knieën plaatsen voor de juiste ondersteuning van het bekken. Kies voor een goed hoofdkussen wat stevig genoeg is voor de nekondersteuning. De wervels in de nek blijven dan beter uitgelijnd en zal minder snel een stijve nek opleveren bij het opstaan.
Slapen op de zij is al een betere houding voor je lichaam. Wanneer je op de zij ligt met de armen voor je buik en je benen licht opgetrokken richting de borst, is de kans klein op het ontwikkelen van slaapapneu, het vermindert snurken, het verzacht een lage rugpijn, het ontspant bij stressklachten en het verkleint de kans op maagzuurklachten. Ook voor zwangere vrouwen is dit een prettige houding, het bevordert de bloedtoevoer naar het hart van zowel moeder als kind.
Vooral het slapen op de linkerzij biedt grote voordelen. Het helpt bij een betere spijsvertering, dus je zou kunnen zeggen dat het ook helpt bij afvallen. Niet slapend rijk, maar wel slapend dunner worden dus haha.
Maar pas op! Het liggen op de zij belast wel de schouders en zeker als je nauwelijks van kant wisselt kan de kaak aan de kant waar je op ligt beklemt raken. Niet fijn wakker worden dus. Bovendien kan het zijwaarts slapen ook nog eens extra rimpels opleveren.
Door het juiste kussen te gebruiken kan een hoop ellende voorkomen worden. Een goed hoofdkussen ondersteunt de nek en rug en zal minder pijnlijke klachten opleveren. Door een extra kussen tussen de onderbenen te leggen help je de houding van de heupen te verbeteren en verklein je de kans op onderrugproblemen. Geschrokken van de rimpels? Probeer dan eens een slaapmasker uit, dat zou kunnen helpen bij dit ouderdomskwaaltje.
Op de rug slapen
En dan hebben we nog de rugslapers. Proficiat voor deze groep, want zij slapen het best! Het liggen op de rug geeft je lichaam de meeste rust, er is voldoende ondersteuning op veel punten, het gewicht is goed verspreid en geeft geen extra belastende druk op een bepaald punt. De rug blijft in een mooie natuurlijke houding, zonder gekke bochten of krommingen van de wervels. Het matras kan nu ook echt zijn werk doen voor je rug om het op belangrijke punten te kunnen ondersteunen.
Om de nek zo recht mogelijk te houden en de adem goed te houden is een groot dik kussen niet aan te bevelen. Het liefst slaap je zonder kussen of een plat kussen waarbij alles in een horizontale lijn ligt. Ook een bijkomstig voordeel hierbij is dat ook hiermee de kans op rimpels kleiner blijft. De huid kan volop vrij ademen en ondervindt geen vervelende druk.
Als je toch merkt dat je in deze houding een kromme holle rug krijgt, kan je dit verhelpen door een kussen onder je benen te schuiven. Met een kussen achter je knieën kun je eventuele rugklachten verminderen.
Helaas levert het slapen op de rug wel grotere kans op snurken en slaapapneu. Maar dat is dan wel het enige minpuntje aan deze slaaphouding. Door op de rug te slapen wordt gebruik gemaakt van de zwaartekracht, het lichaam houdt zo de wervelkolom gelijkmatig in de juiste vorm en er vormt een zo min mogelijke onnodige druk op de nek- en rugspieren. Het helpt ook gewrichten als de heup en knieën goed te ondersteunen en eventuele pijntjes in die gebieden te verzachten.
Klinkt heel goed natuurlijk, maar alles valt of staat met de juiste middelen. Een goed matras bijvoorbeeld. Heel essentieel om alle bovengenoemde factoren ook goed tot zijn recht te laten komen. Je kunt dan wel op je rug liggen, maar als je matras jou lichaam niet de voldoende ondersteuning biedt heb je vrij weinig aan de voordelen van deze goede houding.
Heb je dus bij het opstaan vaak last van je nek of rug of merk je dat je toch best geregeld hoofdpijn heb?
Misschien kun je deze klachten indammen door eens goed te kijken hoe je op bed ligt. In welke houding begin je en hoe wordt je wakker? Kun je iets bedenken om van houding te veranderen? Zou het je klachten wegnemen? En je matras? Is die nog prima of wordt het tijd voor een bezoekje aan een beddenspeciaalzaak?
Onderschat het vooral niet, slaap is echt belangrijk. Wees kritisch naar jezelf en gun jezelf een echt goede nachtrust. Het helpt niet alleen jou, maar iedereen in je naaste omgeving als je goed uitgerust voor de dag kunt komen.
Welterusten, liefs Isabell
Leave a comment