Skip to Content

Singles Day ideeën

Singles Day ideeën

Singles Day is een feestdag die afkomstig is uit China en wordt gevierd door jongeren die trots zijn op het feit dat ze nog vrijgezel zijn. Hoe is deze dag ontstaan? En hoe zit het in Nederland? Wanneer wordt het gevierd, maar vooral ook: wat kan je doen op zo’n dag? Hoe vier je Singles Day?

Wat is Singles Day?

Zoals al uitgelegd is het een dag waarop je als vrijgezel viert dat je alleen bent. Deze dag komt jaarlijks terug en wel op 11-11. Bewust met cijfers geef ik het aan, omdat zo meteen duidelijk is waarom deze datum. Het zijn immers allemaal ééntjes.

En dat past uiteraard perfect bij een dag voor mensen die ‘in hun eentje’ zijn. De dag is niet bedoeld om allemaal alleen te gaan zitten wezen, maar wel om als vrijgezellen met elkaar deze dag te vieren. Tja, en daar kunnen dan meteen relaties uit voort vloeien…

De dag werd initieel gevierd bij verschillende universiteiten in de jaren 90 in China. De feestdag is daarna meegenomen door de studenten het gewone leven in en inmiddels wordt het ook buiten China gevierd.

Eigenlijk is het geheel een beetje dubbel, want aan de ene kant is het een feest wat gevierd wordt omdat je trots bent vrijgezel te zijn, maar tegelijkertijd worden er juist blind dates en dergelijke georganiseerd om zo een partner te vinden. Dus het is maar net hoe je het allemaal zien wilt. En eigenlijk is het verhaal in ons land nog weer anders. Want hier draait het vooral om de commercie…

Is Singles Day en vrijgezellenfeest hetzelfde?

Op zich kan je Singles Day natuurlijk vertalen als vrijgezellendag. En daarmee de indruk krijgen dat het hetzelfde is als een vrijgezellenfeest. In ons land worden vrijgezellenfeesten gegeven als iemand in de vriendengroep gaat trouwen en hij of zij nog 1 keer als ‘niet-getrouwd persoon’ op stap kan.

Vaak worden er dingen geregeld door de vriendengroep waarbij humor voorop staat. Verkleed Amsterdam in, bijvoorbeeld, of zelfs dingen die te maken hebben met seks. Vrijgezellenfeest en Singels Day zijn dus zeker niet hetzelfde!

Singles Day in Nederland

Ook in ons land komt deze dag steeds meer naar voren en het staat ook weer voor cadeautjes kopen. Daarom wordt het ook wel Global Shopping Festival genoemd… Overigens is ook de betekenis veel ruimer geworden. Want niet alleen vrijgezellen vieren het feest. Ook stellen vieren hun leven als individu! D

e dag staat ondertussen bekend als een dag om heel goedkoop leuke dingen te kunnen kopen en dan al zeker online. En daarmee wordt de oorspronkelijke betekenis naar de achtergrond gedrukt.

Maar dat is natuurlijk bij heel veel feesten gebeurd. Want is december niet vooral ook de cadeautjesmaand geworden en staan veel mensen helemaal niet meer stil bij de echte betekenis van bijvoorbeeld Kerstmis?

Hoge kortingen

Ga je zoeken naar Singles Day in Nederland dan komen vooral de koopjes naar voren. Je vindt de leukste aanbiedingen en het lijkt wel alsof de dag dus draait om leuke cadeautjes shoppen (ook handig om al in te slaan voor december, maar dat is weer een ander verhaal…)!

Je eigen individu vieren

Of je nu vrijgezel bent of wel een relatie hebt: het is wel een mooie gedachte om je eigen individu een keer in het zonnetje te mogen zetten. En als je vrijgezel bent en dat ook heel bewust wilt zijn: natuurlijk mag je dat ook vieren!

Al die cadeautjes worden dan ook gezien als dat je lekker een keer iets moois voor jezelf mag kopen! Maar waarom zou je ook niet eens een vriendin of vriend die alleen is, verrassen met iets liefs/moois. Want was dat niet eigenlijk de oorsprong van het feest? Het vrijgezel zijn vieren?

Wat doe je met Singles Day?

Ik heb gezocht op internet naar meer dan alleen maar een koopjesdag op 11-11. Maar helaas, ik kom niet verder dan enkel en alleen de uitleg waarom het feest is en dat het een online koopjesdag is. Maar vier je alleen op die manier een feestdag?

In China wordt er wel van alles georganiseerd, waarbij er ook activiteiten zijn om mensen die alleen zijn juist aan een partner te helpen.

Dus waarom zouden we hier ook niet leuke activiteiten organiseren? We geven je een aantal ideeën die je alleen of met vrijgezelle vrienden zou kunnen doen ter ere van dit feest!

Want we hoeven toch niet te wachten tot de commercie zich hier ook op gaat richten? En die koopjes? Ehm, daar profiteer je ook gewoon lekker van als je dat wilt!

Bol.com en dergelijke

Om dan even met de koopjes te beginnen. Alibaba profiteert van de dag in China en Bol.com doet het hier. Ze willen de feestdag ook hier populair maken en daarom worden er hoge kortingen en andere acties gepromoot op hun site.

Als een groot bedrijf als Bol.com zich hierop stort dan kan je er zeker van zijn dat de rest van commercieel Nederland niet achterblijft en het alsmaar groter gaat worden. Ook andere grote merken zijn er bijvoorbeeld al in gestapt, zoals Wehkamp, Hema, Nike of de Mediamarkt.

Welke cadeautjes koop jij?

Natuurlijk is het een heel persoonlijk idee wat je kunt kopen voor jezelf. Uiteraard iets waar jij blij van wordt. Even een kleine greep, maar juist de cadeautjes voor Singles Day zijn heel persoonlijk. Want daar ging het juist om, toch?

 • Lekker geurtje die je anders te duur vindt
 • Een goed boek
 • Een mooie camera of nieuwe telefoon
 • E-reader
 • Verrassingsbox voor jezelf
 • Een nieuwe jurk, trui etc.
 • Een nieuwe game

Verwen jezelf met activiteiten

Jezelf verwennen kan ook op andere manieren! Iets doen wat je al heel lang wilt, maar eigenlijk nooit aan toe komt. Omdat je de tijd er niet voor neemt, het geld er niet voor durft te gebruiken of eigenlijk omdat je wel wil, maar niet durft. Zie deze dag dan maar eens als een vrijbrief om het wel te doen!

 • Tantra massage
 • Een tantra cursus voor vrijgezellen
 • Lekker een dag weg en ongegeneerd alles doen wat jij fijn vindt (zeker voor ouders die anders vooral aan het rennen zijn voor het gezin om alle ballen hoog te houden, kan dit heerlijk zijn. En zo dus alle aandacht voor je eigen individu!)
 • Parachutespringen of een ander ‘eng’ ding wat je al heel lang wilt
 • Uit eten met je vrijgezelle vrienden
 • Blind date
 • Een dagje Wellness
 • Nachtje weg
Wil

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *